Zuid Wales

Zuid Wales

Wales ligt aan de westkant van Engeland en vormt met Engeland, Schotland en Noord-Ierland samen het Verenigd Koningrijk. Om met de auto Wales te bereiken neem je de veerboot van Hoek van Holland naar Harwich. Je vertrekt dan in de avond vanuit Hoek van Holland en om 6.30 arriveer je in de haven van Harwich.

Harwich

Voorbeeldreis Zuid Wales (1 week)

Cambridge

Als je niet te vroeg in Wales wil aankomen kan je ervoor kiezen om eerst Cambridge te bezoeken. Deze universiteitsstad is zo’n 2 uur rijden vanaf Harwich.

Universiteitskleding

Het centrum van Cambridge is compact en alle attracties zijn op loopafstand. In de ‘lonely planet staat een mooie een stadswandeling, maar je kan ook eerst bij de plaatselijke VVV langslopen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de colleges in de buurt van King Street. De bekendste colleges zijn Kings college naar Trinity college en Johns college.

De universiteitsgebouwen zijn prachtig en eeuwenoud. Zij zijn alleen toegankelijk voor studenten of je moet een tour boeken. Je kan ook de borden negeren en door de mooie tuinen van ’the banks’ wandelen om de prachtige brug van St Johns college en de duwbootjes te kunnen zien. Je kan ook zelf met een bootje mee.

Bridge of Sighs
Park langs de Cam

Vanaf Cambridge rijd je in 3 uur en 50 minuten naar Sennybridge. Wij hadden een airbnb in dat dorpje geboekt. Een airbnb is voor ons vaak makkelijk, omdat je dan zelf kan koken. Dat is handig als je echtgenoot coelikiaki heeft. 

English breakfast

Brecon Beacon National Park

Sennybridge ligt vlakbij Brecon Beacon National Park.

Onderweg in Wales.

Bezoek eerst ter oriëntatie het National Park Visitor centre van Brecon Beacon in Libanus. Daar vind je allerlei informatie en leuke wandelingen. Ook is daar een winkeltje en een theetuin. Een mooie wandeling is naar het hoogste punt van het zuiden van Wales; de Pen-y-Fan.

Brecon Beacons in Wales

Deze berg/ heuvel heeft een hoogte van 886 meter. Vanaf de parkeerplaats is er een pad omhoog. Het is een pittige klim, maar zeer de moeite waard. 

Even uitrusten
Boven op de Pen-y-Fan

Hay-on-Wye is een gemoedelijk dorpje dat bekend staat om zijn vele tweedehandsboekenwinkels. 

Na zo’n actieve dag kan je in het dorp Sennybridge eten en drinken in de Usk Railway inn. Na het eten kan je in deze pub bij de houtkachel kijken naar het darten van de lokale bevolking.

Cardiff

vanaf Sennybridge is het een uur rijden naar Cardiff, de hoofdstad van Wales. Wandel een historische route door het centrum, langs de City hall en het National museum. In het National museum, wat gratis toegankelijk is, vind je een aantal beroemde kunstwerken zoals de kus van Rodin, de waterlelies van Monet, regen van Van Gogh, de parisiëne van Renoir en nog een Rembrandt. Ook is het kasteel van Cardiff niet te missen, met de Animal Wall ernaast.

Cardiff Castle en de Animal wall

De arcades zijn ook erg de moeite waard. Dit zijn overdekte winkelstraatjes in Victoriaanse stijl. 

Arcades


Na 3 nachten Brecon Beacons rijd je naar je volgende verblijf, meer naar het noorden. Wij hadden een airbnb gehuurd in Bont-Goch in de buurt van Aberystwyth aan de westkust van Wales. Op de weg daarheen kan je eerst langs Carreg Castle, een ruïne bovenop een berg in het westen van Brecon Beacon. 

Carreg Castle

Aberystwyth

Bezoek het kustplaatsje Aberystwyth. Het uitspreken van die naam vergt wat oefening. Je kan parkeren bij de ruïne van Aberystwyth castle. In de Netflix-serie ‘The Crown, gaat kroonprins Charles naar de Universiteit in Aberystwyth, om een band te scheppen met de Welsh. 

Aberystwyth Castle

en the Old college en wandel langs de boulevard met de Royal pier. Aan het einde van de boulevard kan je met een kabeltram naar boven. Op Constitution hill heb je een mooi uitzicht over de stad en zijn baai.

Uitzicht op Aberystwyth

Vanaf deze hill loopt ook een stuk van het West Coast Path, dat langs de hele kust van Wales loopt.

Het Wales Coast Path (Welsh: Llwybr Arfordir Cymru) is een langeafstandswandelpad langs de kust van Wales.

In Aberystwyth is ook de Netflix- serie ‘Hinterland’ opgenomen. De Royal pier en het politiebureau zijn locaties die in de serie voorkomen. Er is bij de VVV een folder, waarop je de locaties kan vinden.

Ook is er een aflevering van ‘Hinterland’ die zich afspeelt in een stadje ten noorden van Aberystwyth, Borth. Bij laag tij komen stompen van een prehistorisch bos tevoorschijn. Dat levert mooie plaatjes op.  

Prehistorisch bos van van Borth

Devils Bridge

12 miles van Aberystwyth ligt Devils Bridge en zijn falls. Deze kan je bezoeken met een stoomtreintje vanuit Aberysthwith, maar deze gaat in de winter maar een paar keer per dag. Als je met de auto gaat, dan ben je de toeristen die met de trein gaan voor en heb je het wandelpad voor jezelf. Devils Bridge is een locatie van de eerste aflevering van ‘Hinterland’.

Devils Bridge

De legende van de 3 bruggen: Lang geleden was er ooit een oude dame die leefde bij de rivier de “Mynach”. Op een dag stak haar koe de rivier over en vanwege de diepe kloof kon ze haar koe niet meer terug krijgen. De duivel verscheen en zei dat hij haar een brug zou bouwen, maar op een voorwaarde. De voorwaade was dat hij de ziel kreeg van het eerste wezen dat de brug overstak. De dame ging akkoord met de duivel. Hij dacht natuulijk dat de dame als eerste zou oversteken, maar ze was slimmer, en gooide een korstje brood naar de overkant van de brug. Haar hond ging het achterna! De duivel had de ziel van haar hond… en de oude dame had haar koe terug.

Vanaf de brug loopt een wandelpad door de natuur naar beneden door de Rheidolkloof. Zelfs in de herfst en in de regen is het prachtig.

Uitzicht vanaf het natuurpad

Eenmaal weer boven kan je opwarmen in het Hafod Hotel naast de brug. Dit hotel speelt ook een belangrijk rol in de eerste aflevering van ‘Hinterland’.

Hafod Hotel

Als je naar het Verenigd Koningrijk gaat, weet je dat het regenachtig kan zijn net als in Nederland. Als je daar rekening mee houdt, dan is dat prima. Daarna kan je in je hotel of airbnb weer opwarmen bij de haard.

Het zuiden van Wales is in een week goed te bezoeken. Je vindt er mooie natuur, veel wandelpaden, pubs en leuke steden. Wij gaan zeker nog eens terug naar Wales om het noorden te bezoeken. Op je terugweg naar de veerboot in Harwich kan je nog langs de shoefactory shops https://www.northamptonshoes.com/factory-shopsGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *