Singapore

Singapore

Voor het eerst sinds corona besloten wij weer eens een verre reis te maken. Azië is favoriet bij ons vanwege de vriendelijke mensen, de cultuur en het lekkere eten. We besloten om deze keer Singapore en Maleisië te bezoeken. We boekten via Expedia een vlucht en hotel met Lufthansa vanuit Brussel via München naar Singapore. (dit bleek voordeliger te zijn dan vanaf Schiphol). Vanaf München duurt de vlucht 11 uur en 15 minuten.

Singapore

Op het vliegveld van Singapore kochten we een Singapore tourist pass, waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer kan reizen. Vanaf het vliegveld kan je met de metro (MRT) richting het centrum. Vervolgens liepen we vanaf het metrostation naar Hotel 81 Princess https://www.wwhotels.com/hotel-81/premier-princess/. Dit hotel ligt in de wijk Geylang ten oosten van het centrum. Deze wijk is niet wat je van Singapore zou verwachten. Het zou net zo goed een wijk in Bangkok kunnen zijn: Warm, druk en veel eettentjes, maar dit hotel had een hele nette prijs en goede beoordelingen in het dure Singapore.

Singapore officieel de Republiek Singapore een stad- en eilandstaat in Zuidoost-Azië. Het land heeft de twee na hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld. De stad werd in 1819 door Thomas Stamford Raffles gesticht als Britse handelspost en zou later de hoofdstad worden van de Straits Settlements binnen het Britse Rijk. In 1963 werd de stad onderdeel van Maleisië om twee jaar later als onafhankelijke stadstaat verder te gaan. Singapore onderging een periode van snelle economische groei, heeft intussen de op twee na hoogste koopkrachtpariteit per hoofd van de bevolking ter wereld. De haven van Singapore is de op een na grootste ter wereld.

Door middel van een stadswandeling krijg je vaak een goede eerste indruk van een stad en wandel je gelijk langs allerlei bezienswaardigheden. In de Lonely planet reisgids staat een City Walk: Colonial to cutting Edge. Deze is zo’n 4 km en gaat via het Raffles Hotel, via St. Andrew Cathedral, National Gallery, The boat quay richting Marina Bay Sands.

Raffles Hotel

Het beroemde ivoorwitte Raffles hotel uit 1887 is gebouwd in Victoriaanse stijl en is vernoemd naar de stichter van de stad Singapore. Het heeft iconische arcades en tropische tuinen.

Victoria Theatre & Concert Hall

Dit theater is een victoriaans gebouw. Voor het gebouw staat een origineel beeld van Raffles.

The boat quay

De boat quay ligt dichtbij de vroeger haven, die tot de jaren 60 een belangrijke economische plek was. Daarna werd dit een vervallen gebied omdat de haven zich had verplaatst naar high-tech plaatsen op andere plekken in Singapore. Vanaf de jaren 80 is men de regio gaan opknappen en is het nu een belangrijk uitgaansgebied met barretjes en restaurants (zie foto rechtsonder).

Dali’s Homage to Newton

Na de boat quay, tussen de kantoorgebouwen vind je het beeld ‘Homage to Newton’ van Dali.

Merlion Park

Bij de mond van de Singapore rivier vind je het iconische Merlion statue. Het heeft het lichaam van een vis en het hoofd van een leeuw. Het beeld symboliseert een vis, omdat Singapore van oorsprong een vissersdorp was. Het hoofd is een symbool, omdat de originele naam Singapura in het Sanskrit ‘Lion city’ heet. Het beeld kijkt over de Marina Bay.

Marina Bay Sands

Via de Esplanade jetty (promenade met theaters) en de Helix bridge, kom je bij de Marina Bay Sands. Het iconische hotel heeft 2561 kamers, 3 torens en daarbovenop een skyway van 340 meter. Op de skyway ligt een 150 meter lange infinity pool, die alleen toegankelijk is voor hotelgasten. Dit hotel werd geopend op 17 februari 2011.

Je kan het observation deck bezoeken. Je hebt vanaf het deck een mooi uitzicht over de stad.

Je kan beneden door het hotel lopen. Daar vind je restaurants, barretjes, souvenirwinkels, een ondergrondse gang naar de shoppingmall en theaters. In deze lobby zie je ook mooie staaltjes architectuur, zoals kunst bij het plafond en een bank.

Gardens by the Bay

Via een brug vanuit het Marina bay Sands loop je richting de Gardens by the Bay met de iconische Supertree Grove. Dit zijn 18 boom-lijkende figuren die in hoogte variëren van 15-25 meter. Het bezoeken van het park is gratis. Je betaalt alleen boor het bezoeken van het uitkijkpunt vanaf de hoogste boom, de skywalk en het bezoeken van de Flower Dome (de grootste kas ter wereld) en the Cloud Forest.

Om 19.45 en 20.45 is er een light show, die werkelijk prachtig is.

In de avond heb je ook een mooi zicht op de supertrees, het hotel, de wolkenkrabbers en het reuzenrad.

Little India

In Singapore leven veel verschillende culturen bij elkaar. Little India is een bruisende culturele enclave met tempels en moskeeën, straatkunst en in felle kleuren geschilderde winkelpanden.

Er zijn veel Indiasche restaurants en als je van spicy eten houdt, kan je je hart ophalen.

Chinatown

Chinatown bestaat uit een doolhof van smalle straatjes, waaronder Chinatown Food Street, waar de restaurants traditionele gerechten als Hainanese rijst met kip, noedels en saté serveren. De wijk telt ook tal van souvenirwinkels en onafhankelijke boetieks met kleding, handwerk en antiek. Een culturele hoogtepunten van deze wijk is de Sri Mariammantempel uit 1827.

Ook de rijkversierde Buddha Tooth Relic Temple is prachtig.

Orchard road

Orchard Road is de centrale winkelwijk van Singapore, waar outletwinkels, warenhuizen en chique boetieks worden afgewisseld door luxe hotels. Emerald Hill Road is een mix van kleurige, barokke Chinese huizen en eenvoudige cafés.

Na 3 nachten Singapore zijn wij doorgereisd naar Maleisië, zie https://captureplaces.com/maleisie/

Omdat we terugvliegen vanuit Singapore, hebben we hier aan het eind van onze reis weer 3 nachten verbleven. Deze keer kwamen we per bus aan vanuit Malaka (Maleisië). Dit was een rit van 3,5 uur, waarbij we bij de grens 2x moesten uitstappen.

Deze keer verbleven we in een Hotel Yan, dat in een andere wijk ligt dan ons eerdere hotel. Dit is echter geen aanrader. Dit hotel heeft de kleinste kamer, die we ooit hebben gehad. We moesten sowieso weer erg wennen aan de hoge prijzen, na Maleisië. Het goed georganiseerde metrostelsel is wel heel fijn. In plaats van de toeristenpas voor de metro ontdekten we dat je ook kan inchecken met een creditcard met tap-functie of met een soort OV-kaart, die je kan opladen op elk station.

De botanische tuinen van Singapore

Het tropisch regenwoord van Singapore ligt in de Botanical Gardens van de stad. De botanische tuinen zijn om het stukje regenwoud heen gebouwd, want honderden jaren geleden was op de plek waar nu Singapore ligt uitsluitend jungle. De botanische tuinen zijn ongeveer 63 hectare groot en werden aangelegd in 1860. De toegang is gratis, op de National Orchid Garden na.

De tuinen zijn de perfecte plek om even aan het voortdenderende stadsleven te ontsnappen.

Sentosa

Sentosa is het meest zuidelijke eiland van de stadstaat en is een beetje een pret-eiland. Er is een zandstrand van meer dan twee kilometer lengte. Het heeft diverse dure barretjes aan het strand, waarbij je een loungebank kan huren voor 100 Singapore dollar (€70) per dag. Ook kan je bungyjumpen, is er een zipline enz. Uiteindelijk niet echt iets voor ons:)

Bungy jumpen aan het strand
Het Siloso strand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *