Zuid-Korea

Zuid-Korea

Een voorbeeldreisroute van 3,5 weken

Haenyeo-vrouw op Jeju island in Zuid- Korea

Zuid-Korea

Een vliegticket naar Zuid-Korea is qua prijs vergelijkbaar met andere landen in Azië. Voor de beste prijzen kan je kijken op http://Skyscanner.nl. Je kan op deze site ook een melding aanzetten. Het loont soms ook de moeite om bij de landelijke vliegtuigmaatschappij zelf te kijken. Wij boekten onze rechtstreekse vlucht bij Korean air. De overnachtingen kan je zelf regelen via https://www.booking.com of https://www.airbnb.nl

Zuid-Korea is in Azië is nog niet erg bekend bij de meeste toeristen. Het rondreizen is wel wat duurder dan in de andere Aziatische landen, maar je kan het alsnog zo duur maken als je zelf wilt. De hotels en het openbaar vervoer zijn bijvoorbeeld veel goedkoper dan in Nederland, maar voor luxeproducten betaal je juist weer veel meer. Zuid- Korea heeft veel te bieden, van de indrukwekkende geschiedenis tussen Noord- en Zuid, mooie natuur, cultuur, tempels en zeer vriendelijke bevolking. Ook de Koreaanse keuken is zeer geliefd.  Kijk voor glutenvrije tips op https://captureplaces.com/glutenvrij-zuid-korea/

Streetfood

Tips:

 • Koop een sim-kaart op het vliegveld en een Tmoney-kaart voor het openbaar vervoer.
 • Download google translate en de app Naver (Google maps het niet altijd goed)

Voorbeeldroute Zuid-Korea van 3,5 week

Amsterdam-Seoul

Een rechtstreekse vlucht naar Incheon airport in Seoul duurt zo’n 10,5 uur en er is een tijdsverschil van 7 uur. Koop op het vliegveld een sim-kaart met onbeperkt internet voor 30 dagen voor €54 voor één telefoon (in juli 2019). Internet is erg handig om de weg te zoeken richting je hotel of bezienswaardigheid, want er zijn niet veel mensen die Engels spreken en veel borden zijn in het Koreaans. Op het vliegveld kan je tevens Koreaans geld pinnen en bij een winkeltje een T-money kaart kopen.

Uitchecken met de T-money kaart

Dit is een soort OV-chipkaart van Korea. Deze kaart kost eenmalig €3,03 en je kan er ter plaatse geld op zetten. Dat kan je met contant geld doen in een winkel. Op elk station is ook een automaat waar je kan opladen. Vanaf het vliegveld neem je de airport-metro richting je hotel of airbnb in Seoul. Wij nemen regelmatig een airbnb, omdat je dan zelf kan koken. Dat is wel handig als je reist met iemand die coeliaki heeft. https://captureplaces.com/glutenvrij-zuid-korea

Een informatierobot op Incheon airport

Dag 2: Excursie vanuit Seoul naar DMZ en JSA

Korea was van 1910 tot 1945 in Japanse handen. Na de 2e wereldoorlog in 1945 besloten de Sovjet-Unie en de verenigde Staten Korea in 2 stukken te verdelen, vanwege strategisch belang. De twee Korea’s namen ieder een geheel andere koers. Noord-Korea werd communistisch ingericht, bepaald door de machtige Sovjet-Unie en het Zuid-Korea werd ingericht naar het westerse model van de VS. Na 5 jaar vol spanningen kwam het tot de bloedige Koreaanse oorlog, waarbij wel drie miljoen mensen omkwamen. In 1953 eindigde deze in een wapenstilstand zonder vredesverdrag. Deze is nog steeds van kracht. Er zijn heden ten dage nog steeds spanningen tussen beide landen.

Je kan via https://www.getyourguide.nl/seoul-l197/seoul-gedemilitariseerde-zone-zuid-korea-halve-en-hele-dag-t63099/ een tour boeken naar de JSA en DMZ. Deze duurt de hele dag. Je kan ook alleen de DMZ bezoeken, maar dan kom je dus niet bij de grens en bij de gebouwen waar de presidenten van Noord- en Zuid-Korea en president Trump elkaar hebben ontmoet. Je moet overigens wel geluk hebben. Regelmatig wordt deze tour gecancelled wegens spanningen tussen beide landen.
De DMZ (gedemilitariseerde zone) is een strook tussen de grens van Noord- en Zuid-Korea van 4 km breed en 250 km lang. De JSA (joint security area) is een deel van de DMZ, waar de Koreanen oog in oog met elkaar staan op de grens. In de JSA worden diplomatieke onderhandelingen gedaan. In de ochtend bezoek je de DMZ, met een diverse stops. 

 • De freedom bridge is een brug die is gebouwd om de krijgsgevangenen terug te kopen, omdat er in het hele gebied mijnen lagen. Nu is het vooral een herdenkingsplaats, waarbij veel gekleurde linten zijn opgehangen met Koreaanse teksten.
Gekleurde linten met teksten aan de grens
 • Bij het observatorium heb je vanuit Zuid-Korea een uitzicht op Noord-Korea. Er staan hier gratis verrekijkers, waarbij je een propaganda-dorp kan zien met een immens grote Noord-Koreaanse vlag erop en een verlaten industriestad.
Een propaganda stad in Nood-Korea, gezien door een verrekijker vanuit Zuid-Korea
 • Het Dorasan station is een modern treinstation in Zuid-Korea gebouwd door vele donaties van Koreanen en is bedoeld om ooit te gaan gebruiken, maar het is nooit aangesloten met het treinnetwerk van Noord-Korea. Je kan een kaartje kopen van Dorasan naar Pyong Yang (niet echt natuurlijk). Dit kaartje kan je zelf stempelen en je kan op het perron kijken. In het stationsgebouw staan ook allerlei foto’s van de ontmoeting van de Noord-Koreaanse en Zuid- Koreaanse president in 2018.
 • Er zijn in de loop der jaren 4 tunnels in het DMZ ontdekt gemaakt door Noord-Korea. De 3e tunnel kan je bezoeken. Vooraf zie je een film daarover. 
 • Als lunch is er bibimbap. Er staan schalen met gestoomde groenten klaar. Daar pak je rijst bij en je hebt een keuze uit een paar andere gerechtjes zoals Kimchi (gefermenteerde kool), omelet, stukjes nori e.d.

Na de lunch rijd je naar het JSA. Een Amerikaanse soldaat controleert de paspoorten en begeleidt de groep verder zelf door het met hekken en prikkeldraad omheind gebied. Je wordt gewaarschuwd om niet overal foto’s te nemen, geen grof taalgebruik of handgebaren te gebruiken en je netjes te kleden. Na een korte film loop je met de groep naar de conferentiezaal. Dit is een blauw gebouw in kleuren van de verenigde naties. De tafel in het midden is de grens tussen de 2 landen, je staat achterin het gebouw dus in Noord-Korea. Buiten zie je een betonnen richel waar de grens loopt. Bij die rand hebben President Trump en zijn Noord- Koreaanse collega Kim Jong-un gestaan.

De grens van Nood- en Zuid- Korea

Ook bezoek je de blauwe brug en de vredesboom. De bus rijdt vervolgens weer richting Seoul langs een amethisten-fabriek, waar je sieraden kan kopen met de mooie paarse stenen. 

Dag 3: Seoul

Ga niet zoals wij gedaan hebben de dag na aankomst zo’n intensieve tour doen. Je kan beter eerst een dag acclimatiseren en wat dingen in Seoul bekijken. Je moet namelijk even wennen aan het tijdverschil en de temperatuur. 

Volgens de lonely planet is Bukchon Hanok village een hoogtepunt. Hier vind je allerlei straatjes met traditionele Hanok huizen, waar je op je gemakje kunt ronddwalen.

Koreaanse toersiten in het Bukchon Hanok village in Seoul

Om daar te komen kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. Veel borden zijn echter in het Koreaans. Gelukkig vindt iedereen het prima om even te helpen. Via tripadvisor kan je goede restaurantjes vinden voor de lunch. Als er buiten een rij staat is het erg populair bij de lokale bevolking en dus waarschijnlijk goed. Vanaf de Hanok village kan je vrij eenvoudig naar het Changdeokgung paleis lopen. Het is één van de vier mooiste paleizen van Seoul en het staat op de werelderfgoedlijst. Het kaartje voor de entree kost KRW 3000 (€2,40). Je kan vervolgens over het hele terrein lopen en de gebouwen en tuinen bewonderen.

Veel Koreanen huren traditionele kledij en lopen daarmee rond en nemen veel foto’s van zichzelf. Ze vinden het dan natuurlijk ook prima als andere toeristen daar vervolgens ook foto’s van maken. 

Traditionele kledij

Dag 4 en 5: Suwon

Suwon is een stad 30 km ten zuiden van Seoul. De trein vanaf het Seoul station doet er zo’n 30 minuten over. Je kan deze stad ook als dagtrip vanaf Seoul bezoeken. Je kan de belangrijkste bezienswaardigheden in 1 dag bekijken, maar met een tweede dag heb je daar iets meer tijd voor. 

Vanaf het station kan je een taxi of een bus nemen naar je hotel of bezienswaardigheid. De bezienswaardigheid waar Suwon bekend om is, is het Suwon Hwaseong fortress. Een vesting uit de 18e eeuw. Dit is de enige ommuurde stad van Zuid-Korea. Je kan hier over de mooie vestingmuur lopen. Dat is een wandeling van 2,7 km. Vanaf de zuidelijke poort start je eerst een flinke klim. Vervolgens loop je langs een aantal mooie poorten en uitkijkpunten. 

De vestingmuur van Suwon

Bij het Hwaseong paleis kan je eerst een toeristen-treintje nemen. Alle informatie is wel in het Koreaans, maar je kan je zo een beetje oriënteren op de omgeving en je neemt een beetje wind mee, want het is in de zomer behoorlijk warm. Je kan vervolgens het paleis bezoeken, maar vergeleken bij het paleis van Seoul valt dat een beetje tegen. Als het erg warm is kan je aan de achterkant van het treinstation afkoelen en shoppen in de mall. Bij het treinstation kan je dan gelijk treinkaartjes voor de volgende dag kopen en zitplaatsen reserveren. 

Dag 5: Boryeong

Een andere highlight van Zuid-Korea is het modder festival in Boryeong, die altijd in juli plaats vindt. Als je weet wanneer dit festival plaats vindt kan je een hotel alvast boeken, want dit is een geliefd festival. Wij hebben overnacht in het Nova hotel. Een eenvoudig, maar prima hotel met uitzicht op de gele zee. Met de trein vanaf Suwon reis je naar Boreyong (Deachon) in 2 uur. Het modderfestival vindt plaats langs het strand. Om daar te komen reis je nog 20 minuten met de bus. 

Plaza in Boreyong aan de gele zee

Als je langs het strand wandelt zie je weinig Europeanen. De Koreanen dragen een zwempak die het hele lichaam bedekt. Ook dragen er veel een zwemvest. Er staan overal life-guards om te kijken of je niet te ver het water in gaat. Bij het festivalterrein, langs de boulevard is een afgezet terrein ter grote van een voetbalveld, waarin je activiteiten kan doen met modder. Zo is er een worstelplek, een hindernisbaan, glijbanen e.d. en er zijn optredens. In de zomer van 2019 kon je voor KRW 12.000 naar binnen. Vanaf de kant kan je het gebeuren ook aardig bekijken. Om het hele gebeuren staan allerlei kraampjes voor bv de EHBO, informatie, Mud-pasjes voor eten en drinken, eetkraampjes, moddercosmetica e.d. 

Selfies maken na een moddergevecht

In Boreyong kan je langs de hele boulevard wandelen. Deze is zo’n 2,2 km lang. Daar vind je het moddermuseum en veel restaurants met Korean barbecue, maar dan met schelpen, garnalen, vlees en groenten. Ook in de avond, als het modderfestijn dicht is, zijn er diverse optredens op de plaza’s en op het strand. 

Concert aan het strand van Boryeong

Dag 6 en 7: Jeonju

Na 2 treinen en 2 stadsbussen kom je aan in Jeonju Hanok village. Dit deel van de stad Jeonju heeft 735 traditionele houten Hanok huisjes. Terwijl de rest van de stad is gemoderniseerd heeft Hanok village zijn historische charme en tradities behouden. Dit stadje wordt ook wel slow city genoemd omdat de leefstijl van de mensen in dit dorp zo relaxed is. Je kan in deze wijk op je gemakje langs alle straatjes wandelen en genieten van de charme. Ons verblijf was in een authentieke Hanok. Je slaapt in deze huisjes op een matje op de grond. Jeonju is ook de stad waar de bibimbap vandaan komt. 

Hanok village van bovenaf

Met een stadsbus kan je een bezoek brengen aan het Deokjin park. Dit stadspark ligt om een meer vol met Lotusbloemen, die in juli en augustus in bloei staan. Er zijn verschillende plekjes om te genieten van de bloemenpracht en er loopt ook een brug overheen.

Lotusbloemen

Als je terugkeert naar de Hanok village kan je uitstappen bij de Jaman Mural village. Dit wijkje ligt op een heuvel vlakbij het Hanok village. Als je omhoog wandelt loop je langs allerlei huisjes vol met muurschilderingen met vrolijke kleuren. In een cafeetje vol met stripfiguren en felle kleurtjes kan je zelfs met ET aan tafel eten.

Jaman Mural village

Vanaf dit wijkje loop je via een brug over de grote weg naar een tempel op een heuvel genaamd Omokdae. Vanaf die heuvel heb je een mooi uitzicht over de daken van de oude huisjes van het Hanok village. In de avond kan je de night market bezoeken. 

Dag 8 t/m 13: Seogwipo op Jeju-do

Vanaf Jeonju kan je met een intercity-bus naar het vliegveld in Gunsan vanwaar je een binnenlandse vlucht kan nemen naar het eiland Jeju-do ofwel Jeju island. Dit eiland ligt ten zuiden van Zuid-Korea en is vooral een toeristische bestemming vooral voor de Koreanen zelf. 

Koop kaartjes voor deze intercity-bus van tevoren, want deze gaan niet vaak richting het vliegveld. Een medewerker van het hotel wil je daar vast bij helpen. Huur vooraf een auto op het eiland, want het openbaar vervoer op Jeju island is niet handig. Wij hadden in Nederland via http://Koreanair.com de binnenlandse vlucht en auto gehuurd en we hadden een airbnb geboekt in het zuiden van het eiland bij de stad Seogwipo. Dat is ongeveer een uur rijden vanaf het vliegveld. De Airbnb van Jeff and Jo was perfect. Je hebt de woning, die voorzien is van alle gemakken, helemaal voor jezelf. Jeff en Jo zijn heel behulpzaam en vinden het leuk om met je te praten. https://www.airbnb.nl/rooms/6631131?source_impression_id=p3_1585074660_4jVfSJ%2F0viCIuT%2FU

Onze airbnb en huurauto

Seogwipo is de tweede grootste stad van Jeju island. In Seogwipo vind je Jeongbang Popko, een 23 meter hoge waterval in de buurt met uitzicht op de Oost Chinese zee. Een prachtig en toeristisch plekje.

Jeongbang Popko waterval

Even afkoelen in het water van de waterval is niet toegestaan vanwege gevaar. De Koreanen zijn heel voorzichtig.
Je kan wel zwemmen bij het verderop gelegen Oedolgae Rock. Je moet wel over hete lavarotsen en stenen klimmen om bij het water te komen. Waterschoenen zijn dan wel handig. Er is ook een kleine waterval, waaronder je kan afspoelen van het zoute water van de Oost-Chinese zee. 

Oedolgae Rock

In het oosten van Jeju kan je de beroemde Haenyeo duikers zien. Dit zijn vaak bejaarde vrouwen die duiken naar schelpdieren. Zij zijn meestal zo’n 5 uur in de zee en kunnen wel 20 meter diep duiken en gebruiken daarbij geen zuurstofflessen. Je kan deze vrouwen waarschijnlijk zien, als je langs de kust rijdt en dan let op oranje boeien in de zee. Je ziet dan waarschijnlijk een stenen huisje, met veel brommertjes buiten.

Wij zagen deze duikers na een half uur rijden vanaf Seogwipo. We klommen over de zwarte gestolde lava langs de zee om dichterbij te komen. We zagen ook dat ze richting de kust zwommen, dus terug naar de auto en richting de plek waar ze uit zee klommen. Ze laadden hun netten met schelpdieren op een truck. 

Haenyeo vrouwen

In het oosten van het eiland vind je de 2e vulkaan van het eiland; de Seongsan llchul-bong. Deze vulkaan is 182 meter hoog en via trappen kan je naar de krater klimmen. Er zit geen water in de krater omdat het bestaat uit poreus gesteente. Het uitzicht is prachtig.

Op de top van de vulkaan

Beneden liggen bootjes, waar je een tochtje mee kan maken en er is dagelijks een presentatie van Haenyeo duikers. Je kan ze daar dus ook van dichtbij zien, maar dan speciaal voor toeristen. Ze maken aan de waterkant hun vangst schoon, die je dan gelijk kan kopen en consumeren. 

Haenyeo vrouw met oktopus

In de buurt van Jeju-stad vind je ‘Loveland’. Je rijdt dan door het Hallasan National park. Dit park is een natuurgebied rond de grootste vulkaan midden op het eiland. Bij het visitors centre kan je allerlei wandelingen vinden echter naar de krater kan wandelen is minstens een hike van 9 uur. ‘Loveland’ is bekend als een huwelijksreis bestemming. In Zuid-Korea zijn er een aantal musea met het thema seks. Zij waren bedoeld als seksuele voorlichting. Er staan veel beeldhouwwerken met erotische figuren. Je mag er alleen naar binnen als je ouder dan 18 jaar bent. 

Loveland

Je kan ook het Jeju stone park bezoeken. Op het hele eiland staan beelden van de grandfather (Dol Hareubangs). Ze zijn symbolen van bescherming en vruchtbaarheid en staan vaak bij poorten voor bescherming tegen demonen die reizen tussen realiteiten. In het Jeju stone park staan veel van die beelden. Het is een mooi, keurig aangelegd park met een mooi betonnen museum in het midden. 

Jeju Stone Park

In het westen van het eiland vind je de Sanbang-san, een berg langs de kust. Boven is in de berg een rots met een Buddha beeld. Dit beeld is te bereiken met wel 400 treden. Vanaf de grot heb je een mooi uitzicht over de kust en de lagergelegen tempel. Aan de kust ligt een replica van de Sperwer.

Met dit schip leidde de Nederlander Hendrick Hamel schipbreuk in 1653 samen met een aantal bemanningsleden. Hendrick Hamel is geboren en overleden in Gorinchem. Hij is 13 jaar gevangengehouden in Zuid-Korea, voordat hij met 5 anderen ontsnapte naar Japan. Vandaar reisde hij naar Batavia (Jakarta) en terug naar Nederland. Hij heeft er een boek over geschreven en in Gorinchem is ook een museum over hem. Je kan in de ‘Sperwer’ kijken. Daar is een tentoonstelling over de gevangenschap van Hamel te zien. 

Replica van de Sperwer, waarmee Hendrick Hamel schipbreuk leed op Jeju Island

Het O’Sulloc Tea museum is ook de moeite waard om te bekijken. Je kan hier kijken op de theeplantages en natuurlijk de thee proeven en kopen. De thee was wel wat prijzig. Het is gekweekt op vulkanische grond, maar het kost wel €7,50 voor 50 gram. Je kan in het café van alles kopen gemaakt van de poeder van de thee, zoals groen ijs, groene taartjes, groene smoothies e.d. 

Tip: Je kan ook in Nederland het Hendrik Hamelmuseum bezoeken in Gorinchem http://www.hendrickhamelmuseum.nl.
Omdat wij in de buurt van Gorinchem wonen zijn we daar vlot naar toe gegaan. Het is gek dat wij niet op de hoogte waren van deze inmiddels bekende persoon uit de VOC-tijd, die uit onze regio kwam. De vrijwilligers van dit museum zijn zeer betrokken en gepassioneerd en wij hebben dit museum in onze armen gesloten. Inmiddels hangen er een aantal van onze foto’s, die wij hebben geschonken.

Dag 14 en 15: Busan

Vanaf Jeju kan je terugvliegen naar het vaste land naar de stad Busan. Busan is de 2e grootste stad van Zuid-Korea met 4,6 miljoen inwoners. Busan is een grote stad, die geen grote bezienswaardigheden heeft, maar het heeft wel een leuke vibe en een moderne uitstraling.

Wolkenkrabber in Busan

Je kan een citytourbuspas nemen. Hiermee kan je de hele stad zien en uitstappen waar je wilt. Er zijn verschillende routes. We namen de rode route. Deze gaat over een hoge en grote brug over de Japanse zee

langs Haeundae beach en de Jaldachi vismarkt. Op de vismarkt zijn honderden kraampjes. Je kan daar een visje, krab of schelpdier uitkiezen en deze op de 2e verdieping laten klaarmaken. 

Dag 16 en 17: Gyeongju

Met een intercity-bus rijd je naar Gyeongju. Gyeongju was duizend jaar geleden (57-935 v.Chr) de hoofdstad van het Shilla rijk. De stad had toen wel een miljoen inwoners. Tegenwoordig zijn dat er zo’n 300.000. De grafheuvels die je in de stad ziet liggen zijn de 23 tombes van koningen en koninginnen.

Tumuli (grafheuevels)

In die tombes zijn net als bij de piramiden waardevolle geschenken gevonden. Deze heuvels liggen in een mooi aangelegd park (Tumuli park) waar ook een rustig muziekje speelt door de luidsprekers. Het is mooi om door dit park te dwalen. Door dit park kan je doorlopen naar een ander park. Daar vind je het Gyochon traditional village en de Woljeonggyo brug. Deze prachtige brug is overdekt omdat het diende voor de koningen om naar het zuidelijk deel van het paleis te gaan. 

Woljeonggyo brug

Verderop in het park is (in de zomer) een veld met enorm veel bloemen, waar veel Koreanen selfies maken. Je hebt daar ook een mooi zicht op de Cheomseongdea Observatory. Een sterrenwacht. Bij zonsondergang kan je genieten van een prachtige roze lucht met de grafheuvels en de bergen op de achtergrond. Via de food-street kan je terugwandelen richting het centrum.

grafheuvels bij zonsondergang

Vanaf Gyeongju kan je met bus 10 naar de Bulguksa tempel, dat zo’n 16 km buiten Gyeongju ligt. Deze Boeddhistische tempel is de bekendste tempel van Gyeongju en ligt aan de voet van een berg.

Bulguksa tempel

Bovenaan de berg is de Seokguramgrot met een mooie stenen boeddha. Helaas is deze boeddha achter glas en mag je er ook geen foto’s van nemen. Je kan deze grot bereiken met een taxi of met een mooie wandeling van 2,2 km. 

Dag 18: Andong

In Adong vind je de fotogenieke Wolyeonggyo brug. Dit is de langste houten wandelbrug van Zuid- Korea van wel 360 meter lang. Met zonsondergang kan je genieten van de mooi verlichting. Aan de overkant liggen houten wandelpaden langs de rivier.

Vanaf Andong kan je met bus van 50 minuten naar het Hahoe Folk village. Dit traditionele dorpje staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Als je een kaartje hebt gekocht rijdt een shuttle-bus je naar de village. Je wandelt over onverharde wegen langs traditionele huisjes. De meeste huisjes hebben rieten daken en in de tuintjes worden groenten verbouwd zoals rijst en pepers. Ook kan je de rivier oversteken en de klif opklimmen voor een mooi uitzicht. Koreaanse toeristen rijden in een elektrisch aangedreven golfkarretjes rond. Met de shuttlebus kom je weer terug bij de entree en het  mask-museum. Andong is namelijk bekend om zijn masker-festivals, die plaats vinden in september/oktober. 

Rijstvelden in Hahoe Folk village

Dag 19: Wonju

Van Andong naar Wonju kan je de trein nemen die 2,5 uur doet over 112 km. Er zijn in Korea een paar soorten treinen. De KTX is de hogesnelheidstrein, die lijkt op de Japanse Shinkansen. Die rijdt alleen tussen de grote steden. De andere treinen doen er minder snel over, maar zijn toch best luxe en hebben gereserveerde brede stoelen. Het openbaar vervoer is best goedkoop als je bedenkt dat Korea een welvarend land is. We betaalden voor de 112 km €6,75 pp. 

Het is leuk om in de buurt van Wonju de Mount Sogeum swinging bridge te bezoeken. Dit is een leuke wandelbrug over een kloof. De bussen gaan eens per uur, maar je kan ook een taxi nemen. De taxirit duurt 20 minuten (15 km) en kost €14 enkele reis. Na een korte wandeling op een recht stuk, moet je 578 treden omhoog. Dat zijn meer treden dan de Domtoren! Het is wel weer keurig aangelegd. Onderaan de trap heb je een apparaat staan, waarmee je gratis insecten-werend spul op je lijf kan spuiten.

Muggenspray voordat je naar boven loopt

Eenmaal boven heb je verschillende uitkijkpunten en kom je uiteindelijk bij de 200 meter lange brug.. Aan het eind van de brug kan je via een hoge-bomen-pad weer terug en heb je een mooi uitzicht op de brug. Een entreekaartje kost 3000 KRW (€2,21). Daarvoor krijg je een armbandje en een 2000 KRW-voucher. Je kan deze voucher inwisselen beneden bij de winkeltjes. 

Swinging Bridge

Dag 20 t/m 24: Seoul

Vanaf Wonju kan je met een KTX-hogesnelheidstrein terug naar Seoul.

KTX hoge snelheidtrein

Wij verbleven de 2e keer in hotel DH Naissance. Deze ligt redelijk in het centrum en heeft hoge beoordelingen. Het personeel is heel behulpzaam. Neem alleen niet de goedkoopste kamer. Deze zijn vrij klein. Overal hangen lovende briefjes over het hotel. Zo logeerde ook het shorttrack-team van Engeland hier tijdens de olympische spelen van 2018. Je krijgt ook een gratis stuk pizza in het restaurant als welkom. 

Het Dongdaemun design plaza ook wel genoemd DDP is een belangrijk monument voor stedelijke ontwikkeling in Seoul. Het is een opvallend neo-futuristisch ontwerp dat wordt gekenmerkt door lange gebogen vormen. Het heeft een bewandelbaar park op de daken, expositieruimten en gerestaureerde delen van een vroeger fort. 

Dongdaemun design plaza


De stadsmuur, die nog deels intact is, ligt daar vlakbij. Deze muur start bij de Heunginjimun Poort en bij Seoul city wall museum. Als je de hele muur wilt lopen ben je zo’n 10 uur bezig, maar je kan ook een kleiner stuk wandelen. Deze muur verbindt 4 bergen rondom Seoul. Vanaf de muur heb je een mooi uitzicht over een deel van Seoul. Tegen zonsondergang kan je genieten van de verlichting die aangaat. 

Uitzicht vanaf stadsmuur op het DDP

De Gwanjan market is ook leuk om te bezoeken, zeker als je nog wat souvenirs zoekt om mee terug naar huis te nemen. We wilden graag wat Koreaanse kookspullen meenemen, maar deze vonden we nauwelijks. Bij een eerdere reis in Japan vonden we In Tokyo een straat met allerlei winkels met potten en pannen. Aangezien wij graag Aziatisch koken vinden we dit soort winkels altijd leuk. Het is ook leuk om langs het watertje van de Cheong-gye-cheon te lopen. Dit beekje stroomt een aantal kilometer door de binnenstad en erlangs zijn wandelpaden aangelegd en rotspartijen, watervalletjes e.d. Je kan er ook even lekker met je voeten in het water zitten in de schaduw onder een brug. Dat doen meer Koreanen. 

Cheong-gye-cheong

De Koreaanse keuken is één van de beste Aziatische keukens. Het is daarom leuk om een  kookcursus te doen. Je maakt daardoor kennis met de voor ons onbekende ingrediënten. Je kan er diverse vinden op internet. Wij kozen voor Janet’s cookingstudio, omdat ze ook rekening kan houden met bepaalde diëten zoals glutenvrij, vegetarisch of andere voedselallergieën. Janet is Koreaanse, maar woonde vanaf haar 18e in de Verenigde Staten, waar ze een opleiding heeft gedaan tot chef. Ze heeft vooral lesgegeven. Sinds een aantal jaren is ze weer terug in Zuid- Korea in Seoul en geeft ze naast een kookcursussen ook een food-tour.

Markt in Seoel, Zuid-Korea

Ze neemt je eerst mee over de local markt en laat je verschillende ingrediënten, groenten en gerechten zien. Ze had voor ons 4 gerechten voorbereid, die we samen maakten en daarna oppeuzelden:

 • Jjimdock (gestoofde kip in saus)
 • Mushroom Japachae (noedelgerecht)
 • Sea food pa-Jeon (lente-ui pannenkoek met zeevruchten) 
 • Bulgogi salade; dunne lapjes rundvlees, die je op een perilla blad (muntachtig blad, ook genaamd shiso) of een slablad legt met rijst en ssamjang (hete saus). 

De wijk Gangnam ten zuiden van de Han-rivier is modern en welvarend. Hier vind je ook aardig wat klinieken voor plastische chirurgie, omdat veel Koreaanse vrouwen in deze wijk het normaal vinden om iets te laten doen. Hier komt ook de K-pop en het lied ‘Gangnam-style vandaan. Langs de K-star road staan allerlei Gagnamdols. Poppen die symbool staan voor een bekende K-star popgroep. Langs deze weg vind je ook de luxe merkenwinkels als Chanel, Louis Vuitton, Cartier e.d. Deze winkels zijn gehuisvest in prachtige ontworpen gebouwen.

De Bongeunsa tempel is een prachtige tempel midden tussen de wolkenkrabbers. Het is er mooi, rustig en sereen. Je hoort de monniken bidden. De tempel ligt op een heuvel in een mooi tuin. Tegenover de tempel ligt de Coax. Coax is een aquarium en één van de grootste ondergrondse winkelcentra in Zuid-Korea.

Het heeft ook diverse musea zoals het SM-museum. SM is het grootste entertainmentbedrijf van Zuid-Korea. Het heeft talloze K-popsterren voortgebracht. De hele winkel hangt en staat vol met merchandise van vooral hippe jongensgroepen, die zwoel zingen, leuk zijn gestyled en mooie dansjes maken. We spraken een meisje van ongeveer 18 jaar. We vroegen haar uit interesse wat over K-pop. Zij was fan van de groep ‘superjunior’ en had allerlei dingetjes gekocht voor haar en wat vriendinnen.

In de Coax is ook een bijzondere boekenwinkel. Deze is heel hoog, met een glazen dak en boeken tot aan het plafond. Heel futuristisch. 

Boekenwinkel in Coax

In het Samneung park, vind je 3 tombes zijn van koningen uit de Joseon dynastie. 

Bij de metro-halte Gangnam staat een beeld ter ere van het lied ‘Gangnam style’. Volgens internet zou ook het lied worden gedraaid op die plek en zouden er mensen het dansje doen, maar dat was niet zo. Ook bij het Coex-gebouw staat een beeld ter ere van het lied.

Gangnam style beeld voor het Coax

Het Olympisch park werd gebouwd voor de Aziatische spelen in 1986 en de Olympische spelen in 1988. De World Peace Gate is een mooie poort, gebouwd om de spirit van de Koreaanse Olympische spelen te vieren. Onder de poort brandt een eeuwige vlam. Dit is een teken voor vrede en harmonie voor iedereen op de wereld.

Olympisch park met uitzicht op Lotte Tower

Vanaf het Olympisch park kan je de Lotte World Tower goed zien. Deze toren is met 555 meter en 123 verdiepingen de 4e hoogste toren van de wereld en het hoogste punt van Zuid- Korea. De lift gaat naar boven gaat 10 meter per seconde, waar je uitstapt op de 117everdieping. In de lift kan je niet naar buiten kijken, maar zijn er mooie beelden te zien op de wanden en het plafond. Je kan vervolgens met een roltrap naar de verdiepingen 118 t/m 123. Op de 118e verdieping is een glazen vloer. Beneden zie je het Lotte World pretpark, de Han-rivier en heb je een mooi uitzicht op Seoul. 

In de Lotte tower

Samenvattend:

We vonden Zuid-Korea een zeer fijn land om in rond te reizen. Doordat Zuid-Korea slechts 2,5x Nederland is zijn de afstanden niet groot. Koreanen zijn heel vriendelijk en beleefd. Zuid- Korea staat op de 11e plaats voor wat betreft het nationaal product en Nederland op 18. Zuid-Korea was een arm land na de Koreaanse oorlog, maar heeft zich dus behoorlijk goed hersteld. Het is daarom niet zo goedkoop om rond te reizen als in andere Aziatische landen, maar toch zijn het openbaar vervoer en hotels voordeliger dan in Nederland. Het is een schoon en efficiënt land. Er is een grote variëteit aan bezienswaardigheden; zo zijn er mooie tempels en andere oudheden, mooie stranden op Jeju, natuur, moderne architectuur en natuurlijk heerlijk eten. Tips over glutenvrij eten in Zuid-Korea: https://captureplaces.com/glutenvrij-zuid-korea/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *