Noordoost Kreta

Noordoost Kreta

Wij houden erg van rondreizen, maar zo nu en dan is het ook ontspannen om een week op één plek overnachten en dagtochtjes te doen. Op het grootste Griekse eiland Kreta kan je genieten van de zon, de zee, lekker eten en leuke dorpjes. Voor glutenvrije tips kijk op: https://captureplaces.com/glutenvrij-eten-kreta-sitia/

Sitia ligt in een rustige regio in het noordoosten van Kreta. Villas Delight is een kleinschalig verblijf met zicht op een vallei met olijfbomen.

Olijfboomgaard

Verblijf met huurauto: https://www.elizawashere.nl/collectie/zoeken.htm?searchtext=villas%20delight

Villas delight in Sitia

Vanaf Schiphol vlieg je rechtsstreeks in 3 uur en 45 minuten naar Heraklion, de hoofdstad van Kreta. Als je de auto hebt opgehaald bij het autoverhuurbedrijf, kan je op pad richting Sitia, dat zo’n 130 km rijden is naar het oosten van het eiland. Je kan ook eerst Knossos bezoeken.

Greece Heraklion vliegveld.

Knossos

Knossos is de belangrijkste en beroemdste archeologische locatie op Kreta. Eens vormde Knossos het centrum van de zeer goed ontwikkelde Minoïsche beschaving en was het één van de oudst bekende steden van Europa. Vanuit Knossos regeerde koning Minos over zijn rijk. Het is de oorsprong van een groot deel van de Griekse mythologie. Zo vonden de mythe van het labyrint met de Minotaurus en het verhaal van Daedalus en Icarus plaats in Knossos. Op deze plaats komen de realiteit en de mythologie samen.

Vanaf Knossos is het nog zo’n 2 uur rijden naar Sitia. Op deze rit kan je af en toe stoppen om van de mooie kustroute en het uitzicht te genieten. Wij bezochten Kreta eind april. De temperatuur is dan al lekker en de klaprozen staan in bloei.

Uitzicht vanaf de kustweg

Het appartementencomplex ligt boven in de heuvels van Sitia, met uitzicht op de olijfboomgaarden. Om Sitia te bezoeken moet je wel de auto pakken. Het zou hemelsbreed wel te lopen zijn, maar de weg gaat steil naar beneden en dus ook weer omhoog.

Sitia

Sitia is een havenplaats in het oostelijke deel van Kreta en telt zo’n 12000 inwoners. Het is gebouwd tegen een heuvel. Het heeft vele terrasjes aan de haven en een lang zandstrand. Vanaf de haven wandel je via trappen en smalle weggetjes naar het Venetiaanse fort Kazarma.

Fort Kazarma

Daar kan je genieten van een mooi uitzicht. Je kan ook een kijkje nemen in de Grieks Orthodoxe kerk ‘Church of Saint Ekaterini’.

Church of Saint Ekaterini

Daguitstapjes vanuit Sitia

Noordoost Kreta met bezienswaardigheden

Klooster van Toplu

Het klooster van Toplou uit de 15e eeuw op 10 kilometer ten oosten van Sitia aan de voet van kaap Kavo-Sideros. Dit klooster op 20 minuten rijden van Sitia is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur en de toegang bedraagt drie euro per persoon. Het had vroeger kanonnen om zich tegen piraten en de Turken te kunnen beschermen. Er zijn mooie iconen en waardevolle relikwieën te zien. In het museum zijn er ook wapens te zien uit vroegere tijden. Op de parking links van de het klooster kan je ook een intacte Griekse windmolen bewonderen.

Het klooster van Toplou
Oude Venetiaanse windmolen

Itanos Beach

Itanos. Itanos, dat ook Erimoupolis genoemd wordt, ligt 24 km ten noordwesten van Sitia en 9 km van het klooster van Toplu. Je kan Itanos dus goed bezoeken in combinatie met het klooster. Hier zijn, naast de stranden, de archeologische ruïnes van het antieke Itanos te zien. In de oudheid was dit een welvarend gebied, dat kwam doordat er in purperverf en glas gehandeld werd. Ook tijdens de Romeinse en Venetiaanse tijd was dit een levendig gebied. Aan de stranden zijn geen strandvoorzieningen en er zijn geen strandkiosken of winkels. Er zijn ook geen hotels of appartementen. Een bezoek aan Itanos is goed te combineren met een bezoek naar het palmenstrand van Vai.

Palmboom op een verlaten, leeg strand bij Itanos

Vai Beach

Vai is een van de populairste zandstranden van Kreta. Het strand met palmenbos ligt aan de noordoost kust van Kreta op 24 kilometer van de stad Sitia. In de zomermaanden juli en augustus ligt het strand overvol met toeristen. Wij waren hier in de meivakantie. Dan is het nog rustig en idyllisch. Het palmenbos, deels langs het strand en voor het grootste gedeelte landinwaarts, is een beschermd natuurgebied sinds 1973 en een van de 19 esthetische bossen in Griekenland.

op het strand.
Palm langs het strand

Chiona Beach

Chiona beach is een strand gelegen in het het noordoosten van het eiland Kreta. Het is een klein zandstrand en aan de rand van het strand zijn twee vistaverna’s, die helaas in april nog gesloten zijn. Er staan een aantal tamarisk bomen voor degenen die wat schaduw zoeken in de zomer. Verder is het strand vrij rustig.

Terrasje bij Chiona Beach

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos ligt zo’n 70 km van Sitia en het is de hoofdstad van het departement Lassithi. Deze geliefde badplaats is  tegen een heuvel gebouwd. Deze plaats is populair, omdat het de echte Griekse sfeer uitstraalt, met pittoreske, smalle straatjes. Agios Nikolaos is bovendien bijzonder vanwege het binnenmeertje dat Voulismeni heet. Het wordt door hoge rotswanden omringd en er wordt beweerd dat Voulismeni bodemloos zou zijn. Er mag niet in het meertje gezwommen worden, maar je kunt er wel gezellig zitten op een van de terrasjes en je kunt heerlijk eten bij de (vis)restaurants rondom het meertje. De naam Agios Nikolaos betekent Sint Nikolaas, of Heilige Nikolaas. Dit is de beschermheilige van zeelieden.

Toeristen rusten even uit op een bankje met een mooi uitzicht over de haven van Agios Nikalaos
Kaas op de markt van Agios

Mochlos

Mochlos. Mochlos is een een klein vissersdorpje op, dat ligt tussen Agios Nikolaos en Sitia. Het ligt tegenover het kleine eilandje dat ook Mochlos heet. Het heeft een gezellige boulevard met een aantal tavernes De omgeving van Mochlos is zeer geschikt voor mooie wandelingen door het rotsachtige gebied. Tijdens de Minoische periode was het eilandje Mochlos een belangrijke haven voor Oost Kreta en tegenwoordig kan men met vissersbootjes naar het eiland in de baai varen om de overblijfselen uit die periode te bezichtigen. Ideaal voor mensen die van rust en natuur houden.

Twee lege strandstoelen op de rotsen bij een terrasje op Mochlos

Church in Pachia Ammos beach

in Pachia Ammos beach staat langs de zee een prachtig kerkje, op de weg naar Agios Nikolaos.

Grieks-Orthodoxe Kerk langs het strand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *