De Cotswolds (Engeland)

De Cotswolds (Engeland)

De Cotswolds (Engeland)

Wij zijn grote liefhebbers van Engeland en gaan er dan ook regelmatig naar toe, meestal voor een korte vakantie. Er zijn veel mooie regio’s te bezoeken. Als je er rekening mee houdt dat het weer vergelijkbaar is met Nederland, dan weet je dat je een paraplu en/of regenjas mee moet nemen. Wij hebben geen slechte ervaringen met het weer. Engeland heeft mooie natuur, veel wandelpaden, pittoreske dorpjes, mooie steden, lekker eten (ook glutenvrij) https://captureplaces.com/glutenvrij-engeland/en vriendelijke inwoners met humor. 

Hoe kom je er?

Voor een trip naar de Cotswolds kan je een ferry boeken bij DFDS vanuit Hoek van Holland naar Harwich. Je vakantie begint dan al, als je de boot op gaat. Je kan zelf een verblijf boeken, maar wij hadden ons hotel geboekt bij Buro Scanbritt (touring the Cotswolds) in Banbury. Dat ligt ten noorden van de Cotswolds.

Het is zo’n 2,5 uur rijden naar Banbury vanaf Harwich. Je komt vroeg aan in Engeland, dus heb je tijd genoeg om onderweg, soms met een omweggetje, dingen te bekijken. 

Tip 1: Het Roald Dahl museum in Great Missenden. https://www.roalddahl.com

In dit museum neem je een kijkje in het leven en de boeken van Roald Dahl. Je kan o.a. de stoel bekijken, waarin hij zijn beroemde boeken heeft geschreven, op de foto gaan met de Wonka choladereep en de leuke museumwinkel bezoeken.

Er zijn ook diverse wandelingen te maken. Je loopt dan door en langs landschappen, die een rol hebben gespeeld in zijn boeken. Zo kan je bijvoorbeeld langs de benzinepomp lopen, die voorkwam in ‘Daantje de wereldkampioen’.

Tip 2: Rond Northhampton zijn een aantal shoefactory shops. Hier kan je afgeprijsde handgemaakte Engelse schoenen kopen zoals van Cheany, Loake of Dr Martens

Kijk voor adressen op https://www.northamptonshoes.com/factory-shops

Tip 3: Je kan een bezoek brengen aan de mooie universiteitssteden Oxford of Cambridge.

De Cotswolds is een streek zo’n 100 km ten westen van Londen, die bekend staat om zijn typische pittoreske Engelse dorpjes met huizen opgetrokken uit zandsteen, heuvelachtige weilanden en mooie wandelpaden. Het gebied spreidt zich uit over de Graafschappen Glouchestshire, Worcestershire en Oxfordshire. Vanaf Banbury kan je het noordelijke deel van de Cotswolds ontdekken met dorpen zoals Moreton-in-March, Stow-on-the-wold, de Slaughters, Bourton-on-the-water en Bibury. Veel van deze dorpjes liggen aan de A429. 

Stratford upon Avon

Ten noorden van De Cotswolds ligt Stratford upon Avon, de geboorteplaats van William Shakespeare. Bij de toeristeninformatie kan je een plattegrond meenemen met plaatsen die je kan bezoeken. Zo kom je langs de locaties die belangrijk waren in het leven van Shakespeare, zoals het geboortehuis, het huis waar hij heeft gewoond, zijn school en de kerk waar hij ligt begraven. 

Rollright Stones

In de Cotswolds op de weg tussen Banbury en Moreton-in-March kom je langs de Rollright Stones. Het is een 4000 jaar historische plek met 3 verschillende bezienswaardigheden: The Kings men, Stone cirkle en Whispering knights.

Moreton-in-march

Moreton-in-march is bekend om de gezellige markt en de lokale eetwinkeltjes.  

Broadway 

Broadway is ook een leuk stadje om te ontdekken en vergeet niet de toren uit de 18e eeuw te bezoeken. Vanaf dit terrein heb je een mooi uitzicht over de streek.

Bourton-on-the water 

Bourton-on-the-water is een dorp met kleine bruggetjes over het water. Je kan hier lekker ronddwalen en de winkeltjes bekijken. 

The Slaughters  

The slaugthers zijn de twee pittoreks dorpjes Upper- en Lower Slaughter. Bij the Mill in Lower Slaughter verkopen ze leuke souvenirs en in datzelfde dorpje kan je vanaf 15.00 genieten van een heerlijke afternoon tea.

Via een wandelpad loop je naar Upper Slaugther met zijn pittoreske kerk. De namen van deze plaatsjes hebben niets te maken met slachten, maar de naam Slaugther komt van sloughtre dat muddy place betekent. 

Bibury

Bibury is één van de mooiste dorpjes van de Cotswolds. Het is een toeristisch klein dorpje, waarin het beroemdste straatje van de Cotswolds ligt; Arlington Row. Dit straatje langs het water met zijn oude pandjes kan druk zijn, dus bezoek deze in de ochtend of de late na-middag. 

Burford

Burford is een schattig dorp op een heuvel met een lange straat met winkeltjes, restaurantjes en pubs.

Bread pudding met warme custard

Vanuit Banbury kan je met een sneltrein naar Londen.

Deze trein doet er een dik uur over. Wij wilden graag wat foto’s nemen van de protesten rondom de Brexit. Vanuit Banbury gaat de trein naar station London Marylbone. Daarvandaan kan je met de metro of de bus richting het centrum.

Aangezien we al eerder in London waren geweest kozen we ervoor om eerst te gaan kijken bij de protesten voor het Parlement.

Vervolgens wandelden we langs de zuid-kant van de Theems. Dan loop je dus over de Westminster bridge, langs London Eye, Tate modern, Millenium bridge, Tower bridge en Tower of London. Een erg leuke wandeling, waar veel te zien is.

House of Parliament
Millenium Bridge

Op de terugweg vanuit Banbury naar de veerboot van Harwich kan je nog eerste een aantal dorpjes bezoeken of de tips die al eerder zijn beschreven. De veerboot vertrekt namelijk laat in de avond en heb je dus wat tijd te overbruggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *