IJsland

IJsland

IJsland stond al een poosje op ons wensenlijstje om te bezoeken vanwege de mooie natuur. Een studiereis voor de herfstvakantie, waarbij we gingen kijken naar het inclusieve onderwijs in IJsland was een mooie aanleiding om er een week aan vast te plakken.

Omdat een week te kort was voor een heel rondje te rijden kozen we ervoor om naast de hoofdstad Reykjavik een paar dagen te verblijven rond het schiereiland Snæfellsnes, dat ‘klein IJsland’ wordt genoemd en een paar dagen in de buurt van de Golden Circle.

Onze verblijfplaatsen in IJsland

Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. Het is de meest westelijke hoofdstad van Europa en met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel ook ’s werelds noordelijkste hoofdstad. Met 123.246 inwoners is het de grootste stad van IJsland.

Hallgrimskirka

De kerk van Reykjavik is het hoogste kerkgebouw van IJsland en is gebouwd tussen 1945 en 1986. Het is 74,5 meter hoog en het is het bekendste symbool van Reykjavik door de zichtbare ligging vanuit de hele stad. Je kan ook de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over Reykjavik centrum. De Lutherse kerk is vernoemd naar de geestelijke Hallgrímur Pétursson. De architect is Guðjón Samúelsson en heeft zich laten inspireren door de basaltpartijen uit het landschap die te vinden zijn in IJsland. Het interieur van de kerk is zeer bescheiden, maar blikvanger is het orgel met 5275 pijpen.

Hallgrimskirka
Orgel van de Hallgrimskirka

Voor de kerk staat een standbeeld van Leiff Eriksson, hij is de zoon van Erik de Rode en vermoedelijk de eerste Europese kolonist die ruim 500 jaar voor Columbus in Noord-Amerika is geweest. Het standbeeld werd in 1930 door de Verenigde Staten geschonken om het 1000-jarig bestaan van de Alþingi (het IJslandse parlement) te herdenken.

Harpa

Harpa is een groot concertgebouw en congrescentrum dat gevestigd is aan de haven van Reykjavik. De concertzaal telt wel 1800 zitplaatsen en het gebouw is ontworpen door de Deense architect Henning Larsen in samenwerking met Olafur Eliasson. In 2006 begon de bouw, maar in 2006 en 2007 was de kredietcrisis waardoor de bouw stil kwam te staan en het erop leek dat de bouwput in het centrum stil zou blijven staan. Toch werd het besluit genomen om dit te voltooien en het openingsconcert vond plaats op 4 mei 2011.

Glazen wand van Harpa

Het glazen gebouw van Harpa is een prachtig ontwerp, waarbij de uitgangspunten van het ontwerp licht, kleur en natuurverschijnselen zijn. Harpa is een oud IJslands woord en is een maand op de oude Nordic kalender.

Sun Voyager

In de buurt van het Harpa concertgebouw ligt een het kunstwerk de Sun Voyager. Dit lijkt op een Vikingschip en veel mensen denken dit ook vanwege de IJslandse Viking geschiedenis, maar dit moet echter een droomschip voorstellen. Het is van roestvrij staal en brengt een ode aan de zon. Het kunstwerk staat voor hoop, vrijheid en vooruitgang.

Laugavegur

Laugavegur is het gezellige stadsdeel om even rond te wandelen, want hier ligt de populaire en gelijknamige winkelstraat om te shoppen en souvenirs te kopen. Hier vind je ook sfeervolle restaurants en kroegen die ervoor zorgen dat de stad tot laat blijft leven. Laugavegur heeft ook veel zijstraatjes waar nog meer winkeltjes, restaurantjes, terrasjes en kunstateliers te vinden zijn. Laugavegur staat bekend om de gekleurde en geschilderde huisjes die de winkelstraat echt een eigen karakter geven.

FlyOver Iceland

FlyOver Iceland is één van de nieuwste attracties in Reykjavik en aan absolute aanrader. Met een kleine groep neem je plaats in een bewegende stoel en je vliegt over de geweldige landschappen van IJsland heen met allerlei special effects zoals wind, mist en geur. De totale beleving is verdeeld over drie ruimtes en neemt een half uur in beslag en als hoogtepunt maak je de onvergetelijke vlucht van acht minuten waarbij je IJsland van zijn allermooiste kant leert kennen. https://www.flyovericeland.com

Snæfellsnes

Snæfellsnes is het grootste schiereiland van IJsland. Het schiereiland wordt soms gezien als IJsland in het klein. Alles wat er op heel IJsland te zien is vind je hier, zoals kliffen, vulkanen, lavavelden, zwarte stranden e.d.

Zoals eerder vermeld waren wij slechts een week in IJsland en kozen er daarom voor om naar Snæfellsnes te gaan, omdat dit klein-IJsland wordt genoemd. We vonden het lastig om een leuk en betaalbaar verblijf te vinden op Snævellsnes en hadden daarom een huisje via airbnb gehuurd in de buurt van Borgernes. Van daaruit wilden we dan op ons gemakje het schiereiland rondrijden.

Een goed startpunt voor een rondje Snæfellsnes is het Breidablik visitor Centre, waar je een kaart en uitgebreide informatie van het schiereiland kan halen.

Ytri Tunga beach

Ytri Tunga strand is een goede plek om zeehonden te spotten. De beste tijd om ze te zien is in de zomer. Wij waren daar tijdens een regenachtige oktoberdag. Met een verrekijker zagen we ze in de verte in het water spartelen.

Búdakirkja

In het gehucht Búðir, een voormalige handelsnederzetting, staan nu alleen nog een hotel en een zwart kerkje: Búðakirkja. Het is één van de 3 zwarte kerken op IJsland.
Deze kerk is zwart omdat de buitenzijde van het hout is geschilderd met pek net als de romp van een boot. Dit om het te beschermen tegen de harde IJslandse elementen. Het huidige kerkje is gebouwd in 1847, maar geheel herbouwd in 1985-1986.

Arnistapi

Arnarstapi is een voormalig vissersplaatsje. Het ligt aan de voet van de berg Stapafell (526 m) en wordt omgeven door vele mooie basaltformaties en bizarre kliffen. Er liggen mooi aangelegde wandelpaden langs de kliffen.

Djúpalónssandur

Djúpalónssandur is een baai met een mooi zwart kiezelstrand aan de voet van de Snæfellsjökull. Het strand is bedekt met talloze kleine zwarte stenen en grootte lavarotsen die zijn gevormd door de krachten van de oceaan en de wind.
Op 13 maart 1948 verging hier voor de kust een Britse vistrawler waarbij 14 man zijn verdronken, vijf werden gered. Op het strand liggen de overblijfselen van deze vistrawler.

Van het zuiden naar het noorden van het schiereiland Snæfellsnes lopen een paar wegen. Vanaf deze wegen heb je een prachtig uitzicht op de bergen.

Kirkjufell

Kirkjufell is een 463 meter hoge berg aan de noordkust van het schiereiland Snæfellsnes, nabij het plaatsje Grundarfjörður. Er wordt beweerd dat het de meest gefotografeerde berg van het land is. Kirkjufell was een van de filmlocaties van Game of Thrones, seizoen 6 en 7. Voor deze berg ligt de Kirkjufellsfoss.

Berserkjahraun lavaveld

Dit surrealistische lavaveld ligt halverwege tussen Grundarfjörður en Stykkishólmur en is pas een paar duizend jaar geleden ontstaan. Omdat het nog zo ‘jong’ is, heeft het allerlei grillige vormen en wordt nog eens extra betoverend door de kleur- en textuurcontrasten van het gesteente en het dikke mos.

Stykkisholmer

Stykkishólmur heeft 1.100 inwoners en fungeert als commercieel centrum voor de streek. De belangrijkste economische takken zijn de visserij en het toerisme.

Voor de kust van Stykkishólmur ligt het rotsachtige eilandje Súgandisey met een vuurtorentje erop, dat ook bekendstaat onder de naam Stykkið (“Het Stuk”).

In deze plaats vind je ook de Stykkishólmur’s futuristische kerk uit 1990, ontworpen door Jón Haraldsson.

De Grábrók krater

de Grábrók krater ligt ten oosten van het schiereiland Snæfellsnes en het behoort tot het vulkanische gebied van Ljosufjoll. Het strekt zich uit over een afstand van 90 km en is een van de langste vulkanische gebieden in IJsland. De laatste uitbarsting in dit vulkanische gebied was ongeveer 1000 jaar geleden.

Zowel het lavaveld als de kraters zelf zijn sinds 1962 beschermd als natuurreservaat. Alle drie de kraters, Grábrók, Rauðbrók en Smábrók beschikken over prima wandelpanden voor gevorderden en minder gevorderden wandelaars. Het wandelpad is wel vrij steil, maar doordat er traptreden zijn aangelegd is de wandeling een stuk makkerlijker dan vroeger. De trap naar de Grábrók telt zo’n 600 treden.

De Grábrók krater
zicht op de Rauðbrók krater

Het IJslandse paard

De IJslanders of IJslandse paarden worden al meer dan duizend jaar raszuiver gefokt.
De paarden verspreidden zich in Scandinavië en Groot Brittannië en kwamen met de Vikingen uiteindelijk op IJsland terecht. Nu lopen er totaal ongeveer 80.000 paarden op IJsland. Ook op Snæfellsness zie je er veel. In tijden van grote natuurrampen bleef dit verbod bestaan en moest het ras zich op eigen kracht herstellen. Het is een sterk, sober en intelligent paard geworden met veel werklust en temperament.

The Golden Circle

Golden Circle is een route van zo’n 300 km langs drie populaire hoogtepunten van IJsland: Þingvellir, Gullfoss en Geysir. De route ligt relatief dicht bij Reykjavík en is daarom voor veel bezoekers vaak de eerste kennismaking met de spectaculaire natuur van IJsland.

Wij verbleven in dit gebied en konden op ons gemakje de hoogtepunten bezoeken. In dit gebied rond het meer van het Laugarvatn meer hebben een groot aantal inwoners van Reykjavik een zomerhuisje en deze worden ook verhuurd https://www.natuurhuisje.nl/vakantiehuisje/48719

Ons huisje in de buurt van Laugarvatn

Þingvellir National Park

Het Thingvellir National Park (Þingvellir National Park) is één van de drie nationale parken van IJsland en staat sinds 2004 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het nationale park van Thingvellir is vooral bekend vanwege de Silfra kloof welke precies op de breuklijn ligt tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. In het Thingvellir National Park sta je dus letterlijk op de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika.

Thingvellir is historisch gezien een hele belangrijke plaats voor de IJslandse bevolking. Het Althing (het Parlement) kwam in het jaar 930 hier voor het eerst bij elkaar. Ieder jaar kwamen hier alle soorten mensen en beroepen naartoe, waaronder boeren, grondeigenaars en krijgslieden. Zij deden hier zaken, maakten nieuwe wetten en deden rechterlijke uitspraken.

De Öxarárfoss waterval werd door de Noormannen gemaakt om water bij het Althing te krijgen, zodat er voor iedereen voldoende water was.

De Öxarárfoss waterval

Er werd toen ook een kerk gebouwd, maar dat is niet meer de huidige die er nu staat. De huidige kerk stamt uit 1859, maar er staat op die plek een kerk vanaf 1017. Naast de kerk staat het zomerhuis van de IJslandse eerste minister.

Thingvellir kerk

In 1800 werd het parlement overgebracht naar de hoofdstad Reykjavík. Er worden wel nog speciale gebeurtenissen gevierd in Thingvellir.

Geysir

De Geysir en de Strokkur zijn 2 geisers die liggen in een geothermisch zeer actief gebied.
Geysir is niet meer zo actief maar een paar meter van deze Geiser bevindt zich een andere geiser, de Strokkur die elke 5 tot 8 minuten zijn water zo’n 20 meter omhoog spuit. 


Rondom deze geisers liggen meerdere heetwaterbronnen die mooi gekleurd water hebben en kleinere geisers.

De Gullfoss waterval

De Gullfoss waterval is één van de bekendste van IJsland en is zeer indrukwekkend. Het water valt bij de Gullfoss waterval in twee delen ruim 32 meter naar beneden in een kloof.

Gullfoss betekend de gouden waterval. De waterval dankt deze naam aan de regenbogen die te zien zijn door de grote hoeveelheid stuifwater die vrijkomt als het water met een enorme kracht vanaf de tweede trap in de kloof stort.

Skáholt

Het dorp Skálholt bestaat nu alleen maar uit een paar huizen en een relatief grote kerk, maar was vroeger vanaf de 11e tot aan het eind van de 18e eeuw een belangrijk sociaal, cultureel en religieus centrum.

Het Kerið kratermeer

Kerið is een 55 meter diepe trechtervormige krater die deels met water is gevuld. De krater is ontstaan door het instorten van een kleine magmakamer na een uitbarsting van zo’n 3000 jaar geleden.

Je kan rondom het kratermeer lopen en ook naar het water afdalen via een houten trap.

Zuid-west IJsland

Vanaf The Golden Circle kan je ook een uistap maken naar een aantal bezienswaardigheden in het Zuiden van IJsland.

Seljalandsfoss en Gljúfurárfoss

De Seljalandsfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland die op vele foto’s en kalenders wordt afgebeeld. Deze 65 meter hoge waterval in het zuiden van IJsland ligt vlak aan de ringweg. Het is het mogelijk om op een pad achter de waterval langs te lopen. Houd wel rekening met een nat pak.

Een paar honderd meter verderop ligt de Gljúfurárfoss (kloofrivierwaterval). Deze waterval ligt half verborgen in een kloof.

Keldur

Keldur Turf House is één van de weinig bewaard gebleven turfboerderijen in Zuid-IJsland. De huidige gebouwen werden herbouwd na de grote aardbevingen van 1896 en 1912.
Het Nationaal Museum van IJsland kocht de oude turfboerderij in 1942 en de boerderij maakt nu deel uit van de National Museum Historic Buildings Collection.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *