Roadtrip Noordkaap

Roadtrip Noordkaap

Rondreis Noordkaap (3,5 weken)

Wij houden erg van een roadtrip en wilden graag een keer richting de Noordkaap, via Finland omhoog en Noorwegen naar beneden. Je kan je autorondreis langs kampeerhutten via Buro Scanbrit boeken of deze trip helemaal zelf samenstellen. https://www.buroscanbrit.nl/vakantie/zweden/rondreizen/sisko

Je kan via Finland varen vanuit Duitsland. Je gaat met je eigen voertuig de veerboot op. Een voordeel is dat je de auto kan volgooien met boodschappen, want bepaalde producten, zoals wijn en bier zijn in Scandinavië veel duurder.

Je kan prachtig wandelen in Noorwegen

Je slaapt in kampeerhutten. Als je een voedselallergie hebt zoals coeliakie is dat handig, zodat je zelf je eten kan koken. De supermarkten zijn net zo goed uitgerust als die van Nederland. Neem wel slaapzakken mee, een koelbox voor onderweg, kookgerei e.d.

Voorbeeldroute Noordkaap (via Finland omhoog en Noorwegen naar beneden):

Dag 1 en 2: Acquoy >Travermünde (D) 540 km

De veerboot van Finnlines richting Helsinki in Finland vertrekt vanuit Travemünde in Duitsland. Je checkt in de avond in, maar de veerboot vertrekt in de nacht. De vaart duurt dan 2 nachten en 1 dag. 

Dag 3 en 4: Helsinki> Porvoo> Hankasalmi 51+ 270 km

De veerboot van Finnlines komt om 09.00 uur aan in Helsinki. Je bent dus vroeg genoeg om Helsinki eerst te verkennen. De Dom (Tuomiokirkko) is prachtig, zeker als er een strakblauwe lucht is.  Ook de orthodoxe Oespenski-kathedraal is leuk om te bezoeken. 

De Dom, Hlesinki, Finland

Porvoo ligt 50 km ten oosten van Helsinki en is de op 2 na oudste stad in Finland. Deze stad heeft mooie oude houten huizen, steile keienweggetjes, een domkerk uit 1480 en rode houten pakhuizen langs de rivier. 

Porvoo, Finland

In 3 uur rijd je naar Revontuli camping in Hankasalmi. De kampeerhut ligt op een terrein bij een bowling- en golfbaan. Je hebt uitzicht over een mooi meer. In de meeste kampeerhutten staat een koelkast, bedden, stoelen en een tafel. Soms is er ook een kookplaatje, maar je kan ook vaak koken in de keuken van de camping. 

Er zijn allerlei activiteiten op de camping zoals bowlen, minigolf, golf, roeien, jacuzzi en een sauna e.d. 

Golfbaan

In de buurt ligt de stad Jyväskylä. Dit is de 7e grootste stad van Finland. Het is leuk om door de winkelstraten te slenteren. Je kan de steile Nero trappen naar de Vesilini toren beklimmen om van het uitzicht te genieten over de stad naast het tweede grootste meer van Finland. 

Dag 5: Hankaslami> Manamansalo 351 km

Onderweg naar Manamansolo kan je de stad Kajaani bezoeken, waar je de overblijfselen van fort Kajaanu Linuu kan bekijken. Dit Zweedse fort is in de grote Noordse oorlog in 1740 door de Russen opgeblazen. Er zijn ook sluizen, waar voeger de boten met teer door voeren. Vervolgens kan je de 18e– eeuwse houten kerk in Paltaniemi bezoeken met zijn beroemde muur- en plafondschilderingen. 

Oudste houten kerk in Paltanimie, Finland

De cabin in Manamansalo heeft een keukenblok, 2 stapelbedden en een ruime veranda, waar je gezellig kan barbecueën. Het heeft een mooi strand aan een groot meer, idyllisch gelegen sauna’s en ook een aantal goed aangegeven wandelroutes. 

Kampeerhut in Manamansalo

Dag 6: Manamansalo> Tornio 272km

Onderweg naar Tornio kan je de stad Oulou bekijken. Dit is de 5e stad van Finland en de grootste stad, die zo noordelijk ligt in Scandinavië. Deze stad ligt aan de Botnische Golf. 

Dag 7: Tornio> Inari 446 km 

In Fins Lapland kan je Rovaniemie bezoeken. Daar kan je bij de Kerstman op bezoek. Hij maakt een praatje met je in het Nederlands en daarna ga je met hem op de foto. Deze foto kan je dan als kerstkaart versturen. Er zijn ook  allerlei souvenirwinkeltjes en je kan foto’s maken op de poolcirkel. 

Poolcirkel in Rovinimie, Finland
Het huis van de Kerstman in Rovanimie, Finland

Inari is laatste avond in Finland. Deze camping ligt aan een mooi meer, waar je op de stijger kan genieten van de zonsondergang. Het boek ‘Nooit meer slapen’ van WF Hermans speelt zich af bij het Inarimeer.

Inari meer, Finland

Dag 8 en 9: Inari> Honningvåg 355 km

Eenmaal in Fins Lapland kan je elanden en rendieren zien, die de weg oversteken.

Rendieren onderweg

Je verlaat Finland vandaag. Onderweg naar de Noordkaap kan je in Noorwegen stoppen in Karasjok. In het Sami park daar krijg je een indruk van de Sami cultuur en tradities. 

Sami park in Karasjok, Noorwegen

Door de Nordkapp tunnel van 7 km lang kom je van het vasteland op het eiland Magerøya. Het landschap langs de route is erg mooi. De bomen zijn verdwenen en je rijdt met prachtige uitkijkjes op het water en de dorpjes langs de Porsangerfjord. 

Noordkaap

De camping ligt 5 km ten noorden van Honningsvåg. Op de camping krijg je informatie over het bezoek aan de Noordkaap en kan je een vogelexcursie boeken voor de volgende dag. In de avond rijd je dan richting de Noordkaap, zodat je om 24.00 uur de middernachtzon kan zien. Je hoort vaak dat het niets voorstelt, maar het uitzicht is zeer mooi en je moet er gewoon een keer geweest zijn. Zorg dat je op tijd op een plekje met een mooi uitzicht staat. Rond 23.00 wordt het namelijk druk. Er komen dan veel bussen aan, waarschijnlijk vanaf de cruiseboten, die in Honingsvåg liggen aangemeerd. 

Post vanaf de Noordkaap, Noorwegen
Zondsondergang op de Noordkaap rond 24.00 uur

Als je een vogelsafari boekt, vaar je naar een groepje eilanden voor de kust; Gjesværstappan. Dit gebied is een beschermd natuurreservaat, waar miljoenen vogels zich nestelen in de zomermaanden. Je kan er papegaaiduikers, zeearenden, aalscholvers, zeekoeten, stormvogeltjes, alken en diverse meeuwen spotten. 

Aalscholvers
Papegaaiduikertje bij de vogelsafari nabij Noordkaap

In Honningsvåg kan je boodschappen doen en een bezoek brengen aan het museum. 

Dag 10: Honningsvåg> Alta 225 km

Op weg naar Alta rijdt je weer naar het zuiden langs mooie landschapen en het Porsangerfjord. In Alta kan je de eeuwenoude rotstekeningen bezoeken. Deze staan op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. De tekeningen zijn gemaakt in het stenen tijdperk en variëren in ouderdom van 2500- 6200 jaar. Er zijn mensen, dieren, boten en wapens afgebeeld. Er gaat een houten voetpad langs verschillende locaties en het ligt langs het prachtige Altafjord.

Rotstekeningen in Alta, Noorwegen

Wandelpad in Alta museum

In Kåfjord kan je een mooie wandeling maken. In Kåfjord is in de tweede wereld oorlog het Duitse slagschip Tirpitz, die zich daar schuilhield, gebombardeerd. Er is ook een museum.

Dag 11: Alta> Trømso 330 km

De weg naar Trømso gaat langs diverse fjorden, zoals de Lyngenfjord. Deze fjord gaat langs het besneeuwde bergachtige schiereiland Lyngen. Wij vonden dit de mooiste fjord die we hebben gezien.

Lyngenfjord, Noorwegen

Langs de weg en bij restaurants onderweg zie je soms een Sami souvenirwinkel. Daar kan je souvenirs kopen zoals een rendiervel of een rendiergewei.

Sami souvenirkraampje
Veerboot over het fjord

Op onze tocht naar Trømso gebruik je ook 2 veerboten. Leuk om eens door een fjord te varen in plaats van rijden. Door alle bochtige wegen ben je wel lang onderweg. 
In Trømso staat de bekende de Ijszee kathedraal. Dit is één van de mooiste kerken van Noorwegen. Het is een modern ontwerp dat een beetje lijkt qua vorm op een ingezakte tent. De kathedraal heeft een grote glas in lood wand.

In de Ijszee katehdraal in Tromsø, Noorwegen

Dag 12 en 13: Woensdag 27 juli Tromsø> Gullesfjordbotn > 350 km

Over het eiland van Tromsø rijd je richting de veerboot naar het eiland Senja. Deze boottocht duurde 45 minuten. De tocht over het eiland Senja is prachtig. Vervolgens neem je de veerboot van Gryllefjord naar Andernes. Deze veerboot duurt 1 uur en 40 minuten en kan flink schommelen. 

In Andernes aangekomen op de eilandenarchipel Vesterålen kan je eerst de vuurtoren bekijken en boodschappen inslaan. Op deze camping kan je een beetje bijkomen van de lange rijdagen. Vanaf de camping gaat een gemarkeerde wandeling. Het is aangegeven met rode paaltjes. Het is een leuke klim- en klautertocht langs een wild beekje en een waterval. 

Onderweg langs de fjorden in het noorden van Noorwegen

Dag 14 en 15 Gullesfjordbotn> Laukvik 85km

Het is een kort stuk rijden naar de Lofoten. De Lofoten is een eilandengroep die wereldwijd bekend staat om de vissersdorpjes, bergen en prachtige natuur. Vanaf de camping kan je leuke uitstapjes doen. Svolvær ligt op het eiland Austvågøy en is de hoofdstad van de Lofoten. 

Onderweg naar Henningsvær rijd je langs prachtig hoge bergkammen en langs een mooi wit zandstrand. Enkelen durfen zich in het ijskoude water van de Noordelijke Ijszee te begeven.

Zwemmers in de Noordelijke Ijszee

Henningsvær bestaat ook weer uit een aantal eilanden, verbonden met bruggen. Dit is zeker de moeite waard. Het is een gemoedelijk, rustig en mooi vissersdorp. 

Op het eiland Vestvågøy ligt Eggum. In die plaats staat een mooie sculptuur langs de kust. Het is een sculptuur van een gezicht. Als je eromheen loopt dan verandert de houding. Aan de ene kant staat het hoofd rechtop en aan de andere kant staat het op zijn kop. Om daar te komen moet je in Eggum een onverharde weg op tot een Duits fort en vervolgens 900 meter lopen langs de kust. Het is de moeite waard.

Het Viking museum is in Borg. Naast een museum en een film, kan je daar kijken in een lange woning, waarin vroeger een Viking -chief woonde met zijn gezin. Die lange woning is net een Vikingschip, op zijn kop. In die woning kan je kijken hoe de Vikingen leefden in die tijd. Daarna kan je 1400 meter over een pad lopen, dat leidt naar een fjord. Daar kan je met een Vikingschip meevaren en allerlei spelletjes doen als boogschieten, bijl gooien en ponyrijden. 

Viking museum in Borg

Ballstad is een pittoresk vissersdorpje. 

Op de steiger van de camping heb je een prachtig uitzicht over het water en de bergen. Op die steiger staan ook 2 hot tubs, die je kan huren. De locatie is echt super!

Hottub op de camping in Laukvik Noorwegen

Dag 16 Laukvik> Fauske 260 km

Vandaag ga je terug naar het vaste land van Noorwegen. Je kan de ferry nemen van Lødingen naar Bognes. Deze boot duurt een uur en je hoeft deze niet vooraf te reserveren. Daarna is het nog 160 km rijden naar Fauske over de E6. Dat is de doorgaande route naar het zuiden, maar je kan meestal niet harder dan 60-80 km per uur.

Dag 17: Fauske> Namsos 500 km

Op deze rit kom je onderweg weer langs de poolcirkel, maar nu in Noorwegen. Je kan daar foto’s maken en in het souvenirwinkeltje rondlopen. Er is hier wat ruigere natuur en kouder dan in Rovaniemi (Finland).

Poolcirkel in Noorwegen

Mosjoen is een gezellig plaatsje met oude houten gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. 

Dag 18 Namsos> Oppdal 315km

Op deze route kan je Trondheim bezoeken. In de dom (de Nidaros domkerk) worden de Noorse koningen gekroond. De dom is gebouwd op de grond waar de heilige Noorse koning Sint Olav is begraven. Naast de dom is een plein waar in de zomer allerlei kraampjes staan van de Sint Olavsfesten, een jaarlijks terugkerend feest. Deze kraampjes zijn helemaal in Middeleeuwse stijl. Kinderen kunnen er boogschieten en stenen hakken, er is muziek en middeleeuws eten

Middeleeuwse markt tijdens de St Olavsfesten

Loop ook naar de rood geschilderde brug Bybroa over de rivier. Daar staan ook prachtige grote pakhuizen langs het water (Bakklandet).

Pakhuizen in Trondheim, Noorwegen

Aan de andere kant van de brug begint een helling. Fietsers kunnen makkelijk naar boven door een soort voet lift. Ze zetten hun voet op een ijzeren steun en die steun gaat door een druk op de knop naar boven.

Dag 19 Oppdal> Loen 300 km

Als je vanuit Oppdal richting het zuid-westen rijdt kan je eerst naar het Snøhetta viewpoint in het Dovre Fjell National park. Dit is een prachtig uitkijkpunt vanuit een paviljoen dat in 2011 werd gebouwd. Daarvoor moet je eerst 1,5 km naar de top van de Tverrfjellet lopen.In het mooie paviljoen kan je met verrekijker kon je muskusossen zien lopen in de verte. 

Snøhhetta viewpoint

In Dombas is een plein met winkels en een trollenmuseum. In die winkel verkopen ze mooie Noorse truien.

De volgende stop is de Lom staafkerk. Deze kerk stamt uit de 13e eeuw. 

Lom Staafkerk, Noorwegen

Je rijdt door het Ottadal en je kan even stoppen bij Donfoss Bru. Dat is een camping en kiosk langs een mooie stroomversnelling.

Neem vervolgens de wat langere route over een panoramische weg: de Gamle Stryneweg. Deze deels onverharde bergweg ging boven de boomgrens langs schitterende besneeuwde bergtoppen en langs diverse meren. 

Gamle Stryneweg, Noorwegen

Onderweg kan je ook even stoppen bij het Nasjonalparksenter Jostedalsbreen. Daar is van alles te zien over de Jostedalbreen. Een mooi natuurgebied met een grote gletsjer. 

Dag 20 en 21: Loen> Balestrand 175 km

De weg gaat verder langs het Noordfjord en vervolgens langs en onder het Jostedalbreen door. Je kan stoppen bij de gletsjertong Bøyadalsbreen. Daar is een parkeerplaats met een restaurantje. De gletsjertong is erg mooi. Verderop ligt het Norsk Brae museum. Dat is een gletsjermuseum, waar ook een mooie film te zien is over het Jostedalbreen. 

Jostedalbreen Noorwegen

Na een pont kom je aan in Balestrand. Er staan vlakbij de camping 2 vikinggrafheuvels en een standbeeld uit de Noorse mythologie. 

In Balestand zijn diverse nature trails. Bij het beginpunt worden diverse routes aangegeven met kleuren en namen. Alle wandelroutes gaan de berg op voor een mooi uitzicht over het Sognefjord. 

Uitzicht op Sognefjord, Noorwegen

In het chique, prachtig gelegen Kvikne hotel, kan je even genieten van een drankje. Langs het mooie St. Olav Kirke gelopen uit 1897 loop je weer richting de camping. 

Kvikne hotel Balestrand Noorwegen

Dag 22 en 23: Balestrand> Hemsedal 160 km

Vandaag rijd je naar laatste huisje van deze reis. Onderweg kan je even stoppen we in Lærdal. Je kan het zalmmuseum bezoeken. Daar kan je een film bekijken en in het museum rond lopen. Lærdal staat ook bekende om de historische houten huisjes.

Zalm museum in Lærdal, Noorwegen

 In het centrum staan allerlei historische houten huisjes. De volgende stop is de Borgund staafkerk. De mooiste historische staafkerk van Noorwegen. 

In Hemsedal kan je met de stoeltjeslift naar boven bij het Hemsedal skicenter.  Bovenop de berg kan je mooi wandelen. 

Wandelen in de bergen van Hemsedal, Noorwegen

Dag 24: Hemsedal>Oslo 200 km

In Oslo kan je parkeren bij de veerboot, want dat ligt vlakbij het centrum. Vergeet geen parkeerkaartje te kopen. Langs de vesting en het Raadhuis kan je naar naar Aker Brygge (een winkel- en kantorencentrum langs het water)lopen. Je kan vervolgens langs het werkpaleis, het parlementsgebouw en de dom over de Karl Johannsgatan richting het centraal station.

De veerboot naar Frederikshaven om vertrekt om 19.30. Om 7.15 kom je dan aan om vervolgens zo’n 1000 km naar huis te rijden.

Oslofjord, Noorwegen vanaf de veerboot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *