Rome

Rome

Rome is een schitterende stad en een goede keuze voor een citytrip en/of een familievakantie. De vluchten zijn niet te duur, de vliegtijden zijn ook gunstig, er is een ruime keuze aan accomodaties en het is natuurlijk een schitterende stad.

Wij vlogen met ITA (de opvolger van Alitalia) vanaf Schiphol via Schipholtickets.nl. Via booking.com hadden we een accomodatie geboekt in de wijk Trastevere.

Guest House Ripa 145 is een Bed and Breakfast in het hart van Trastevere. Het ligt aan de via di Francesco a Ripa nummer 145. https://www.booking.com/hotel/it/ripa-145-guest-house-in-trastevere.nl.html?auth_success=. Voor de deur van het appartementencomplex waarin deze deze B&B zit, zie je geen bord staan, maar bij de voordeur zie je bij de namen wel waar je moet zijn. Er is een kleine authentieke lift, maar je kan ook met de trap naar de 4e verdieping.

Bij de voordeur van Ripa 145 Guesthouse
De lift

De beheerder van deze mooi ingerichte B&B spreekt nauwelijks Engels, maar bij vragen kan je altijd bij haar terecht. Zij heeft zelf een appartement op de 5e verdieping. Als je een ontbijt boekt, krijg je een voucher voor een ontbijt in een restaurant beneden in de straat. Wij gingen zelf elke ochtend naar caffetteria Berti rechts om de hoek. Daar kan je heerlijk buiten op het terras koffie en een broodje nuttigen.

caffetteria Berti

Vanuit de wijk Trastevere kan je te voet makkelijk alle bezienswaardigheden bezoeken. Wij hebben als bron de wandelroutes gebruikt van https://www.reislekker.nl/4-leuke-wandelroutes-in-rome/

Dag 1: Via de Ponte Sisto richting het Pantheon en de Trevi fontein

Vanuit Trastevere loop je over de Ponte Sisto richting het historische centrum van Rome. Dit is wandeling 3 van de bovenstaande website. Op deze wandeling kom je o.a. langs Het Pantheon en de Trevifontein.

De Trevifontein

De Trevifontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed en is gebouwd in opdracht van paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi, in de stijl van de late barok. De bouw duurde van 1732 tot 1762. De naam Trevi komt van de woorden tre vie (drie wegen). Vroeger kwamen er namelijk drie wegen uit op het plein van de fontein.

Het thema van het bouwwerk is de oceaan met majestueuze zeegod Oceanus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden (tritons) naar de oceaan wordt getrokken. Het ene paard is rustig, het andere steigert. Dit symboliseert de twee gezichten van de zee. In twee nissen staan links en rechts de uitbeeldingen van Overvloed en Gezondheid.

Via del Pantheon
Al wandeld door de nauwe straatjes doemt opeens het prachtige Pantheon op.
Pantheon

Het Pantheon is een van de kenmerkendste Romeinse gebouwen in het centrum van Rome. De bouw van het Pantheon is begonnen in 27 voor Christus onder leiding van Marcus Agrippa en is een van de weinige volledig intact gebleven gebouwen uit het oude Rome. Pas in de 2e eeuw werd de huidige tempel en kenmerkende ronde koepel gebouwd onder keizer Hadrianus, nadat in 80 na Christus het gebouw van Agrippa beschadigd werd door een grote brand en in het jaar 110 nogmaals brand uitbrak door de bliksem.

Dag 2: Richting Vaticaanstad en de Spaanse trappen

Als je vanaf Trastevere richting Vaticaanstad wil lopen kan je over de heuvel wandelen langs het monument van Garibaldi. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht over het historische Rome en langs een mooie vuurtoren. Deze is gefinancierd door de Italiaanse gemeenschap in Argentinië, wat een eerbetoon is aan álle Italianen die hun geboorteland achter zich lieten om elders een nieuw leven op te bouwen, waar ter wereld ze ook terecht gekomen zijn. Het ontwerp is van de hand van architect Manfredo Manfredi.

Zicht op Rome
Vuurtoren

Vanaf Vaticaanstad met het Sint Pietersplein hebben we wandelroute 1 gevolgd.

Kaartjes voor het Vaticaanmuseum moet je online bestellen. Wij konden alleen kaartjes kopen in de avond, dus later zijn we later op de dag teruggekeerd naar dit museum, zodat we de Sixtijnse kapel konden bewonderen.

Ingang Vaticaanmuseum
Vanuit het museum uitzicht op de Sint Pieter
Plafond van de Sixtijnse kapel
Andere prachtige plafonds in het museum
Wenteltrap

Naast de prachtige kunstwerken en de Sixtijnse kapel heeft het museum een prachtige wenteltrap. De prachtige wenteltrap die spiraalvormig is uitgevoerd, is een bijzonder ornament in Vaticaanstad. De grote ronde trap is pas in 1932 toegevoegd in het museum, om de verschillende galerijen met elkaar te verbinden. Het ontwerp is van de Italiaanse architect Giuseppe Momo.

Sint Pieterskerk in de avond.

De Spaanse trappen zijn gebouwd in Rococo-stijl tussen 1723 en 1726. De trappen bestaan uit 135 treden en drie verschillende terrassen, verwijzend naar de Heilige drie-eenheid. Bovenaan de trappen bij de Egyptische obelisk heb je een schitterend uitzicht. In de 17e eeuws stond op het plein onderaan de trappen, de Spaanse ambassade, vandaar toch de naam ‘Spaanse trappen’. De officiële naamgeving is dan ook niet Spaanse trappen, maar Scalinata della Trinità dei Monti.

De Spaanse Trappen

Dag 3: richting Forum Romanum en het Colloseum

Op deze dag wandelden wij over het Tiber eiland richting Circus Maximus. Het Circus Maximus was in de oudheid een groot stadion in het centrum van Rome. Het circus werd voornamelijk gebruikt voor de populaire wagenrennen.

brug over de Tiber
Circus Maximus

Het Flavisch Amfitheater, beter bekend als het Colosseum, gebouwd in de 1e eeuw na Chr. te Rome, was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk.

het Colosseum

Als je van het Colsosseum richting het Forum Romanum loopt richting Monument van Victor Emanuel II, zie je rechts monumentale pleinen uit de Romeinse tijd.

Monument van Victor Emanuel II

Dit gigantische monument ter nagedachtenis aan Vittorio Emanuele II, de eerste koning van Italie, staat in Rome ook wel bekend als ‘suikertaart’ of ’typemachine’. Il Vittoriano werd gebouwd tussen 1885 en 1911 – als gedenkteken voor de eenwording van Italië en de eerste koning van het land.

Dag 4 Trastevere

Deze authentieke wijk ligt op loopafstand van alle bezienswaardigheden en heeft veel restaurantjes en terrasjes.

Basiliek Van Santa Maria in Trastevere

Eén van de mooiste kerken van Trastevere is Basiliek Van Santa Maria in Trastevere.

De Santa Maria in Trastevere was voor zover men weet de eerste Mariakerk die in Rome werd gebouwd, in de 4e eeuw na Christus. Uit die tijd zijn geen overblijfselen meer terug te vinden in het huidige bouwwerk: de oudste details stammen uit de 12e eeuw. Alleen de pilaren zijn veel ouder, deze werden gestolen uit een oud thermisch badencomplex.
Zo’n dertig jaar vóór de geboorte van Christus ontsprong er op de plek waar de kerk is gebouwd plotseling een oliebron. Het zwarte goedje spoot gedurende een dag uit de grond en deze mysterieuze gebeurtenis werd later vertaald als de aankondiging van de komst van de Messias. Hoewel zij door de eeuwen heen is verbouwd en aangevuld met relatief nieuwerwetse details, heeft de kerk nog steeds een charmant middeleeuws uiterlijk.

Elke zondagmorgen vindt in Trastevere de Mercato di Porta Portese plaats. Met haar meer dan duizend kraampjes is het veruit de grootste markt van de stad. Wij vinden zo’n markt altijd heel leuk om doorheen te dwalen. Wij hadden helaas op zondag onze vlucht terug en hadden daarom niet veel tijd.

Rode Vespa scooter: Typisch Itiliaans beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *