Noord-Italië in de meivakantie

Noord-Italië in de meivakantie

Veel Nederlanders zoeken de zon op in de meivakantie. Wij wilden onze hond graag meenemen en besloten daarom om naar de zon te rijden richting Noord-Italië met onze mini-camper, zonder vastomlijnde plannen. Ook bezoeken wij graag kleinschalige bezienswaardigheden en we vinden het leuk om kamperen op het platteland te combineren met een hotel in een kleine stad. Omdat we maar 2 weken de tijd hadden zijn we in het noorden van Italië gebleven.

Bij vertrek staat de berm in bloei
Route van 2 weken

We zijn al een paar keer via Frankrijk naar Italië gereden en dat is ons goed bevallen. Halverwege gaan we vaak naar een kleine boerencamping in het plaatsje Rangecourt (Deze camping bestaat helaas niet meer). Aangezien we zijn wel mooi-weer-kampeerders zijn en het helaas regende namen we onze toevlucht in een hotel in de buurt in het stadje Bourbonne-les-bains.

Bourbonne-les-bains

Dit stadje in een kuuroord met warmwaterbronnen met een lange historie. Prima om een paar uurtjes in rond te wandelen.

Het parkje voor hotel d’Orfeuil

Vanuit Bourbonne-les-bains leidde de route naar Italië ons vlak langs een historisch bouwwerk, dat we besloten te bezoeken

Chapelle du Haut Ronchamp.

De Notre Dame du Haut is een bedevaartkapel bij Ronchamp in de regio Bourgogne-Franche-Comté in Frankrijk. De huidige kapel is beroemd vanwege de bijzondere vormgeving door de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier en werd voltooid in 1955.

Na wat tegenslag bij de Gotthardtunnel (Wij hebben meestal geen geluk bij deze tunnel) kwamen we uiteindelijk aan in Italië. In Nederland hadden we al bedacht dat we als eerste naar Vigevano zouden gaan. Dit stadje stond op ons wensenlijstje en het zou lekker zonnig weer zijn.

Vigevano

Vigevano is een stad in de Noord-Italiaanse provincie Pavia in Lombardije, dat is gesticht door de Romeinen. Tegenwoordig is Vigevano een plaats die vooral in de schoenenindustrie gespecialiseerd is. In de vijftiende eeuw werden de monumenten rondom het prachtige Piazza Ducale gebouwd. In het begin van de 20e eeuw werd het plein verfraaid met geometrische mozaïeken. Hiervoor werden witte en zwarte steentjes uit de nabije rivier de Po gebruikt.

Piazza Ducale

De twee belangrijkste gebouwen aan dit plein zijn de Duomoof Cattedrale di Sant’Ambrogio met zijn renaissancegevel, en de Torre del Bramante. Wij waren er toevallig op 26 april, bevrijdingsdag. Op deze dag was het gezellig druk op het plein. Er speelde een harmonie, er was een optocht en de burgemeester hield een toespraak.

Ook honden doen mee aan bevrijdingsdag
De plaatselijke harmonie

Achter de Torre del Bramante bevindt zich een binnenplaats; Cortille del Castello met diverse musea, zoals het schoenenmuseum. Het is er ook heerlijk vertoeven in het zonnetje.

Toeristen in de schaduw
Loggia
Picknicken op de binnenplaats van Cortille del Castello

De Strada Coperta is een prachtige, sobere overdekte gaanderij die de mogelijkheid bood met leger en paarden het Castello aan de achterzijde te verlaten. Aan de ‘lage zijde’ bevindt zich naast de ingang een nog lager gelegen ingang naar een tweede strada voor paarden.

Strada Coperta

Na 2 leuke en zonnige dagen vonden we het tijd om te gaan kamperen. We lieten ons leiden door het mooie weer in het vlakke land van Lombardije en Emilia- Romagna. We vonden een leuke kleine camping bij agriturismo L’urteia https://www.urteia.it/ bij het stadje Rivergaro. De camping heeft naast de agriturismo zo’n 16 kampeerplaatsen en een vrij nieuw toiletgebouw. Vanaf de camping loop je in 5 minuten naar de supermarkt en zo’n 15 minuten naar het stadscentrum met een gezellig piazza. Vanaf de camping zijn diverse uitstapjes te maken. Deze worden ook op de site van de camping aangegeven.

Rivergaro

Rivergaro is een kleine stad in het dal van de Trebbia rivier. Het heeft een gezellig piazza, waar op vrijdag een gezellige markt plaats is. In de heuvels achter het piazza vind je prachtige villa’s en het sanctuary van Madonna de la Grazie. Vanaf dat klooster heb je een mooi uitzicht op de stad.

Uitzicht op het Piazza van Rivergaro

De parochiekerk van Saint Agata werd gebouwd in de vroege jaren van de 19e eeuw en het oratorium van Saint Rocco werd in 1613 herbouwd op een reeds bestaande religieuze constructie. Tegenover een parochiekerk is een gezellig terras.

De dag starten met een koffie bij Andrea

Bobbio

Het stadje Bobbio ligt zo’n 28 km van de camping. Volgens onderzoek van een Italiaanse kunsthistorica zou Leonardo da Vinci zijn Mona Lisa wellicht hebben geschilderd in Bobbio, met op de achtergrond de beroemde ‘gebochelde brug’. 

De Middeleeuwse gebochelde brug van Bobbio

Naast de brug zijn er meerdere oudheden te bewonderen, zoals de Abbazia di San Colombano. Het klooster is nog altijd te bezoeken; het herbergt een museum met kunstwerken die de abdij in de loop der tijd heeft verzameld en een museum over de geschiedenis van Bobbio.

Buiten de abdij

Grazzano Visconti

Zo’n 8 km van de camping ligt het dorpje Grazzano Visconti. Dit dorpje met een kasteel stamt uit de 13e eeuw, maar heeft zijn huidige vorm en uitstraling sinds begin 20e eeuw. Don Guiseppe Visconti wilde het in verval geraakte dorp en kasteel weer opnieuw bouwen in de stijl van de neo-middeleeuwen. Het is leuk om door de straatjes te struinen; de ambachtswinkeltjes te bekijken en een terrasje te pakken.

Het kasteel, te bezoeken met een tour
Ristorante del Biscione

Rivalta

Een paar kilometer van Rivergaro ligt het stadje Rivalta, dat bekend staat om zijn kasteel gelegen aan de Trebbia rivier. Je kan middels een tour het kasteel bezoeken. https://www.castellodirivalta.it/ Ook loopt er een wandelpad van zo’n 2 a 3 km om het landgoed en langs de rivier.

Castello di Rivalta
Castello vanaf de Trebbia rivier
Wandelpad aan de voet van het castello

Piacenza

Omdat er regen werd voorspeld hebben we een paar dagen Piacenza bezocht. Veel vakantiegangers rijden deze stad voorbij. Dat is jammer voor hen, want het heeft een mooi historisch centrum. We hadden een kamer geboekt in Grande Albergo Roma. Een hotel midden in het centrum met een eigen parkeergarage. https://www.grandealbergoroma.it/#

1. Piazza Cavalli

Op een paar stappen van het hotel ligt Piazza Cavalli, het bekendste plein van Piacenza. Op het plein staan 2 ruiterstandbeelden uit begin 17e eeuw van de Toscaanse beeldhouwer Mochi voor het Palazzo Gotico, een gemeentehuis uit 1281, dat opgetrokken is uit marmer en baksteen.

Ruiterstandbeeld voor Palazo Gotico
detail van het ruiterstandbeeld
Piuazza Cavalli
1 mei viering op het Pizza Cavalli

2. De dom

Van het Piazza Cavalli loop je door de winkelstraat Via XX Settembre, waar je de contouren van de dom dichterbij ziet komen. Je komt uit op het Piazza Duomo, met de Cattedrale di Santa Maria Assunta e Santa Giustina als blikvanger. De toren is 70 meter hoog en daarbovenop staat een beeld van een Engel, die 3 meter hoog is.

De dom
Maria beeld op Piazza Duomo
Piazza Duomo

3. Palazzo Farnese

Niet ver van de rivier de Po ligt het indrukwekkende Palazzo Farnese, dat architect Vignola in de zestiende eeuw bouwde voor hertog Ottavio Farnese. In het gebouw zijn nu de Musei di Palazzo Farnese gevestigd.

Palazzo Farnese
Bij aankomst zie je hoe indrukwekkend het paleis is
In het Palazzo
Detail

4. Chiesa di San Sisto

De Chiesa di San Sisto was ooit het thuis van de Sixtijnse Madonna van Rafaël. Hij schilderde de  Madonna rond 1513. Het doek hing tot 1754 in de Chiesa di San Sisto. In dat jaar werd het verkocht aan een kunstverzamelaar, waarna het schilderij in de Gemäldegalerie in Dresden belandde, waar je het tot op de dag van vandaag kunt aanschouwen. Op de lege plek in de Chiesa di San Sisto hangt tegenwoordig een kopie

Aanblik van Chieso di San Sisto
Kopie van de Sixtijnse Madonna

5. Basilica di Sant’Antonio

De Basilica di Sant’Antonino, gebouwd in de Romaanse stijl is gewijd is aan Sant’Antonino, een van de beschermheiligen van Piacenza. Een eerste versie van de kerk werd gebouwd in de vierde eeuw. In de eeuwen erna werd de kerk vele malen verbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. Zo dateert de achthoekige klokkentoren uit de twaalfde eeuw.

De binnentuin van de Basilica
Olijfboompjes in de binnentuin.

Langhe (Piemonte)

Op de weg naar het noorden en in een regio waar het zonnetje schijnt, arriveerden we op een camping waar we al eerder waren geweest https://www.larosanelborgo.it/. La rosa nel Borgo heeft naast een paar appartementen een agricamping met zo’n 15 plaatsen. Ook kan je mee doen met een wijnproeverij. Vanaf de camping heb je een prachtig uitzicht op het stadje La Morra, dat boven op een heuvel ligt.

Uitzicht vanaf de camping
Wijnproeverij

La Morra

La Morra ligt zo’n 3 km van de camping en behoort tot één van de mooiste dorpjes van Piemonte. Omdat het in het voorjaar niet zo warm is besloten om de klim naar boven te wagen. Je loopt dat langs prachtige wijngaarden en de prachtig gekleurde Capelle della Brunatte.

Capella delle Brunatte
La Morra tussen de wijngaarden

Als je de straatjes volgt naar boven kom je uiteindelijk uit bij de klokkentoren van La Morra en loop je zo het Piazza Castello op. Vanaf dit plein heb je een prachtig uitzicht op de regio.

Uitzicht vanaf La Morra

Net als de andere dorpen in dit deel van het heuvelachtige landschap van de Langhe staat La Morra bekend om zijn uitstekende wijnen. Op verschillende plekken in het dorp kun je wijnproeverijen doen met lokale wijnen.

Neive

Neive is een ander prachtig dorpje in Piemonte, ten noorden van Alba. Hier lijkt het of de tijd heeft stil gestaan met zijn prachtige geplaveide straatjes en kerken.

Wijn proeven in de mooie straatjes.
Wijnproeverij

Ook hier kan je op veel plekjes wijnproeven en heb je een mooi panoramisch uitzicht vanaf de hoogste plek in het dorp.

Op de terugweg naar Nederland hebben we halverwege overnacht op een prima camping in Motigny-le-Roi. https://www.campingduchateau.com/nl/

Dit was de eerste keer dat we in de meivakantie richting Italië zijn gereden. Dat is ons uitstekend bevallen. Het weer was mooi, de mensen zijn zeer vriendelijk, het eten en drinken vinden wij super en het belangrijkste voor ons: Glutenvrij eten kan je heel goed in Italië. Kijk voor tips op: https://captureplaces.com/glutenvrij-eten/

Plankje vleeswaren en groentes met glutenvrij brood in Piacenze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *