Roadtrip door het noorden van Spanje en Portugal

Roadtrip door het noorden van Spanje en Portugal

Hieronder beschrijven we onze roadtrip van ongeveer 4 weken door Frankrijk naar het noorden van Spanje (regio Castilla y León) en Portugal, waarbij we de drukke kuststreken hebben vermeden. We houden van kleine rustieke campings en wisselen dit graag af met kleine hotels in mooie steden. Voor de kleine campings hebben we voornamelijk gebruik gemaakt van de app van Rustiek kamperen en voor de hotels gebruikten we booking.com.

Voorbeeldroute

We reizden rond in een Citroën Berlingo met kampeerbox. Het voordeel daarvan is dat we klein en flexibel zijn. We passen namelijk ook in een parkeergarage in een stad. Zie voor informatie over de campervan: https://captureplaces.com/op-pad-met-een-campervan/

Onze mini-camper

Dag 1 en 2: Thuis- Argentan (642 km)

Op de route naar Spanje via Bordeaux, zagen we vooraf onze trip weinig kleine campings. Camping de la Noë ligt in Normandië, wat dichter bij de Atlantische kust. De route naar het zuiden is dan ook wat rustiger. Camping de la Noë is een kleine, rustige camping van 23 plaatsen https://www.tourisme-argentan-intercom.fr/camping-municipal-de-la-noe/ Het is een camping Municipal, in de stad Argentan. Dat heeft als voordeel dat je makkelijk het centrum inloopt voor een boodschap of een terrasje. De camping is keurig onderhouden, rustig en heel schoon. De beheerders zijn vriendelijk en werken hard om alles mooi schoon te houden. De camping ligt naast het meer van Noë. Je kan een wandeling maken om het meer en het naastliggende park, vissen of een waterfiets huren.

Meer van Noë

Argentan

Argentan heeft ondanks de bombardementen in WO II, toch aardig wat monumentale gebouwen. Bij de toeristeninformatie kan je een plattegrond halen met een leuke stadswandeling. De toeristeninformatie is gevestigd in La chapelle Saint- Nicolas. Deze is gebouwd in de 14e eeuw en is de voormalige kapel van het naastliggende kasteel, waarin nu het paleis van justitie is gehuisvest.

De plaatselijke slager krijgt nieuwe voorraad

Argentan is de geboorteplaats van de beroemde schilder Fernand Léger (1881-1955). In zijn voormalige huis is nu een museum gevestigd, waarin tevens schilderijen hangen van André Mare.

Museum Léger- Mare
muurschildering van Andre Mare

Eén van de opmerkelijkste gebouwen van Argentan is de kerk van Saint-Germain. De kerk is herbouwd aan het eind van de 14e eeuw en de stijl is een mix van Gotiek, Barok, Renaissance en klassiek. De kerk was zwaar beschadigd tijdens een bombardement van 1944 en vervolgens jarenlang gerestaureerd.

Kerk van Saint-Germain

De kerk van St-Martin is gebouwd in de 15e eeuw en staat bekend om de mooie glas-in-lood ramen.

Naast de camping, aan de rand van het park bij het meer van Noë ligt Maisson des Dentelles. Hierin bevindt zich een museum met alles over het maken van kant.

Dag 3 en 4: Argentan- Villegouge (532 km)

Les Jardins de Camelot https://www.lesjardinsdecamelot.com/ ligt 40 minuten ten noordoosten van Bordeaux in het departement Gironde en heeft naast huisjes en kamers een kleine natuurlijke camping. Het sanitair is wat verouderd, maar de camping is wel heel rustig en de omgeving is mooi. Vanaf de camping wandel je eenvoudig langs mooie wijngaarden. op 20 minuten afstand vind je het mooie stadje Saint-Émilion.

Aankomst op Les jardins de Camelot

Saint-Émilion

Saint-Émilion staat bekend als een van de mooiste dorpjes in Frankrijk. Dit komt deels doordat het stadje haar middeleeuwse karakter behouden heeft. Het is ook niet voor niets dat Saint-Émilion sinds december 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De historische binnenstad van dit plaatsje is zeer de moeite waard. Je kan er ook genieten van een heerlijk glas wijn in één van de vele wijnhuizen. Bij de toeristeninformatie ka je een gratis plattegrond halen.

De bijzondere Monolithische kerk kerk staat bekend als de op een na grootste Monolithische kerk in de wereld. Verstopt onder de toren is de kerk te vinden, die is opgetrokken uit één stuk steen, aan het begin van de 12e eeuw.

De monolitische kerk
Zicht op Saint-Émillion
L’Église Collégiale en het bijbehorende klooster
klooster ‘Des Ursulines’
Lavoir (washuis)

Dag 5: Villegouge/ Frankrijk- Alsasua/ Spanje 330 km

Wij vonden Camping Urbasa in een verouderd ANWB-boekje charme campings in Spanje. De camping ligt in het Parque Natural de la Sierra de Urbasa. Echter in het hoogseizoen is deze camping sterk af te raden, vanwege de drukte, viezigheid en het onaardige personeel. We zijn na 1 nacht vertrokken. Het is wel grappig dat de ezels los rondlopen over de camping.

Dag 6 en 7: Alsasua- Burgos(166 km)

Vanwege de hittegolf en een vervelend verblijf een dag eerder besloten we om de koelte van een hotelkamer op te zoeken in combinatie met een historische stad. In Burgos verbleven we in hotel Maria Luisa https://www.marialuisahotel.com/en/ op 750 meter van het historische centrum. Het is een prima voordelig hotel, met eigen parkeergelegenheid onder de grond en waar huisdieren toegestaan zijn. zo’n 50 meter naast het hotel is een zaakje met heerlijke koffie en lekkernijen, dus een ontbijt bijboeken is niet nodig.

Burgos

Reflectie van een stier in Gurgos

Burgos is een stad in het noordwesten van Spanje en staat vooral bekend om zijn gotische kathedraal. Dit is de 3e grootste kathedraal van Spanje (zegt men) De bouw is gestart in de 12e eeuw en duurde zo’n 300 jaar.

Beeld van een pelgrim voor de kathedraal
Leika voor de kathedraal

De ‘Paseo del Espolon’ is een mooie promenade omgeven door platanen en met diverse parkjes, cafés, fonteinen en standbeelden. Het schaduwrijke gebied langs de rivier is dé plek voor een wandeling in Burgos en in de avond erg levendig. Wij kwamen daar regelmatig, omdat daar een heerlijk restaurant is met glutenvrij eten: https://tiemposdemaricastaña.com

Paseo del Espolon

De 15e eeuwse kerk Iglesia de San Nicolas de Bari staat bekend om zijn schitterende altaar van de Spaanse beeldhouwer Simón de Colonia

Het kasteel van Burgos is een ruïne op een heuvel boven de stad. Wij liepen langs stukken van de oude stadsmuur naar boven. Je kan het kasteel gratis bezoeken en vanaf hier heb je een schitterend uitzicht heeft over het centrum van Burgos.

Langs de kasteelmuren omhoog

Aan de voet van de heuvel komt u de poort Arco de San Esteban tegen met een stel ooievaars.

Poort aan de voet van de heuvel richting de ruïne van het kasteel

Plaza Mayor is het centrale plein van Burgos met het stadhuis uit 1791 en het standbeeld van Carlos III.

Onder de arcades van het Plaza Mayor
Plaza Mayor

Dag 8,9 en 10: Burgos- Peñafiel (103 km)

Op de weg naar Peñafiel reden we eerst richting Santo Domingo de Silos, dat 59 km ten zuiden van Burgos ligt.

Santo Domingo de Silos

In Santo Domingo de Silos ligt één van de mooiste kloosters van Spanje. Helaas was deze gesloten tussen 13.30- 16.30.

Ingang van het klooster met een eeuwenoude boom
Zicht op het klooster van Santa Domingo de Silos

Sad Hill Cemetery

In het dorpje zagen we posters die verwezen naar ‘Sad Hill Cemetery’. Sad Hill is een fictieve begraafplaats die dienst deed als filmset voor de slotscènes van de film The Good, the Bad and the Ugly. Het ligt 5 km ten noorden van Santo Domingo de Silos. Let op: Dit is wel een spannende onverharde weg.

Uitzicht op Sad Hill
Sad Hill Cemetery

Yecla Kloof

5 km ten zuiden van Santo Domingo de Silos vind je de Yecla kloof. De kloof is in totaal 600 meter lang. Je loopt tussen de metershoge wanden over een loopbrug die over de onderliggende rivier is aangelegd. Op sommige punten is de kloof zo smal dat je wat moeite moet doen om er tussendoor te komen. Boven de kloof vliegen grote vogels. Het was ons niet duidelijk of dit arenden of gieren waren. Het is wel een mooi gezicht.

Loopbrug naar de Yecla kloof

Peñafiel

In Peñafiel verbleven we op camping Riberduero https://www.campingriberduero.com/, een heerlijke rustieke camping onder de dennenbomen. Deze camping wordt beheerd door Nederlandse eigenaren en wordt keurig onderhouden. Het heeft een zwembad en er zijn ook enkele huisjes te huur. De camping is op 20 minuten lopen van een supermarkt. Je loopt dan helaas wel door een ietwat ongezellige straat.

entree van de camping met links het zwembad
Dagelijks gaan de sproeiers aan, waardoor de plaatsen niet stoffig, maar mooi groen zijn.

Het stadje Peñafiel heeft wel een mooi historisch centrum.

Huizen langs de rivier in het centrum

Boven de stad torent het mooie 10e eeuwse kasteel boven de stad uit. Je kan dit kasteel door middel van een rondleiding bezoeken. In het kasteel is ook een wijnmuseum.

zicht op het kasteel
Het kasteel van Peñafiel

Plaza del Coso is een voormalig plein waar stierengevechten plaats vonden. Om het rechthoekig plaza staan 48 houten historische huisjes met prachtig houtsnijwerk.

Plaza del Coso

Dag 11 en 12: Peñafiel- Miranda del Castañar via Segovia: 253 km

Segovia

90 kilometer ten zuiden van Peñafiel ligt Segovia. Een stad die op ons wensenlijstje stond om te bezoeken. Als je de stad nadert raak je al sprakeloos van het prachtige silhouet van het kasteel, de kathedraal en de stadsmuren.

Een Romeinse aquaduct gebouwd in de 1e eeuw, loopt dwars door het centrum. Het goed bewaarde aquaduct is maar liefst 28 meter hoog, 728 meter lang en bestaat uit 160 dubbele bogen. Het was destijds onderdeel van de watertoevoer tussen het 16 kilometer verder gelegen Riofrío en Segovia.

Aquaduct

Het Alcázar Real de Segovia is een kasteel en koninklijk paleis dat bovenop de rots uitstijgt. De bouw startte in de 12e eeuw toen koning Alfons VI de stad had veroverd van de Moren. Het kasteel is in de loop van de geschiedenis veelvuldig verbouwd en er zijn zelfs Romeinse restanten gevonden onder het complex.

Het Alcåzar van Segovia
toegang tot het kasteel

De gotische kathedraal ‘Santa María de Segovia’ werd gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw aan de Plaza Mayor, nadat de vorige werd verwoest bij een opstand tegen de Spaanse koning. De prachtige gotische kerk heeft invloeden van de renaissance.

De kathedraal van Segovia
Zicht op de kathedraal vanaf het kasteel

Na Segovia zijn we verder gereden naar de volgende rustieke camping. Camping El Burro Blanco in het bergdorp Miranda del Castañar ligt op 650 meter hoogte en is gelegen in het natuurgebied Sierra de Francia in de provincie Salamanca https://www.elburroblanco.net/nl. Bij aankomst op de camping stond een bak water een een hondenkoekje klaar voor de hond en wij werden verwelkomd met een glas bubbels. Na een uitgebreide rondleiding en uitleg konden we ons installeren. De camping is rustig, schoon, ligt midden in de natuur en is zeer goed georganiseerd. Er waren 4 secties op de camping en de eigenaren verdelen alle kampeerders zodat je eigenlijk niemand ziet of hoort.

Een hangmat op de camping

Vanaf de camping loop je in 10 minuten via een wandelpad naar het dorp Miranda del Castañar.

Miranda del Castañar

Miranda del Castañar is een dorp bovenop een heuvel omringd met oude vestingmuren. Het kasteel staat aan het begin van de stad. In de historische binnenstad kan je heerlijk rondslenteren langs kleine steegjes met traditionele woningen. In het stadje zijn enkele winkeltjes waar je de dagelijkse boodschapjes kan halen.

Miranda del Castañar vanaf het pad naar de camping

Dag 13 en 14: Miranda del Castañar- Salamanca via La Alberca 78 km

La Alberca

La Alberca ligt aan de rand van het natuurpark Sierra de Francia Natuurpark en het is naar zeggen één van de mooiste dorpjes van Spanje. Het heeft in de smalle geplaveide straten oude vakmanshuizen. Op het sociale ontmoetingsplek van het dorp, het Plaza Mayor met arcadebogen, staat een granieten pelgrimskruis.

Plaza Mayor

Salamanca

Salamanca is een levendige studentenstad in Spanje. Het gehele historische centrum van de stad staat sinds 1988 op de UNESCOWerelderfgoedlijst, vanwege de vele gebouwen in romaanse, gotische en renaissance stijl. 

Wij hadden een kamer geboekt in Sercotel Las Rorres, aan het Plaza Mayor. Dit is een voordelig hotel, met goede recensies, parkeergelegenheid in een garage 150 meter verderop en honden zijn welkom. https://www.sercotelhotels.co.uk/hotel-las-torres/

De stad Salamanca heeft ook wel als bijnaam ‘Gouden Stad’ door zijn schitterende architectuur van glimmend zandsteen. Het oude centrum is qua grootte heel goed te bewandelen. Doordat een groot deel van de inwoners student is (ruim 30 procent), heeft de stad met zijn vele bars en kroegen een bruisend nachtleven.

Plaza Mayor is het 18e eeuwse plein in het centrum van de stad. Het is bekend om zijn mooie barokke versieringen en het glimmende zandsteen. ’s Avonds is het plein op een gezellige manier verlicht, waardoor het een levendige ontmoetingsplek in het centrum is.

Plaza Mayor

Salamanca heeft twee kathedralen die tegen elkaar staan. Meestal wordt bij de bouw van een nieuwe kathedraal de oude gesloopt. De oudste kathedraal is uit 1120 in romaanse en gotische stijl en heeft schitterende muurschilderingen, het oudste kerkorgel van Europa en een prachtige Byzantijnse koepel. De nieuwe kathedraal werd gebouw tussen de 16e en 18e eeuw en is de één na grootste kathedraal van Spanje.

De kathedraal van Salamanca
Het plafond van de kathedraal

De universiteit van Salamanca uit 1218 wordt beschouwd als de oudste universiteit van Spanje. De voorgevel van de universiteit is een meesterwerk van Spaanse Plateresque kunst.

Universiteit
Van binnen in de universiteit kijk je op de kathedraal

Over de rivier de Tormes ligt de Puente Romano, een Romeinse brug die nog deels stamt uit de 1e eeuw na Christus. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de oude stad.

De Romeinse brug

Dag 15 en 16: Salamanca- Milo (Portugal) 195 km

Tussen Salamanca en Porto vonden we de rustieke Portugese camping Quinta das Cegonhas https://cegonhas.nl/. Deze kleine terrassencamping heeft een mooi ruim zwembad en je kan ook meedoen met het dagelijkse diner. Zelfs een massage behoort tot een optie. Je kan in de buurt mooie wandelingen maken in de Sierra de Estrella.

Zwembad bij de camping

Linhares

Op 7 km van de camping vind je de ruïne van het kasteel van Linhares. Dit kasteel dateert uit eind 11e eeuw en is gebouwd op een granieten rots. Je kan gratis de ruïne bekijken. Slenter daarna door het dorpje.

Onderweg naar het kasteel
Kasteel van Linhares

Dag 17, 18 en 19: Milo- Porto 176 km

Porto

Porto is de 2e grootste stad van Portugal. We verbleven in Hotel Casual Inca https://www.casualhoteles.com/casual-inca-porto.html, een prima hotel op 600 meter afstand van het centrum. Als je met de auto reist, kan je beter een ander hotel kiezen. Er was namelijk geen plaats in de parkeergarage, waardoor we voor €2,40 per uur op het pleintje moesten parkeren. Helaas is onze ruit ingeslagen en onze min-camper overhoop gehaald.

pech

De Ponte de Dom Luis I is de grote ijzeren tweeledige brug over de rivier de Douro. De brug verbindt Porto met Vila Nova de Gaia aan de andere kant van de rivier. De brug werd tussen 1881 en 1886 gebouwd door een student van Gustav Eiffel Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de rivier Douro en het oude stadscentrum van Porto.De brug is 85 meter hoog, 172 lang op het onderste dek en 395 meter op het bovenste dek en was toen ze gebouwd werd de grootste dubbele brug ter wereld.

Ponte de Dom Luis
Uitzicht vanaf de brug op Cais da Ribeira
Reflectie van de brug

De wijk Cais da Ribeira is een historische wijk, dat aan de Duoro ligt. Het heeft mooie pastelkleurige pakhuizen aan de kade. Deze levendige kade is ook bekend om de vele terrasjes en vanaf hier vertrekken ook de boten voor rondvaarten. Deze traditionele boten werden vroeger gebruikt voor het vervoeren van de port.

Achter de kade vind je kleine, nauwe straatjes en veel trapjes. Leuk om te genieten van de veelkleurige huisjes met kleurrijke tegels (Azuelos)

pakhuizen
huis met mooie azuelos
Ook de kerken zijn versierd met mooie blauw-witte tegels

Het stadhuis van Porto is gelegen aan de Avenida dos Aliados. Het stadhuis werd gebouwd in de eerste helft van de 20eeeuw. Het imposante gebouw is vooral te herkennen aan de grote toren. Deze slanke toren wordt ook wel de Reloj genoemd. Het geheel is opgetrokken uit granieten stenen.

Stadhuis van Porto

Dag 20,21 en 22: Porto- Braga 57 km

Braga

Braga is ons aangeprezen door een sympathieke ober van Vietview, een Vietnamees restaurant, waar we twee keer hebben gegeten. Het ligt op een uur rijden ten noorden van Porto. Hij heeft niets teveel gezegd; Wat een verademing in vergelijking met Porto. De stad is rustig, schoon en voordelig. Er zijn mooie bezienswaardigheden en je kan er heelrijk door de stad struinen van terrasje naar terrasje. Bovendien is er een carglass in de stad, waarbij we een nieuwe ruit hebben gekregen.

Holy Cross kerk

We verbleven in een hotel B & B Hotel Braga Lamaçes https://www.hotel-bb.com/es/hotel/braga-lamacaes?utm_source=googlemaps&utm_medium=fichehotel&utm_campaign=braga buiten het centrum, maar op loopafstand van winkels. We hadden eventjes geen vertrouwen meer in hotels in het centrum, vanwege de inbraak in onze auto. Je kan vervolgens met de auto of de bus naar het centrum en naar Bom Jesus du Monte.

Aangekomen in het centrum van Braga bleek dat er in dat weekend allerlei folkloristische activiteiten plaats vonden. Zoals een muzikaal optreden, waarop flink werd gedanst.

muzikaal optreden

De twaalfde-eeuwse kathedraal van Braga is een van de belangrijkste historische gebouwen van Portugal. Het is de zetel van het aartsbisdom van Braga en van de aartsbisschop van Portugal.

Een zijingang van de kathedraal
Plafond van de kathedraal

De Bom Jesus do Monte is een bedevaartsoort boven op een 116 meter hoge heuvel. Je kan deze bereiken door trappen langs mooie kapelletjes van zo’n 600 treden te beklimmen. Je kan ook de historische Elevador nemen.

Kappeletjes langs de trappen
De Bom Jesus
Fontein
Uitzicht van boven

Dag 23 en 24: Braga (Portugal)- Palencia (Spanje) 418 km

Tijdens onze vakantie hadden we een aflevering teruggekeken van Ilja Gort, waarbij hij door Spanje reisde. Hij wilde eigenlijk niet de naam verklappen van de stad waar hij was, omdat het een erg mooie stad was waar geen toeristen te bekennen waren. Dat sprak ons aan en we besloten om deze stad op onze route op te nemen.

We hadden Hotel Castilla Vieja geboekt in het centrum met een parkeergarage https://www.hotelcastillavieja.com/

Palencia

Palencia is een stad en gemeente in de Spaanse provincie Palencia in de regio Castilië en León. In 2001 telde Palencia 79.797 inwoners. De stad ligt in een regio in Spanje waarin veel graan wordt verbouwd.

Omgeving Van Palencia met een gebouw voor graanopslag

De stad is rijk aan kerken en kloosters. Het pronkstuk van de stad is de kathedraal.

Kathedraal van Palecia
Mariabeeld op het plein

Het symbool van de stad is het monument Christus van Otero; een groot beeldhouwwerk van Jezus Christus.

Dag 25 en 26: Palencia- Camping Domaine Le Poteau (Frankrijk) 506 km

Op weg terug naar het noorden kozen we een rustieke camping in het zuiden van Frankrijk, in de Gers. Deze kleine vriendelijke camping wordt gerund door een Schots echtpaar. Je kan vanaf de camping via een pad wandelen naar het dorp Castelnau d’Auzan, voor een bakker en een boodschap.

Eauze

Eauze ligt 10 km van de camping en hier kan je terecht voor een grotere supermarkt. Het plaatsje staat bekend om haar prachtige straatjes en haar historische centrum.

Centrale plein van Eauze

Dag 27 en 28 Camping Domaine Le Poteau- Camping Chateau de La Rondiëre 449 km

Ten zuiden van Tours ligt camping Chateau de La Rolandiëre. Een camping van zo’n 30 plaatsten gelegen bij een mooi kasteel. Het is voor ons wel de duurste camping van onze roadtrip, met het minste sanitair. De camping is wel erg mooi gelegen en het ligt vlakbij de doorgaande route.

Het kasteel naast de camping
De mooie omgeving naast de camping
Het zwembad van de camping

Chinon

Chinon is een prachtig dorpje 23 km van de camping gelegen aan de rivier de Vienne. Chinon ligt in het departement Indre-et-Loir. Het dorp dankt zijn bestaan aan het prachtige kasteel van Chinon wat in de vroege middeleeuwen werd gebouwd.

Het dorp is goed bewaard gebleven. Er staan nog veel middeleeuwse vakwerkhuizen en het kent de typische kleine straatjes die omhoog leiden naar het kasteel.

Straatjes van Chinon
Kasteel van Chinon

Dag 29 Camping Chateau de la Rondiére- Camping La Chaumiére 544 km

Camping La Chaumiére is een kleine camping in de buurt van Lille. Vanaf deze camping is het nog maar zo’n 300 km naar Nederland.

Samenvatting:

We hebben enorm genoten van deze roadtrip. We hebben ervaren dat de campings van rustiek kamperen erg fijn zijn. Ze zijn klein, rustig en vriendelijk. Wij vinden de combinatie van kamperen en hotelletjes helemaal super. Je ervaart dan de rust van het buitenleven en de cultuur van een historische stad.
In eerste instantie wilden we een rondje door de binnenlanden van Spanje doen, maar in de zomer is het in Zuid-Spanje toch wel erg heet. Vandaar dat we afgebogen zijn richting Portugal. We waren aangenamen verrast door de prijzen in Portugal en Spanje. We betaalden voor een kopje koffie in Portugal slecht €0,75 en voor een wijntje vaak maar €2. Zorg ervoor dat als je Porto met de auto bezoekt dat je zeker weet dat je auto in een beveiligde garage staat, want daar hebben wij minder goede ervaringen mee.

Het glutenvrij eten in Spanje en Portugal was goed te doen. Zie voor onze ervaringen: https://captureplaces.com/glutenvrij-eten-in-porto-en-braga-portugal/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *