Wijk aan Zee

Wijk aan Zee

Wijk aan zee wordt het best bewaarde geheim aan de Noordzee genoemd vanwege het brede strand, het beschermde natuurgebied ten noorden van het dorp, de surfmogelijkheden en de goede faciliteiten en horeca. Wij logeerden een paar dagen in Wijk aan zee in de corona-tijd (oktober 2020 en februari 2021) met de hond en waren aangenaam verrast.

Leika, onze Friese Stabij, vond het ook heerlijk
helmduinen

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Wijk aan Zee. Wij kozen voor hotel Sonnevanck. Een klein hotel met een gezellige sfeer en vriendelijk personeel vlakbij het strand https://www.hotel-sonnevanck.nl. Je kan hier ook in de corona-tijd heerlijk eten (ook op de kamer). Glutenvrij eten is ook mogelijk. Omdat de horeca in het dorp dicht is, kan je ook eten en drinken afhalen of laten bezorgen. Zo zagen wij aardig wat mensen na een strandwandeling koffie met appeltaart nuttigen tegenover het hotel op een bankje.

Hotel restaurant cafe Sonnevanck
Ontbijtplank toen het restaurant nog open was voor gasten

Wandeling: Rondje Wijk aan Zee

Naast wandelen over het strand, kan je een rondje Wijk aan Zee wandelen. Deze wandelings is zo’n 5,5 km en deze kan je op verschillende plekken starten. Wij kochten bij de Primera (op het plein bij de kerk) de wandelroute voor €0,50. Daar kan je ook een duinkaart kopen, die je nodig hebt, omdat de wandeling door het Noord-Hollands Duinreservaat gaat. Je kan de wandeling ook digitaal volgen met de app https://app.rondjewijkaanzee.nl. Honden zijn aangelijnd welkom.

In het boekje kan je lezen hoe je moet lopen, maar je kan ook de bordjes volgen.

Noord-Hollands duinreservaat
De dorpsweide met de kerk op de achtergrond
Een stalen beeld van een zwangere vrouw in staal.

Tussen Wijk aan Zee en de staalfabriek van Tata Steel ligt het beeldenpark ‘Een zee van Staal in de duinen. Tussen de beelden lopen een aantal hooglanders rond.

Hooglander
Zicht op de kerktoren vanaf de duinen

Nog meer wandelen

Je kan ook kiezen voor wandelingen in het Noord-Hollands duinreservaat. Er staan diverse wandelingen aangegeven bij Duiningang De Rellen in Wijk aan Zee (het PWN parkeerterrein en startpunt) Daar staat ook een automaat, waar je een kaartje kan kopen van €2,-per persoon voor een dag entree.

Wij kozen voor de wandeling van 5 km, waarbij we de rode pijlen moesten volgen. De route staat goed aangegeven. https://www.pwn.nl/natuur/routes

de rode route

Tijdens deze wandeling kan je weer Schotse Hooglanders tegenkomen. Deze lopen vrij door het duingebied. Er staat een bord dat je minimaal 25 meter afstand moet houden, maar dat is lastig als ze gewoon op het wandelpad lopen:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *