Glutenvrij Spanje (Castile and León)

Glutenvrij Spanje (Castile and León)

In deze blog delen we onze ervaringen over glutenvrij eten in Noordwesten van Spanje in de regio Castile and León . Tijdens onze roadtrip door Frankrijk naar het noordwesten van Spanje en een stukje Portugal hebben we veel zelf gekookt. We reisden namelijk met een mini-camper. Als we onderweg waren aten we vaak rijstwafels met zalm, kasjes of rauwe ham.

We hebben ook een aantal steden bezocht, waarbij we verbeleven in een hotel. We gebruikten om uit eten te gaan vaak de app: Find me glutenfree en/of Tripadvisor met de filter glutenvrije opties.

Op onze reis hebben we ervaren dat soms toch nog een zoektocht kan zijn om glutenvrij uit eten gaan, ook al schijnt Spanje nummer 2 te zijn, als het gaat om glutenvrij eten.

Het viel ons wel op dat je in veel café’s glutenvrij bier kan bestellen. Dat is in Nederland zelden het geval. Ook in de supermarkten is dit makkelijk te verkrijgen. Wel fijn als het warm is. In de wat grotere supermarkten kan je ook terecht voor glutenvrije pasta, crackers, zuivel e.d. Het viel me in Spanje op dat de glutenvrije producten meestal bij de reguliere producten staan. Dus de glutenvrije koekjes staan tussen alle andere koekjes en er staat duidelijk aangegeven ‘sin gluten’

In de meeste grote steden kan je overigens terecht bij MacDonalds en Telepizza. Bij McDonalds in Spanje heb je meer keuze in burgers dan in Nederland.

Eten van Mc Donalds
Pizza van Telepizza

Saint-Émillion (Frankrijk)

Op de heenweg In Frankrijk hebben we in Saint-Émilion heerlijk Aziatisch gegeten bij Cafe Saigon. We waren wat onzeker over de gebakken uitjes op de gerechten, maar deze bleken bij navraag ook glutenvrij.

Burgos

In Burgos vonden we op de app ‘find me glutenfree’ één restaurant: Maricastaña https://tiemposdemaricastaña.com. Het restaurant ligt aan de Paseo del Espolon, een mooie wandelpromenade met plataanbomen. We verbleven 2 dagen in Burgos en hebben hier 4 keer heerlijk gegeten. Er is een online Engelse kaart voor het menu.

Peñafiel

In Peñafiel hebben we een voor- en hoofdgerecht gegeten bij Molinos de Palacios http://molinodepalacios.com/. Dit restaurant ligt mooi gelegen aan een park en stroompje in een oude watermolen. Ze konden ons goed vertellen wat we glutenvrij konden bestellen en ze hadden er ook glutenvrij brood bij. Vooraf hadden we gebakken garnalen en als hoofdgerecht een steak en kabeljauw. Het was best netjes en wat duurder dan we gewend zijn.

De hond ligt braaf onder de tafel

Segovia

Bij Bar-Restaurant El Sitio https://www.elsitiorestaurante.com/ kon het bedienend personeel precies aanwijzen welke tapas, die klaar stonden achter de bar, glutenvrij waren. Ook was er glutenrvij bier. Op de foto’s v.l.n.r Russische salade, aardappels, makreel in olie, tortilla, artisjokken met ansjovis.

Salamanca

In Salamanca hebben we twee keer heerlijk glutenvrij gegeten bij restaurant Jero https://restaurante-jero.negocio.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral. Deze ligt vlakbij het Plaza Major. Ze kunnen van de kaart veel glutenvrij maken. Ook hebben zij glutenvrij brood. We namen op de eerste dag een 4-gangen menu, die langs de weg staat aangegeven. Voordelig, lekker en verassend.

Vlakbij het Plaza Mayor is ook een glutenvrije bakker Celi & Co. Je kan daar terecht voor glutenvrij brood, gebak en koffie.

Celi & Co

Palencia

Palencia is een verborgen juweeltje. Het is een mooie stad en er zijn weinig toeristen. Op de app ‘find me glutenfree’ stonden geen restaurant vermeld. Op Tripadvisor met glutenvrije opties kwam Cerveceria Flandes naar voren https://www.cerveceriaflandes.com/. Deze cerveceria ligt een beetje verscholen in een steegje. Ze hebben hier een ruime kaart met een duidelijke vermelding van glutenvrije gerechten. Ook verkopen ze glutenvrij bier. We hebben hier 3x gegeten.

Uiteindelijk is Spanje , ondanks het zoeken af en toe, een fijn land voor mensen met coeliakie.

Mocht je geinteresserd zijn in onze reisverslag kijk dan op: https://captureplaces.com/roadtrip-spanje-langs-kleine-campings/

Glutenvrij tips van Porto en Braga staan op: https://captureplaces.com/glutenvrij-eten-in-porto-en-braga-portugal/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *