Op reis met coeliakie

Op reis met coeliakie

De coeliakie heeft ons nooit belemmerd om op reis te gaan. Natuurlijk is het soms lastig, maar uiteindelijk vind je wel je de modus, die bij je past.

Nadat wij een vliegticket hebben gekocht, oriënteren we ons op de plekken die we willen zien en oriënteren we ons ook op glutenvrij eten. Online zijn veel websites te vinden, waarin reizigers hun ervaringen delen. Op de website van de Nederlandse coeliakie vereniging vind je dieetpasjes van 30 landen. Deze kan je via de website bestellen of kopen op de Nederlandse coeliakie dag, die jaarlijks in Vianen wordt gehouden in het voorjaar. 

Op de website van het NCV https://www.glutenvrij.nl vind je ook diverse tips over vakanties in het buitenland. Ik heb daar zelf ook wat stukjes voor geschreven.

Google translate kan ook een handig hulpmiddel zijn. Na een paar dagen in een bepaald land weet je wel wat ’tarwe’ in die taal betekent en hoe je dat op een levensmiddel kan vinden. Meestal wil de lokale bevolking wel helpen zoeken naar iets waar geen tarwe inzit.

Bagage

Als je gaat vliegen kan je van tevoren extra bagage aanvragen, met een verklaring van je arts, maar wij hebben hier nooit gebruik van gemaakt. Wij reizen vrij licht en daar passen wel wat extra levensmiddelen bij. Wij hebben standaard 1 glutenvrij brood bij ons (voor de eerste dagen), gekookte eitjes, rijstwafels, een pot pindakaas, glutenvrije sojasaus en een spork (lepel, mes en vork ineen). Een spork is altijd handig om in je dagtas te hebben. Fruit en groente kan je meestal ter plekke wel kopen. Een klein eierdoosje voor 2 of 4 eieren kan ook handig zijn om mee te nemen. Bij het ontbijt van je hotel zijn altijd gekookte eitjes, waarvan je er een paar kan meenemen als tuusendoortje.

Uit eten op reis

Een handige app om restaurants te vinden die glutenvrij eten kunnen aanbieden is https://www.findmeglutenfree.com. Ook kan je op tripadvisor https://www.tripadvisor.com bij restaurants filteren bij diëten op glutenvrije opties. Op de site van ‘maak het glutenvrij’ kan je een uitgebreide kaart vinden met glutenvrije hotspots in Europa. https://maakhetglutenvrij.nl/glutenvrije-hotspots-europa/

Onder dit kopje vind je een aantal artikelen over glutenvrij eten per land. Dit zal zich natuurlijk verder uitbreiden.

Veel lees- en reisplezier!

Filipijnen