Zuidwest Engeland

Zuidwest Engeland

Wij vinden Engeland een hele fijne bestemming. De bevolking is vriendelijk, er zijn prachtige historische steden en mooie natuur en het eten is heerlijk. Het Zuidwesten van Engeland heeft veel te bieden. Een aantal mooie nationale parken, het wereldberoemde Stonehenge, Bath en natuurlijk veel meer. Wij hadden het Moorhill Hose Hotel geboekt in het New Forest National Park voor 3 nachten en de veerboot van Hoek van Holland naar Harwich via buro Scanbrit. https://www.buroscanbrit.nl/vakantie/engeland/accommodatie/moorhill-house-hotel

Glutenvrije eettips kan je vinden op https://captureplaces.com/glutenvrij-engeland/

Omdat je vroeg in de ochtend in Harwich aankomt kan je het beste onderweg naar het hotel nog iets bezoeken. Op de terugweg richting de veerboot heb je die mogelijkheid ook, want de veerboot vaart pas laat in de avond terug naar Hoek van Holland.

Tips:

St Alban

St Alban is een leuk stadje voor een tussenstop. St Albans is vernoemd naar de heilige Albanus van Engeland. In St Albans staat de Kathedraal en Abdijkerk van Sint-Albanus. De Kathedraal en Abdijkerk is een 11e-eeuwse kerk net boven Londen. Het is een van de grootste Engelse kathedralen. Het schip van de kerk is met 84 meter de langste van alle kathedralen in Engeland.

De kathedraal van Saint Alban
De Kathedraal en Abdijkerk van Sint-Albanus

Roald Dahl museum in Great Missenden

Het Roald Dahl Museum is een prijswinnend museum in Great Missenden, het dorp waar Roald Dahl 36 jaar leefde en zijn wereldberoemde boeken schreef https://www.roalddahl.com/museum. In het museum kan je de stoel zien, waarin hij zijn boeken schreef. In de omgeving kan je wandelingen doen die Roald Dahl gebruikte ter inspiratie van zijn boeken. Zo kan je de benzinepomp zien, die voorkomt in ‘Daantje, de wereldkampioen’. Je kan ook de begraafplaats van Roald Dahl bezoeken.

Stoel waarin Roald Dahl zijn boeken schreef.
wandelpaden naar de bossen van Great Missenden
Saints Peter and Paul Cemetery, Great Missenden. Het graf van Roald Dahl.

Oxford

  • Bezoek onderweg ook Oxford. Oxford is een prachtige universiteitsstad met veel bijzondere historische gebouwen en een heel rijke geschiedenis en cultuur. Eén van de grootste, rijkste én meest indrukwekkende universiteiten van Oxford is Christ Church. Een trip naar Oxford is niet compleet zonder een bezoekje aan deze universiteit. Harry Potter fans kunnen hier hun hart ophalen want hier zijn opnames gemaakt, of zijn de ruimtes ten minste ter inspiratie gebruikt voor de film.
Great Hall
Great Hall
“the Bridge of Sighs”

De brug van de zuchten is een brug tussen twee delen van Hertford College.

Moorhill house hotel

In de bossen van het New Forest National Park en aan het eind van een lange oprijlaan ligt het Moorhill House Hotel. Binnen 10 minuten lopen ben je in het dorpje Burley waar een aantal leuke pubs zijn. Vanuit het hotel wandel je het New Forest in, waar je zeker wilde paarden zal tegenkomen op de heidevelden of zelfs midden in de dorpen.

Moorhill House Hotel

New Forrest National Park

Het New Forest National Park is een gebied in zuid Engeland dat voornamelijk in het graafschap Hampshire is gesitueerd. Dit gebied was heel vroeger één van de officiële jachtgronden van de koning. Het gebied bestaat niet zoals de naam doet vermoeden alleen uit bos maar meer uit bosweiden, een mengeling van bos en open landschappen waaronder veel heidevelden. Bekende dieren in dit gebied zijn ezels en pony’s. De pony is hier geen wild dier maar kan in grote delen van het nationale park wel vrij rondlopen. Je kan in dit gebied mooie wandelingen maken en dorpjes bekijken.

Vrij loslopende pony’s in New forrest National Park
Donkere wolken in New Forest National Park

Stonehenge

Stonehenge ligt zo’n 50 km ten noorden van Moorhil House Hotel en is een monument uit de Jonge Steentijd, ongeveer 13 kilometer ten noordwesten van Salisbury. Bij een datering uit 2008 is de bouw van Stonehenge bepaald op 2300 voor Christus.

Het grote monument bestaat uit een aarden wal rondom een cirkelvormig arrangement van grote, primitief bewerkte, staande stenen en is een van de beroemdste prehistorische locaties op aarde.

Stonehenge die door overwaaiend sahara-zand een extra misterieuze sfeer krijgt.

Het bouwwerk plus omgeving zijn in 1986 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is tevens een door de Britse overheid bij wet beschermd antiek bouwwerk.

Je parkeert je auto op de grote parkeerplaats vanwaar je bij het bezoekerscentrum een kaartje kan kopen. In het bezoekerscentrum is een museum, waar je meer te weten komt over de stenen, een winkel, een café en een nagbouwd dorpje. Er gaat een shuttlebus naar de stenen, maar je kan er ook naar toe wandelen. Vervolgens loopt een wandelpad in een cirkel om de stenen.

Toeristen bij Stonehenge
Man en vrouw zetten zich zelf op de foto met op de achtergrond de stenen van Stonehenge

Bath

Bath is een prachtig stadje gesticht in de eerste eeuw door de Romeinen, dat net als Stonehenge op de Werelderfgoedlijst staat. Als je één dag in Bath bent kan je het beste een stadswandeling doen, waarbij je langs allerlei bezienswaardigheden loopt. Vaak zijn deze standswandelingen te verkrijgen bij de plaatselijke toeristeninformatie, maar wij hebben de wandeling gelopen uit de Lonely Planet van Engeland (versie 2017)

Fudge-winkletje

Roman Baths

In de Engelse plaats Bath is al twee duizend jaar een kuuroord. De Kelten bouwden hier een tempel en later bouwden de Romeinen op dezelfde plaats boven 3 natuurlijke warmwaterbronnen een tempel en een badhuis. Het is de enige natuurlijke warmwaterbron van Engeland. https://www.romanbaths.co.uk

Voor wellness in Bath gaat men tegenwoordig niet meer dan de Roman Baths maar naar het moderne kuurcentrum Thermae Bath Spa. Dit wellnesscentrum ligt, tegenover de oude Roman Baths.

Koepel in The Roman Baths complex

Bath Abbey

De Abdij kerk van Bath torent boven de stad uit. Deze is gebouwd tussen 1499 en 1616. Aan de westkant zie je engelen de stenen ladders op en neer klimmen.

Bath Abbey

The Circus

Het Circus is een historische straat met longhouses geinspireerd op het Coloseum in Rome. Deze huizen staan in een cirkel en heeft 3 ingangen. Het is ontworpen door architect John Wood The Elder en is gebouwd tussen 1754 en 1768

The Circus

Jane Austen Centre

Bath is één van de locaties in de boeken van Jane Austen. Ze leefde slechts 5 jaar in Bath, van 1801 tot 1806, maar ze kwam regelmatig in Bath. In Het Jane Austen Centre is een permanente tentoonstelling over haar leven in een Georgian townhouse. Op de bovenste verdieping is een tearoom, waar de sreveersters in traditionele kledij bedienen. https://www.janeausten.co.uk

Serveerster brengt de bestelde thee in het Jane Austen Centre

Hurst Castle

Voor een uitzicht op de Needles van het Isle of Wight bezochten we Hurst Castle. Dit is een fort gebouwd door Henry VIII aan de zeezijde van een kustspit. Het was het een van de meest geavanceerde artillerievestingen in Engeland. Het heeft een smalle toegang tot de Solent en biedt een prachtig panoramisch uitzicht. Het kasteel werd gebruikt als gevangenis voor vooraanstaande 17e-eeuwse gevangenen, waaronder Charles I. Het werd later versterkt in de 19e en 20e eeuw en speelde een rol bij de verdediging van de westelijke Solent tegen invasiedreigingen van de Napoleontische oorlogen tot de Tweede Wereldoorlog.

Je kan het fort bereiken door 2,4 km te wandelen over een grindpad (best pittig) langs de kust vanuit Milford-on-Sea. Je hebt dan bij mooi weer een goed zicht op de Ilse of Wight of met een veerboot vanuit Keyhaven. Vanuit Keyhaven kan je eenvoudig terugwandelen naar je auto in Milfor-on-Sea.

Westelijke punt van het Brits eiland Wight
Zeilboten met gestreken zeil vanuit de veerboot richting Keyhaven

Er is in het Zuidwesten van Engeland natuurlijk veel meer moois te zien. Wij waren slechts 6 dagen in deze regio, maar zullen zeker terugkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *