Roadtrip VS Noord-oost

Roadtrip VS Noord-oost

Een roadtrip door een deel van Verenigde Staten is altijd leuk, zeker als je met pubers reist. In het Noord-oosten van de VS doe je namelijk de grote highlights aan als New York, Washington en de Niagara Falls. Vooraf regel je vliegtickets, een huurauto, je verblijf in hotels of airbnb’s en de Esta. Wij hadden deze keer een voordelig vliegticket bij http://www.airstop.be via Brussel.

Voorbeeldroute: Rondreis VS Noord-Oost (3,5 week)

Dag 1: Brussel/New York- West Yarmouth (Cape Cod)

Als je naar New York vliegt kan je ervoor kiezen om je huurauto op het vliegveld op te halen, maar rondrijden in Manhattan is niet handig. Je kan er ook voor kiezen om New York aan het eind van je reis zonder auto te bezoeken. 

Wij kozen ervoor om naar Cape Cod te rijden, naar het Windrift motel in West- Yarmouth, maar minder ver rijden op je eerste dag is verstandiger. 

Farmers Market op Cape Cod

Dag 2 Cape Cod

Cape Cod is een schiereiland ten noordoosten van New York. Veel Amerikanen vieren hier hun zomervakantie. Chatham is een leuke plaats om de vuurtoren te bekijken en over het strand te lopen. Je kan het bezoekerscentrum van ‘Cape Cod National Seashore’ bezoeken en een trail wandelen. 

Dag 3 Provincetown

In Nederland kan je het ‘whale watching’ al boeken in Provincetown. Deze plaats ligt bovenin op het puntje van Cape Cod. Het ligt dicht bij de ‘Stellenwagen bank’, een ondiep stuk in de Atlantische oceaan, waar veel walvissen voorkomen.

De tocht duurt 3 a 4 uur. Het is werkelijk prachtig. 

Het is een vrij grote boot, maar als je snel zeeziek wordt kan je beter achterin de boot gaan zitten, waar minder schommelingen zijn. 

Na de walvistocht kan je nog door Provincetown wandelen.

Dag 4 en 5 West- Yarmouth- Danvers Boston (147 km)

Op weg naar je volgende bestemming kan je in Hyannis de ‘Cape Cod potatoe chips factory’ bekijken. Je kon hier langs ramen zien hoe de Cape Cod chips wordt gemaakt. Het is lekker kleinschalig. 

Het wandelpad richting de Cape Cod Chips factory

Ten zuiden van Boston kan je de premium outlet shopping mall bezoeken. 

We hadden een kamer geboekt in het Knights inn in Danvers- Boston. Hiervandaan kan je met de trein Boston bezoeken. 

Boston is één van de oudste steden van de VS en de bakermat van de Amerikaanse Revolutie. Als je de freedom trail volgt loop je langs alle historische bezienswaardigheden en tegelijk langs winkels en leuke terrasjes. De trail is letterlijk een rode lijn, die op de straat staat aan gegeven. Je loopt langs Faneuil Hall, the Old state house richting Boston Common (groot park) lopen. Deze trail is zo’n 4 km. 

Freedom trail
Old State House

Dag 6 en 7: Danvers  Boston- Thornton (White mountains, New Hamshire) 268 km 

Neem de Kancamagus Highway vanaf Conway naar Lincoln. Deze route door het berggebied is een van de mooiste van New England. Langs deze weg zijn allerlei mooie uitkijkpunten. 

We hadden gereserveerd in het Gilcrest motel in Thornton. Dit kleinschalige motel heeft hele leuke kamers en cottages. Het ligt wel wat afgezonderd, waardoor je voor restaurant en winkels zeker 15 minuten moet rijden.

In de regio is ook een overdekte brug, zoals je in een film wel eens ziet. 

De ‘Flume Gorge’ ligt in het Franconia Notch State Park. Je loopt een schitterende wandeling om en door de kloof. Hierin zijn houten paden en trapjes aangelegd. De gehele wandeling is 3,2 km. 

Flume Gorge

In het Franconia Notch State park zijn nog andere bezienswaardigheden, die je kan bezoeken zoals Boise Rock (een rots), The old man historic site (een rots in de vorm van een oude man, alleen is deze rots in 2003 afgebroken) en the basin (een stroomversnelling die uitmondt in een meertje)

Dag 8 en 9: Thonton- Montreal (Canada) 329 km

Na de grensovergang van de VS naar Canada arriveer je in Montreal. Het Place de Jacques Cartier is een plein vernoemd naar de stichter van de stad. Dit plein is de ontmoetingsplaats van de stad. Er zijn veel terrasjes en straatartiesten. De Basilique Notre- Dame, wat verderop is één van de mooiste kerken van Canada. Het stamt uit 1829, wat voor ons natuurlijk helemaal niet oud is. Aan het plein van deze kerk staan nog meer oude gebouwen.

Wat de hamburger is voor de Amerikanen is La Poutine voor de Canadezen. Het is friet, met stukjes cheddarkaas, overgoten met een soort jus. 

Montreal is een stad, die je goed per fiets kan ontdekken. Er wordt veel gefietst op smalle fietspaden, dus het is wel opletten. 

Je kan fietsen naar Île de St. Helena, een eiland waar in 1967 de wereldtentoonstelling werd gehouden. Opvallend is daarbij La Biosphère. Een koepel dat destijds het paviljoen was van de VS. Nu is het een museum.

Op het andere eiland, Île de Notre Dame, kan je fietsen over de formule 1-baan, Circuit Gilles – Villeneuve. Over de pont Jacques- Cartier kan je weer terugfietsen naar het centrum. 

Dag 10 en 11: Montreal- Kingston 285 km

Als je even genoeg hebt van de grote steden, ga dan naar Kingston. Dit ligt ongeveer in het midden tussen Montreal en de Niagara watervallen. Het is een historische stad aan het Ontario meer. In het centrum is wekelijks een farmers market naast het City Hall. Op een farmers market worden door mensen uit de buurt of boeren zelf gemaakte of verbouwde dingen verkocht, zoals groente, brood, sieraden, vogelhuisjes e.d.  Zo kan je er homemade maple syrop kopen (Siroop van de esdoorn), lambchops en goatchops voor op de barbecue. Deze stad staat ook bekend om de boottochten naar “The thousand islands” op het Ontariomeer in een raderboot.

Treinstation van Kingston

Je kan ook Fort Henry bezoeken, dat gebouwd is tijdens de oorlog in 1812. In het fort kan je zien, hoe de soldaten in die tijd hebben geleefd. De werknemers lopen in klederdracht en er zijn diverse activiteiten, zo kan je je verkleden als soldaat en is er een muzikaal optreden. 

Klederdracht in Fort Henry

Dag 12 en 13: Kingston- Niagara Falls  378 km

Over de drukke snelwegen langs Toronto kom je aan in Niagara Falls. Wij hadden geboekt bij bij het Bleu Moon motel. Het motel is gezellig aangekleed met veel bloemen en een zitje buiten voor elke kamer.

De beroemde falls zijn zo’n 10 minuten rijden van het motel. Al snel wordt je overweldigd door de spectaculaire watervallen.

Er is een mooi aangelegde promenade langs de watervallen (The American falls en the horseshoe falls). Vlakbij is de Skylon tower. Dat is een 236 meter hoge toren, die een prachtig uitzicht biedt. Je kan een combinatie ticket kopen met een 3D/4D film. De 4D effecten zijn erg leuk. Je krijgt bijvoorbeeld water in je gezicht gespat, als de waterval in beeld is.

De straat ‘Clifton Hill’ is een ware kermisattractie. 

Dag 14 t/m 16: Niagara Falls (Canada)- Lancaster (560km)

Je steekt de grens terug naar de VS over bij de brug, die een mooi uitzicht biedt op de watervallen. 

Het dorpje ‘Bird in hand’ en ‘Intercourse’ in Pensylvania zijn dorpjes waar veel Amish en/of Mennonieten leven. Zij verkopen hun waren in stalletjes langs de weg, in winkeltjes of op een farmersmarket. In ‘Intercourse’ is ook het ‘Ketchen kettle village’. 40 unieke winkeltjes bij elkaar, die de lokale specialiteiten verkopen. Zo hebben er kettle korn (popcorn)en winkeltjes met leer, fudge, wijn en huisraad. 

Als je wat zijwegen in rijdt kom je in een rustiek heuvelachtig gebied met veel boerderijen. Regelmatig kom je een Amish-koets tegen.

Hershey is een stad die bekend staat om de chocola. Er is een pretpark, een Hershey museum, Hershey gardens enz.

Je kan de gratis rondleiding doen in Hershey’s Chocolate World. Het is er wel erg druk. Je krijgt een tour in een karretje, langs het nagemaakte productieproces van de chocola. Aan het eind krijg je een chocolaatje en kan je nog meer chocola kopen in de gigantische winkel.

Dag 17 t/m 19: Ronks Lancaster via Gettysburg naar Washington 104 km + 131 km= 135km

In Gettysburg is de grootste veldslag geweest van de Amerikaanse burgeroorlog in 1863. Je kan het Gettysburg National Military park bezoeken. Er is een museum en je kan rond rijden op het grondgebied, waar de veldslagen zich hebben afgespeeld. Daar bevinden zich veel herinneringsmonumenten.

Memorial in Gettysburg

Washington DC is de hoofdstad van de VS. In Washington DC is de beroemde mall, een soort park/ boulevard van 3 km waaraan veel belangrijke monumenten en musea liggen.

Het Capitool

Hier kan je o.a. het National museum of the American Indian, National Air and Space Museum en de National Gallery of Art vinden. De mall loopt door naar het Washington monument. Dit monument is de bekende obelisk van marmer. Het hoogste bouwwerk van Washington. Verderop is het witte huis. Je kan voor het hek foto’s nemen. 

Het witte huis

In Het Capitool zetelt het huis van afgevaardigden en is de senaat gevestigd. Koop vooraf online kaartjes gekocht voor de tour. Vervolgens loop je via een tunnel naar de “Library of Congress’, een prachtige bibliotheek, dat in 1800 is gesticht.

Bij het Lincoln Memorial heb je een mooi uitzicht op de obelisk van het Washington Monument  en de reflecting pool. In het Memorial is een groot beeld te zien van oud-president Abraham Lincoln. 

Langs de mall vind je ook het Vietnam Veterans Memorial en het World War II Memorial bezocht.

Dag 20 t/m 24 Washington- New York

Vandaag kan je de huurauto inleveren. Wij hadden ervoor gekozen om dit in Manhattan te doen. Dat is wel een belevenis. Het is druk, er is veel getoeter en de tomtom/ navigatie werkt niet optimaal door de vele gebouwen. 

Wij liepen over Broadway richting Time Square. Je komt ogen te kort. Er is zoveel te zien. 

Het 9/11 memorial is mooi en indrukwekkend.

9/11 Memorial

Je kan naar het zuiden wandelen. Dan loop je langs St Pauls Chapel en naar Wall Street met de New York Stock exchange. Vanuit Wall Street had je een heel mooi zicht op de Trinity Church. 

De Staten Island Ferry is een gratis voetveer dat langs het vrijheidsbeeld en Ellis Island vaart. Op Staten Island kan je weer gelijk de boot terug nemen. 

In de buurt van Central Park zijn veel musea te vinden zoals The Museum of Natural History. 

Het beroemde Central park is geliefd door vele mensen. Zij wandelen, fietsen, varen in een roeibootje, luieren onder een boom. Er zijn ook mensen aan het rolschaatsen op muziek.

Central Park

5th Avenue is de straat waar de winkels van de dure merken gevestigd zoals Tiffany, Louis Vuitton, Chanel e.d.

Het is een belevenis om naar een baseballwedstrijd van de New York Yankees te gaan. Koop vooraf je kaartjes. Je kan met de metro richting het Yankee stadium in The Bronx. Een wedstrijd bezoeken is hier vooral een familie-gebeurtenis. Je zal hier geen hooligans tegenkomen. Je ziet op een groot scherm de geboortedatum en geboorteplaats van elke speler, die aan slag is.

Yankee Stadium tijdens het volkslied

Als je de metro naar Brooklyn neemt kan je over de Brooklyn Bridge teruglopen naar Manhattan. Je hebt een prachtig uitzicht op de brug, op Manhattan en je ziet zelfs het vrijheidsbeeld vanaf de brug. 

Brooklyn Bridge

Even resumeren op deze rondreis:

In deze roadtrip door het Noord- oosten van de VS reis je langs veel steden. Deze kant van de VS vinden wij minder spectaculair dan de westkant. Daar heb je veel bijzondere landschappen en veel woestijn. Dat geeft je meer het gevoel van het wilde westen. Maar New York en Washington moet je een keer hebben bezocht. 

Cape Cod en New England in het noordoosten van de VS hebben veel weg van Scandinavië. 

We vonden New Hampshire met de White mountains erg laid back en vriendelijk, terwijl we in Montreal meer te maken hadden met de Franse arrogantie.

We verbleven om New York te bezoeken in New Yersey. Je kan beter logeren in Manhattan of in Brooklyn. Dan kan je alles met 1 metrokaart doen. Wij moesten elke dag $6,20 pp uitgeven aan de bus in New Jersey. Je zit daar wel dichtbij Manhattan, maar het is een andere staat en daarom heb je daar een ander kaartje nodig voor het openbaar vervoer. 

De wedstrijd bij de Yankees en Central park zijn echte aanraders. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *