Roadtrip Sardinië langs kleine campings

Roadtrip Sardinië langs kleine campings

In de zomer van 2021 zijn wij na een lange onzekerheid door corona op reis gegaan naar Italië en Sardinië langs kleine campings en een aantal hotels. Op deze roadtrip verbleven we altijd op kleine campings en agricampeggio’s. Deze vinden we meestal op https://kleineitaliaansecampings.nl/ of door op google maps te zoeken naar agricampeggio’s. Deze waren geschikt voor een kleine camper. We hebben ook gebruik gemaakt van de app https://park4night.com/

Vooraf hadden we natuurlijk alle benodigdheden geregeld, die per land werden geëist. Onderweg hebben we geen enkele controle gehad. Wel moet je overal in de binnenruimten een mondkapje op en in Italië moet je vanaf augustus 2021 bij de musea en restaurants de coronacheck app laten zien. In Italië vragen ze dan om de ‘green pass’ en vaak ook je identificatie.

Tips om glutenvrij te eten op deze trip kan je teruglezen via https://captureplaces.com/glutenvrij-eten/

Voorbeeldroute van 4 weken (waarvan 2 weken op Sardinië)

Dag 1: Thuis- Rangecourt 580 km

Twee jaar geleden hadden we op een fijne, stille boerencamping gestaan in Rangecourt (camping a la Ferme Perrot), waar we de enige gasten waren.We besloten om deze weer te bezoeken. Dan hebben we een breek op de lange rit richting Italië.  Het is er heerlijk rustig, het sanitair is schoon, de boerin is zeer vriendelijk en je hoeft er helemaal niets. Je moet wel zorgen dat je alle boodschappen bij je hebt, want in het dorp zijn geen voorzieningen. Een supermarkt is zo’n 5 km verderop langs de provinciale weg. De camping kost maar €14,50 voor 2 personen. > Deze camping bestaat helaas niet meer, maar in Montigny-le Roi vind je een goed alternatief https://www.campingduchateau.com/nl/

Rangecourt

Dag 2: Rangecourt- La Morra (ItaIië) 672 km

Een paar dagen van tevoren hadden we een plekje gereserveerd op mini-camping La Rosa Nel Borgo vlakbij de stad La Morra en Barolo (bekend van de goede wijnen). https://www.larosanelborgo.it/agri-camping/
Op deze agricampeggio van Rosanna en Giorgio sta je in een kleine boomgaard op het terrein van wijnmakerij Cascina Ballarin. Op de camping kan je ook meedoen met een uitgebreide dagelijkse, gezellige wijnproeverij en je kan ook wijn kopen. 

Wijnproeverij

La Morra

Bovenop een heuvel omgeven door wijngaarden ligt het stadje La Morra, dat rustiger is dan Barolo. Bij de toeristeninformatie kan je een kaart halen met daarop de bezienswaardigheden in en om rondom het stadje. Daarmee kan je op je gemakje door de straatjes wandelen. 

Uitzicht op La Morra vanaf de camping
Piazza Castello

Op het Piazza Castello heb je een prachtig uitzicht op de omliggende wijngaarden en de klokkentoren Torre Civica. In de Cantina communale di La Morra kan je alle wijnen kopen van alle wijnhuizen uit de regio voor dezelfde prijs als in de wijnhuizen. Bezoek ook de prachtige Chiesa Parrocciale di San Martino. 

Torre Civica

Buiten La Morra vind je de Cappela di Barolo. Dit oude kapelletje is beschilderd in mooie felle kleuren. Een Britse en Amerikaanse kunstenaar herinterpreteerden het vergeten bouwwerk in 1999 en transformeerden het tot een kleine trekpleister. 

Een leuke stop is de rode reuzenbank; La Panchina Gigante Rossa. Het kunstwerk is een van de 40 reuzenbanken in allerlei kleuren die in de regio staan. Vanaf de bank heb je weer een mooi uitzicht op een prachtig panorama over de wijngaarden. 

Cedro del Libano is een solitaire oude cederboom uit 1856 op de top van een heuvel met wijnranken.

Alba

Alba staat bekend om de truffels, donkere chocola en de Barolo wijnen. Het was een welvarende stad tot ver in de middeleeuwen. In die tijd telde de stad zo’n 100 torens. Daar zijn er nog 4 van bewaard gebleven. Wij vonden Alba een leuke stad om door te wandelen.

Dag 5: La Morra- Piombino (419 km)

Na veel wikken en wegen qua dagen, tijden en kosten over vanaf welke Italiaanse stad we de veerboot naar Sardinië wilden nemen, besloten we om naar Piombino te rijden. Vanaf deze havenstad doet de veerboot er 5.30 uur over. In de buurt vonden we een kleine camping https://agricampingventoetrusco.it/en

Deze camping zag er nog wat kaal uit, omdat deze pas twee jaar bestond. Het was wel allemaal heel netjes en verzorgd. Je hebt je eigen sanitair en een zwembad in het midden. 

Dag 6 Piombino- Olbia (Sardinie)

De veerboot vertrekt om 14.45 en er is daarom voldoende tijd om het stadje Piombino te bekijken. 

Piombino is een verassend leuke stad. Je kan je auto parkeren bovenaan bij het Castello. Daar staat ook een wandelroute aangegeven. Je wandelt vervolgens over een promenade met een prachtig uitzicht op het eiland Elba.

Uitzicht op Elba

Bij het gemeentehuis met de mooie beltoren kan je even een koffie drinken en vervolgens richting Piazza Bovia wandelen, een plein aan de kust met een vuurtoren.

Piazza Bovia

Bij ons had de veerboot helaas een vertraging van 2 uur. Het is wel een beetje afzien op een hete parkeerplaats.

Als je vervolgens de veerboot op gaat, zijn de comfortabele stoelen als eerste bezet. Een aantal passagiers hadden standstoeltjes meegenomen, zodat je altijd ergens een plekje hebt.
Door de vertraging kwamen we pas rond 22.30 aan in Olbia. We hadden extra pech, want doordat we het koelkastje aan hadden laten staan in de auto en stonden met een lege accu. Terwijl iedereen de boot af reed, probeerden een aantal aardige medewerkers onze accu weer aan de praat te krijgen. Dat lukte gelukkig!


Per mail hadden wij onze camping laten weten dat we later zouden zijn. Dat was gelukkig geen probleem. 

Zonsondergang vanaf de veerboot

Dag 7-8-9 Agricamping La Cerra

Agriturismo La Cerra http://www.agriturismolacerra.it/en ligt ongeveer 50 minuten rijden vanaf de veerboot. Het ligt zo’n 15 km ten noorden van de stad Tempio Pausania en staat goed aangegeven langs de SS133. Na de afslag rijd je nog zo’n 2 km over een zandweg voordat je aankomt bij de camping. De camping heeft zo’n 6 plaatsen en verhuurt enkele kamers. Aan het eind van onze Sardinië-trip zijn we teruggekeerd naar deze Agriturismo omdat we het er zo fijn hebben gehad.

De camping ligt in een prachtige omgeving met granieten rotsen en kurkbomen. Alberto is een sympathieke gastheer en geeft je handige tips over de omgeving. Vanaf de camping zijn een aantal wandelroutes. Je kan ook in het restaurant mee eten. Voor €30 p.p. krijg je een heus 4-gangendiner inclusief wijn.  

Het diner met gasten van de camping en de kamers
Ons kampeerplekje
Het toiletgebouw tussen de kurkbomen

Aggius 

Aggius is een traditioneel stadje met een historisch centrum. Je kan er op het plaatselijke terras koffie drinken tussen de lokale bevolking. Het stadje heeft een roerig verleden vanwege de bandieten in de 16e eeuw, dat te bekijken is in het ‘Museo del Banditsme’. 

Bij Trattoria wine & food Il Mostro kan je heerlijk eten en drinken.

Valle della Luna

Als je na Aggius richting de zee rijdt kom je langs Valle del Luna. Deze weg meandert door een prachtig natuurgebied met hoge granieten rotsen. 

Spiagga Monti Russu

Aan de noordkust van Sardinië langs de SP 90 kan je meerdere stranden bezoeken. Wij kozen voor het zandstrand bij Monti Russu. Het is er zelfs in het weekend vrij rustig.

Tempio Pausania

Deze stad in het noorden van Sardinië heeft een historisch centrum en een ontspannen sfeer. Je kan er heerlijk rondwandelen, eten en drinken en er zijn nauwelijks toeristen.

Piazza Faber is een gezellig plein, waar je bij Trattoria Gallurese traditionele Sardijnse gerechten kan proeven.

De Cattedrale di San Pietro en de Chiesa del Purgatorio zijn de moeite waard om te bekijken. Kijk ook naar de mooie tegels aan de buitenkant.

Dag 10 en 11 Agricamping La Cerra- Alghero 117 km

Alghero

Alghero staat bekend om zijn oude stadcentrum waarvan sommige delen al uit de middeleeuwen stammen. In het stadcentrum zijn ook de oude verdedingswerken nog duidelijk te zien. In het centrum zijn tal van nauwe straatjes en steegjes met winkeltjes en restaurantjes. De bevolking noemt de stad weleens “Klein-Barcelona”, verwijzend naar de Catalaanse hoofdstad. Dat komt doordat de opstandige bevolking van de stad in 1372 werd gedeporteerd door Aragonese koning Pedro IV, en werd vervangen door kolonisten uit Catalonië.

Omdat we het soms fijn vinden om in een stad te verblijven hebben we een kamer geboekt in hotel Balear. Wij vonden de hotelprijzen wel wat hoger dan we gewend zijn. Alghero is dan ook best toeristisch.

Smal authentiek straatje in het oude centrum

Alghero ook de stad van het rode goud, het rode koraal. Al wandelend door de karakteristieke straten van de oude stad word je omringd door de winkels die het Rode Koraal verkopen,

Rondom het oude centrum staan 6 torens, die verbonden zijn of waren aan de stadsmuur. Vanaf Porta Terra heb je een mooi uitzicht over de oude en nieuwe stad. Ook krijg je een uitgebreide uitleg over stad.

Zicht op de kerkspits van S. Francesco vanaf Porta Terra
Zicht op de oude stad vanaf de boulevard

Fertilia

Fertilia is een dorp met ongeveer 1700 inwoners. Het ligt enkele kilometers ten noordwesten Alghero.
Het dorp werd opgericht in 1936 in opdracht van  Benito Mussolini met de bedoeling een deel van de overtallige bevolking van de provincie Ferrara over te brengen en zo de sociale spanningen terug te dringen. De emigranten uit Ferrara werden na de Tweede Wereldoorlog gevolgd door inwoners van de Italiaans sprekende minderheden uit Istrië en Dalmatië. Het dorp werd gebouwd in een sobere stijl, typisch voor het fascisme van de jaren dertig.

rechte straten en sobere architectuur in Fertilia

Dag 12 en 13 Alghero- agricampeggio Elighes Uttiosos (86 km)

Na het toeristische Alghero wilden we weer een rustige agricampeggio opzoeken in het binnenland. Onderweg bezochten we eerst Bosa.

Bosa

Eén van de kleurrijkste plaatsjes van Sardinië is Bosa. Tegen de heuvel staan pastelkleurige huisjes met kasteel Malaspina aan de top. Aan de rivier de Temo, dobberen bootjes.

Bosa

Agricampeggio Elighes Uttiosos ligt nog een uur rijden verder boven in de bergen op een hoogte van 900 meter. http://www.elighesuttiosos.it/ Vooraf kregen wij per mail een uitgebreide routebeschrijving, want Google maps moesten we niet gebruiken. Vlak voor de bergweg richting de camping had een week daarvoor nog een grote bosbrand gewoed en stond er een hek op de weg. Via de mail was aangegeven dat de camping wel mooi groen was. De weg naar boven was erg onheilspellend door de verbrande bomen en de laatste 2 km was slecht te berijden. Eenmaal op de camping stonden we in een oase van rust en schoonheid. Je hoeft op deze camping helemaal niets. Er hangen een aantal hangmatten en je kan een aantal wandelingen doen met een mooi panoramisch uitzicht over de bergen en de zee.

Veel ruimte op de camping
Uitzicht vanaf een wandeling vanaf de camping

Op de camping kan je ook mee eten. We kregen een heerlijk Sardijns 4-gangendiner voor slechts €22. Je kan op de camping ook brood, kaas en honing kopen.

Verbrande bomen langs de weg naar de camping

Dag 14 Via Tharros en Oristano naar Samugheo

Tharros

Tharros is de bekendste archeologische site van een punisch-romeins stadje dat in de achtste eeuw voor Chr. gesticht werd door Feniciërs op de plek van een Bronstijd nuraghe dorp. De ruïnes van het stadje liggen op een schiereiland aan de noordkant van de Golf van Oristano. Er zijn resten te zien van tempels, romeinse baden, een romeins acque castellum, een fenicisch-punische tofet en een ambachtswijk.

Oristano

Aan de westkust van Sardinië ligt Oristano. De stad is een grote trekpleister voor toeristen vanwege de mooie architectuur en de evenementen. Oristano is met 75.000 inwoners de derde stad van Sardinië, na Cagliari en Sassari. Oristano werd gesticht in de 11e eeuw en in de stad zijn nog diverse restanten van middeleeuwse gebouwen te vinden. De Torre di San Cristoforo bij het Piazza Roma bijvoorbeeld, die fungeerde als toegangspoort tot de stad en deel uitmaakte van de verdedigingswal om het centrum.

Oristano

We overnachten op camperplaats op een boerenerf in de buurt van Samugheo.

Dag 15 Samugheo- Barumini

Nuraghe Su Nuraxi

In Sardinië staan ongeveer 7000 torens uit het het verleden, de zogenaamde “Nuraghe”. De meeste zijn deels of helemaal vervallen, maar hun machtige uitstraling herinnert nog aan de pracht van vervlogen tijden. Su Nuraxi in Barumini, dat dateert uit de late bronstijd (1330 tot 1250 v. Chr.), is de bekendste, best bewaarde en het grootste nuraghe complex op Sardinië en de einge die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Aan de voet van deze Nuraghe liggen ook de overblijfselen van woningen die iets jonger zijn. De huizen zij namelijk deels opgebouwd uit stenen van de deels ingestorte nuraghe.


Met hetzelfde kaartje van de Nuraghe kan je ook naar het Casa Zapata museum. Deze is zeer de moeite waard. Het museum staat op een mooi plein waar ook de Chiesa dell’Immacolata Concezione staat.

Chiesa dell’Immacolata Concezione

We kozen ervoor om in Barumini te overnachten in een hotel om even aan de warmte te ontsnappen en even van wat meer luxe te genieten.

Dag 16 en 17 Barumini- Helga’s Agricampeggio

Omdat we in het zuiden van het eiland geen kleine camping konden vinden en de hotels ook erg duur zijn in het hoogseizoen besloten we verder het binnenland in te gaan. Ook hoopten we dat het wat koeler zou zijn in de bergen. Vlakbij het dorp Seulo lag Helga’s agricampeggio. Deze kleine camping nabij Seulo heeft een heerlijk zwembad.

Seulo

Seulo behoort bij de bleu zones. Dat betekent dat er gemiddeld gezien meer 100-jarigen wonen en dat de inwoners dus gemiddeld ouder worden dan ergens anders ter wereld. Volgens wetenschappers is dat te danken aan het eten uit de regio, dagelijks een glas rode wijn, sociale contacten en de lichaamsbeweging. Als je een boodschapje wil doen of je vrienden in de plaatselijke bar wilt bezoeken moet je steile weggetjes op en neer. Wij vonden het leuk om te slenteren door het traditionele Seulo en daar de dagelijkse boodschappen te doen. Op een aantal gevels hangen foto’s van 100-jarigen die daar hebben gewoond.

Seulo

Dag 18 Seulo- Agricampeggio S’ozzastru nabij Dorgali

Langs de Oostkust van Sardinië vind je een groot aantal toeristische attracties zoals de Gola di Goroppu (een prachtige kloof in de bergen), Cala Golone (een stad en mooie stranden in het prachtige berggebied). Deze stonden op ons lijstje om te bezoeken. Echter, in augustus hebben ook alle Italianen vakantie. Alle campings en agriturosmo’s, ook de kleine campings staan daar erg vol. Agricampeggio S’ozzastru heeft een prachtig zwembad, maar er stonden erg veel kampeerders. Er was slechts 1 toilet voor de heren en 1 voor de dames. Om bij de kloof te komen moest je 5 uur wandelen, maar het was 37 graden. Daar beginnen wij dus niet aan. Als je deze regio wil bezoeken ga dan liever in september.

Wij kozen ervoor om na één nacht onze eerste camping “La Cerra’ te bellen of ze nog een plekje hadden voor onze laatste dagen op Sardinië. Dat was voor ons thuiskomen!

De veranda van de 4 kamers, die worden verhuurd bij La Cerra

Dag 19 en 20 Dorgali- Agricampeggio ‘La Cerra’ nabij Tempio Pausania

Bij ons tweede bezoek aan ‘La Cerra’ hebben we een kamer genomen. Bij deze kamer was een ontbijt en een diner inbegrepen. Richting het noordoosten vind je een aantal leuke en kleinschalige bezienswaardigheden.

Olivastri Millenari

Aan het Lago del Liscia in het noordoosten van Sardinië, staan een aantal olijfbomen. De oudste van dit kleine groepje olijfbomen, de Olivastri Millenari is zo’n 4000 jaar oud en is daarbij de oudste olijfboom van het hele Middellandse Zee gebied. Deze boom is 14 meter hoog, 18 meter doorsnee aan de voet van de stam. Op het terrein staat ook een olijfboom van 2000 jaar oud.

De stam van de Olijfboom van 2000 jaar oud

Arzachena

Arzachena is een stad in het noordoosten van Sardinië. In de regio zijn flink wat archeologische opgravingen te vinden. Bij de touristinformation krijg je een uitgebreide uitleg en plattegronden van de stad en de omgeving. Zo kan je Roccia Il Fungo (de paddestoelrots) bekijken. Een hoogtepunt is om naar de Chiesa de Santa Lucia te wandelen. Je wandelt door een gezellig straatje naar boven, waar vervolgens de kerk staat bovenaan een prachtig geschilderde trap van een levensboom. Vanaf de kerk heb je ook een mooi uitzicht over de stad en de bergen op de achtergrond.

Trap naar Chiessa de Santa Lucia

Na een heerlijke lunch bij Ristorante La Terazza kan je een keus maken uit één van de vele archeologische sites. Wij kozen voor de Tombe dei giganti di Coddu Vechju, een imposant graf uit de bronstijd dat waarschijnlijk de overledenen uit het nabijgelegen dorp La Prisgiona verwelkomde.

Tombe dei giganti

Dag 21, 22 en 23 La Cerra via Olbia naar Guardistallo

Vanaf Olbia namen we weer de veerboot terug naar het vaste land van Italië. Vorig jaar hebben wij agricampeggio ‘La corsa’ bezocht. Omdat wij dit zo’n fijne camping vonden, wilden we deze nogmaals bezoeken. https://www.agricampeggiotoscanalacorsa.it/ De camping heeft slechts 10 plaatsen, waarvan 6 plaatsen een prachtig uitzicht hebben over de Toscaanse heuvels. Het is alleen geschikt voor tenten en kleine campers. Het dorp Guardistallo ligt op slecht 800 meter lopen (wel een pittige klim) of rijden. Op het dorpsplein is het in de ochtend gezellig druk bij de bar, waar iedereen een koffie haalt en waar je lekkere broodjes kunt kopen. In de omliggende straat vind je ook een bakker en een alimentari. Vanaf deze camping rijd je in 20 minuten naar het strand in Cecina en in 30 minuten naar Volterra.

Wakker worden met uitzicht op Toscaanse heuvels
Volterra

Dag 24 en 25 Guardistallo- Vinci- Pistoia

Vinci

Vinci is de stad waar Leonardo werd geboren op 14 april 1452. Hij was een architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en schilder  tijdens de Italiaanse renaissance.

Zowel zijn vader als een aantal voorvaderen waren notaris. Doordat hij een buitenechtelijk kind was heeft men hem Leonardo uit Vinci genoemd. Hierdoor kon hij geen klassieke studie volgen.

Het geboortehuis van Leonardo staat in Anchiano, een dorp op 3 km afstand van Vinci. Je kan deze bezoeken en er is ook een klein museum te vinden. In dit museum kan je een combi-kaart kopen, zodat je ook het museum 1 km verderop kan bezoeken met een tentoonstelling van een aantal van zijn werken en de 2 musea in het stadje Vinci zelf. Vanaf het geboortehuis gaat ook een mooi 3 km lang voetpad naar het stadje. Dat is zeer de moeite waard.

Paadje richting Vinci

Ook de Santa Croce (aan de Via Giorgio La Pira) mag je niet missen. Het is de kerk waar Leonardo werd gedoopt. Binnen kun je nog altijd de eeuwenoude doopvont bekijken.

Doopvont in de kerk van Vinci waar Leonardo da Vinci gedoopt is.

Na ons bezoek aan Vinci hebben wij de NPO-serie teruggekeken van Diederik van Deudekom. Dit is een leuke verhelderende aanvulling op je bezoek aan Vinci. Echt een aanrader! Na het bekijken van deze serie besloten we om ook Pavia te gaan bezoeken. Leonardo da Vinci was namelijk erg gecharmeerd van de Duomo van Pavia en heeft er zelfs aan meegewerkt.

De Mens van Vitruvius is een stelsel van lichaamsverhoudingen zoals Vitruvius die beschreef in zijn De architectura.

Pistoia


Pistoia wordt ook wel ‘Het kleine Florence’ genoemd. Het heeft namelijk alles wat een dagje Florence zo heerlijk maakt, maar dan zonder de drukte. Binnen de stadsmuren van Pistoia zijn veel middeleeuwse en gotische invloeden in de kerken en gebouwen te zien.

Wij verbleven in een schitterend boetiekhotel middenin het centrum. Palazzo 42 is vrij nieuw en prachtig ingericht. Je kan parkeren voor de deur met een speciale vergunning, alleen niet op woensdag, want dan is er markt in de straat. Het personeel is vriendelijk. In de lounge kan je koffie pakken en er staat ook taart en appels, die je mag pakken.

La Sala is een middeleeuws plein. Je vindt er vele marktjes en eettentjes.

Op het centrale plein, het Piazza del Duomo, worden met enige regelmaat evenementen en optredens georganiseerd. De Cattedrale di San Zeno is gebouwd in 923. Ook werd toen de klokkentoren, van 67 meter hoog, gebouwd. Deze toren kan je beklimmen onder leiding van een gids. De entreekaartjes zijn te koop in de doopkapel.

De klokkentoren op het Pizza del Duomo
De doopkapel

Tegenover de dom staat de 40 meter hoge achthoekige doopkapel, het Baptisterium. De bouw vond plaats van 1301 tot 1361. Het Baptisterium is gebouwd op het skelet van een oude kerk.

Dag 26 en 27 Pistoia- Pavia

Pavia

Pavia werd meer dan tweeduizend jaar geleden aan de oever van de rivier Ticino gesticht en is ook de stad waar Karel de Grote tot keizer werd gekroond. Pavia heeft een rijke geschiedenis en is nog steeds een welvarende stad.

Onder de vele bezienswaardigheden valt ook de dom van Pavia. Deze werd gebouwd in 1488 door twee architecten. De bouw nam veel tijd in beslag, in de 16e eeuw was die nog steeds niet klaar. De gevel en de hoge koepel werden pas in de 19e eeuw voltooid. Zelfs Leonardo da Vinci heeft nog zijn steentje bijgedragen. Hij was zeer gecharmeerd van de dom. De dom ligt aan een klein plein. Voor leuke terassen moet je op La Piazza Vittoria zijn.

Dom van Pavia

Een ander historisch hoogtepunt vond plaats in de San Michele-kerk, waarvan de prachtige façade helaas ernstig door erosie is aangetast. Hier werd de Duitse keizer Barbarossa in 1155 tot koning van Italië gekroond, zoals te lezen is op de stip in de marmeren vloer.

de beroemde overdekte brug ‘Il Ponte Coperto‘ ligt over de Ticino-rivier, die een paar kilometer verder stroomafwaarts met de grote Po samenvloeit. De originele brug is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest en de huidige reconstructie ligt iets verder stroomafwaarts.

Ponte Coperto, de ‘overdekte brug’.

Certosa di Pavia

Toen wij een overnachtingsplek zochten in Pavia, boekten wij per ongeluk een voordelig hotel in een dorp verderop in Certosa di Pavia. Het was wel weer heel handig om het beroemde klooster te bezoeken met de prachtige wit marmeren voorgevel uit de 14e eeuw. In dit klooster vind je ook de tombes van de broodheer van Leonardo. Een gratis rondleiding wordt gegeven door een monnik, helaas in het Itiliaans. Alleen op deze manier kan je ook de mooie klooostertuinen en huisjes bekijken. Overal hangen bordje dat je geen foto’s mag maken.

Kloosteruin met huisjes waarin de monikken woonden

Dag 27 en 28 Pavia- Turijn

Turijn is een stad, die we al eerder hebben bezocht en die we zeer de moeite waard vonden om nogmaals te bezoeken.

Als je van lekker eten houdt bezoek dan ‘Eataly’. Het is een soort van luxe supermarkt waar je talloze soorten kaas, vleeswaren, pasta, koffie, olijfolie, brood, (kook)boeken en culinaire cadeaus kunt kopen. Je kunt hier niet alleen shoppen maar ook proeven. Helaas voor ons, kan je er niet glutenvij eten.

Naast Eataly ligt het Lingotto één van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Turijn. Ooit werden op het dak Fiatjes getest, nu kun je er winkelen, kunst en films kijken en logeren. In 1922 opende het circuit waar de auto’s over baan van 500 meter werden getest, voordat ze via een hellingbaan naar beneden reden om verkocht te worden. Het laatste Fiatje zoefde in 1982 over het circuit, daarna kreeg het complex een nieuwe bestemming. Het dak konden wij niet bezoeken, maar je kan wel de hellingbaan vanaf beneden bekijken.

Na het bezoek aan Eataly en het Lingotto reden we richting het hotel wat we hadden geboekt in het centrum van Turijn. Wij hadden een kamer geboekt in hotel Chelsea. Ook konden we parkeren op het eigen terrein. Dit sympathieke hotel had een uitgebreid ontbijt voor Italiaanse begrippen en lag op slecht 2 minuten lopen van Palazzo Madame en de Duomo.

Binnen in Palazzo Madame

Palazzo Madama

Op de Piazza Castello is het Palazzo Madama, een gebouw met atypische architectuur. Palazzo Madama is een van de oudste en belangrijkste gebouwen in de stad waarvan sommige delen teruggaan tot de Romeinse Tijd. Het was eerst een middeleeuws kasteel voordat het een paleis met een barokke gevel werd! Het Palazzo Madama was onderdeel van de residenties van het koninklijk huis van Savoye.

Een café in de mooie arcades van Piazza San Carlo

Het Piazza San Carlo werd gebouwd in de 17e eeuw naar het voorbeeld van de elegante Franse pleinen. Onder de arcades kan je eventueel gaan winkelen of eventjes pauzeren en genieten van een heerlijk kopje koffie in een van de rustige cafés.

De route richting de lijkwade

De Duomo di San Giovanni werd gebouwd in 1491 ter ere van de patroonheilige van Turijn en is een mooi voorbeeld van de Renaissance architectuur. Achter de wit marmeren voorgevel van deze kathedraal, schuilen er prachtige, sierlijke fresco’s en enkele marmeren beelden van religieuze figuren. Maar wat bezoekers echt naar deze plek trekt, is de mysterieuze Lijkwade van Jezus,. De lijkwade is een linnen kleed met de representatie van een man waarvan men zegt dat het Jezus is

Je kan dagen ronddwalen in Turijn. Als je het filmmuseum wil bezoekn denk er dan aan om vooraf kaartjes te resereveren. Een mustdo is ook het bezoeken van de immense rommelmarkt op zondag in het centrum. Na Turijn hebben we in een grote supermarkt veel heerlijke Itiliaanse lekkernijen ingeslagen en zijn we via Frankrijk weer teruggereden richting Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *