Glutenvrij eten in Zuid-Korea

Glutenvrij eten in Zuid-Korea

Korean barbecue

Glutenvrij eten is in Zuid-Korea niet bekend. Je zal geen glutenvrij brood e.d. kunnen vinden. Wel zijn Koreanen bereid om mee te kijken naar de ingrediënten van een product. Het meenemen van een glutenvrij kaartje in het Koreaans is daarom essentieel, maar het blijft opletten, kruisbesmetting is moeilijk uit te leggen. https://www.celiactravel.com/cards/korean/

Koreaanse gerechten

Bij het uit eten aten wij vaak bibimbap. Dat is een hete schaal rijst met verschillende groenten en een ei erbovenop. De hete saus moet je echter laten staan. Kimchi is een bijgerecht dat je overal bij krijgt in een apart schaaltje.
Kimchi is een typisch Koreaans bijgerecht. Het is gefermenteerde kool. Het is niet altijd glutenvrij. In de grote supermarkt hebben we 1 blikje gevonden, dat glutenvrij was.

glutenvrije kimchi

Wij hebben tegenwoordig altijd zelfgemaakte Kimchi in huis. Het is gezond en een heerlijke aanvullingen bij een Aziatische maaltijd. In de Nederlandse ‘Amazing Oriental winkels’ kan je kant en klare glutenvrije Kimchi kopen.

Bibimbap met linksboven een schaaltje Kimchi


Korean Barbecue kan ook goed glutenvrij. Laat voor de zekerheid altijd de glutenvrije kaart zien. Het vlees is glutenvrij, maar je krijgt er allerlei bijgerechten en daarvan is de hete saus niet veilig.

Korean barbecue

Supermarkt

Op elke hoek van de straat zijn kleine supermarktjes, zoals o.a. de 7-eleven. Je kan daar terecht voor naturel chips, bakjes magnetron-rijst, gekookte eitjes, 1 soort instant-soep met soja-spruit en rijstdriehoekjes gevuld met tonijn-mayonaise. Deze zijn niet altijd veilig. Kijk dus goed naar de ingrediënten.

rijstdriehoek Tuna Mayonaise
Glutenvrije kant en klaar maaltijd uit supermarkt

Wij hadden het Koreaanse tarwe-teken uit ons hoofd geleerd, want de ingrediënten staan er natuurlijk in het Koreaans op.

In de grote supermarkten heb je natuurlijk meer keuze. Wij waren een groot fan van de ‘Homeplus’. Daar hadden ze bv per stuk verpakte sushi. Het is een bolletje rijst met een garnaal of een stukje rauwe vis erop. Deze zijn ook voordelig voor Nederlandse begrippen. 20 stukjes voor €5,75. Wij hadden zelf een fles glutenvrije sojasaus meegenomen. 

Sushi bij de Homeplus

Hotel

Wij logeerden 2x in een hotel met ontbijt. Daar kan je dan eitjes kiezen en/of rijst, groente en stukjes nori. 

Kookcursus


In Seoul hebben we een Koreaanse kookcursus gedaan bij Janet’s cookingstudio. http://www.janetscookingstudio.com en https://www.tripadvisor.com/AttractionProductReview-g294197-d19709439-Korean_Cooking_Class_Market_Tour_Chef_led_Small_group_max_6-Seoul.html

Deze cursus is niet goedkoop, maar dan weet je tenminste dat het veilig is voor mensen met coeliaki. Janet is een Koreaanse die jarenlang in New York heeft gewoond en gewerkt. Zij geeft op haar website aan rekening te houden met glutenvrij. Het was erg leuk en leerzaam, al wist zij niet dat er in rijstwijn ook tarwe zat. We hebben 4 gerechten leren maken.

  • Jjimdock (gestoofde kip in saus)
  • Mushroom Japachae (noedelgerecht)
  • Sea food pa-Jeon (lente-ui pannenkoek met zeevruchten) 
  • Bulgogi salade; dunne lapjes rundvlees, die je op een perilla blad (muntachtig blad, ook genaamd shiso) of een slablad legt met rijst en ssamjang (hete saus). 

Van haar hoorden we dat rijstcake ook glutenvrij is net als gezoute en geroosterde norivellen genaamd gim-gui en sweet potato starch noodles. Als je zo’n kookcursus doet aan het begin van je reis, dan weet je gelijk al een aantal dingen en hoef je minder uit te vinden. 
Tip: Janet neemt je als start mee naar de markt. Sla veel gimgui in (geroosterde norivellen ingesmeerd met zou en sesamolie). Deze zijn heerlijk! In Nederland hebben we deze norisnacks ook gevonden bij Amzing Oriental. Een grote Azitaische supermarkt, die je in de grote steden kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *