Glutenvrij eten in Italië

Glutenvrij eten in Italië

Als je coeliakie hebt, dan is het fijn om ervaringen van anderen te lezen over glutenvrij eten in dat land. Sinds de diagnose coeliakie een aantal jaren geleden waren wij niet meer in ItaIië geweest. We hoorden en lazen overal dat het land een glutenvrije hemel was en dat blijkt te kloppen.

Wat is het fijn om in elke supermarkt glutenvrije producten te vinden en om in elke stad terecht te kunnen als je uit eten wilt. Iedereen weet wat ‘sensi glutina’ inhoudt. Je hebt geen glutenvrije dieetpas nodig.

Uit eten

Je kan bij 90% van de restaurants glutenvrij eten, vaak zelfs bij restaurants die niet staan aangegeven bij ‘Find me glutenfree’ of tripadvisor glutenvrije opties. We hebben één keer gereserveerd, omdat we graag buiten op het terras wilden zitten met de zonsondergang, maar verder hebben wij altijd bij aankomst bij een restaurant geïnformeerd of ze glutenvrij eten konden bieden en meestal konden ze iets aanpassen. Zo hadden veel restaurants glutenvrije pasta of kon je terecht voor risotto, salade, een plankje met vleeswaren en/of kazen of meloen met ham.

Winkels

In alle supermarkten hebben ze een schap met glutenvrije producten en daarnaast staat op veel producten zoals vlees, vleeswaren en chips ‘sensi glutina’ aangegeven. In de Ipercoop hadden ze zelfs een hele laan met glutenvrije producten. Daar hebben we dus flink ingeslagen voordat we weer naar Nederland vertrokken.

Ipercoöp
Conad (supermarkt)

We hebben ook een paar glutenvrije winkels opgezocht, maar in augustus zijn veel kleine zaken dicht i.v.m. de vakantie. Deze winkels vonden we dan via de ‘Find me glutenfree app’ of via ‘google maps’.

Voor een dichte deur in Bologna

Gelato (ijs)

De Ijsketen GROM is helemaal glutenvrij. Je krijgt er zelfs glutenvrije hoorntjes. Deze vind je in veel grote steden. Zo zijn wij deze tegengekomen in Bologna en Venetië.

Ontbijt

we hebben naast kamperen ook een aantal hotels bezocht. Italianen ontbijten heel sober. Zij eten meestal een zoet broodje en koffie. Het ontbijt in onze hotels bestond ook uit een cakeje, glutenvrije crackers met jam en koffie. Daarentegen zijn de lunches weer uitgebreid.

Wat moet je zeker mee naar huis nemen

  • De lekkerste pasta is de zelfgemaakte pasta, maar de pasta van Barilla schijnt één van de beste pasta’s te zijn, die je in de supermarkten kan vinden.
  • Ammaretti koekjes voor bij de koffie. Kijk goed op de verpakking. Ze zijn niet allemaal glutenvrij en ze staan niet bij de glutenvrije schappen.

Restaurant ervaringen op onze roadtrip langs kleine campings

Wij hebben een roadtrip gemaakt van 4 weken. Zie https://captureplaces.com/roadtrip-italie-langs-campings-in-corona-tijd/. Daarbij hebben we veel verschillende plaatsen aangedaan. Hierbij enkele tips, maar zoals ik al eerder aangaf: Je kan eigenlijk al vrij snel ergens eten. Ik heb daarom niet alle restaurants beschreven die we hebben bezocht. Het is geen enkele keer fout gegaan.

Freiburg

Op weg naar ItaIië hebben we een tussenstop gemaakt in Freiburg (Duitsland). Daar hebben we prima gegeten bij het Kartoffelhaus. Deze stond aangegeven in de app ‘Find me glutenfree’. Er is een glutenvrije kaart met o.a. glutenvrije schnitzel.

Cecina: 

Il Cedrino (Lid van de AIC) > Daar hebben we pizza’s afgehaald. Je kan er ook heerlijk pizza en pasta eten.

Guardistello: 
  • L’Osteria del Pinzagrilli > Daar aten wij een 6-gangen diner. Alles wat niet glutenvrij was werd aangepast. Dit was ons favoriete etentje van de hele vakantie.
  • La Fonda > Een Mexicaans/ Italiaans restaurant. Geen glutenvrije kaart, maar enkele maaltijden konden glutenvrij worden gemaakt.  
Vlakbij Agricapeggio Oasi Verdi (Amalfikust):

Zio Sam heeft glutenvrije pizza

Ravello:

Babel wine, bar, deli &art> een klein restaurant met vriendelijke bediening, waar we konden kiezen uit salades of polenta. 

Bologna:
  • Trattoria Osteria Buca Manzoni staat op de find me glutenfree app. We hebben daar een heerlijke vleeswaren en kaas gegeten. Daar krijg je glutenvrije crackers bij.
  • Ristorante La Capriata staat ook op de ‘Find me glutenfree app’. Wij vonden dit restaurant te netjes, duur en stijf. Daarom niet zo gezellig. Wel glutenvrij.

Kortom: Italië is inderdaad zeer goed vertoeven voor mensen met coeliakie.

One Reply to “Glutenvrij eten in Italië”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *