Japan

Japan

In Japan is de trein het ideale vervoermiddel. De JR-treinpassen zijn niet goedkoop, maar wel heel handig. In Nederland kan je online deze passen kopen. https://www.japan-rail-pass.com Met deze JR-passen kan je in sommige steden ook gebruik maken van de bussen of trams. Vraag dit even na bij de toeristeninformatie van die stad. Je kan in Nederland al je verblijfplaatsen boeken, maar dat hoeft niet. Zo ben je vrij om je reis aan te passen. Zo vonden wij het leuk om ‘off the beaten track’ Kagoshima te bezoeken. Wij hebben 4 weken rond gereisd, maar je kan je route natuurlijk zelf aanpassen. Met de Shinkansen ben je overal in no time.

Tips voor glutenvrij eten in Japan: https://captureplaces.com/glutenvrij-japan/

Reisroute van 4 weken:

Dag 1 t/m 4: Tokyo

Vanaf Schiphol land je rechtstreeks in 11 uur op Haneda Tokyo airport. Het tijdsverschil is 7 uur. Op het vliegveld kan je een metropas kopen voor een aantal dagen. (3 dagen kost 1500 yen= €11,50) en je kan de JR-railpasvoucher inwisselen voor de trein, die waarschijnlijk pas over een paar dagen nodig hebt. Je laat deze pas pas ingaan op de dag dat je met de trein naar een andere stad vertrekt. Je kan vooraf een app downloaden met de verschillende metrolijnen. De temperatuur in Japan in de zomer is erg warm en vochtig. Hou daar rekening mee, als je zo’n lange vlucht hebt gehad en moe aankomt.

De Shibuya Crossing is de beroemde iconische kruising, waar soms wel meer dan duizend mensen tegelijk oversteken. In de avond donker lijkt het met al die neonreclame leek net Times Square in New York. 

In de wijk Harajuku vind je de Omote-sandô Dat is een exclusieve winkelstraat, waar internationale merken hun door beroemde architecten ontworpen flagships stores huisvesten. Vooral het Prada gebouw was erg bijzonder.

De zijstraatjes van Omote-sandô zijn eigenlijk nog veel leuker. Hier huisvesten kleine winkeltjes en restaurantjes. De sfeer is heel ontspannen. 

De straat Takeshita-dôri zijn veel zoete en aparte winkeltjes, waar je Lolita’s kan zien. Dat zijn meisjes, die helemaal zijn uitgedost en opgemaakt alsof ze een porseleinen pop zijn. 

Even verderop vind je de tempel Mejij-jingû. Een tempelcomplex tussen eeuwenoude cypressen in 1920 opgericht ter nagedachtenis aan de grote keizer Mejij en keizerin Shoken. 

De Tsukiki Market is de grootste vismarkt van Japan en misschien wel van de hele wereld. Voor de veiling moet je om 5.20 bij de vismarkt zijn. Als je later gaat, dan is de veiling voorbij, maar er is ook nog genoeg te zien. Op de vismarkt vind je allerlei soorten vissen, schelpen en sushi. In vergelijking tot een vismarkt in Marokko, is deze zeer schoon en het ruikt amper. Je kan sushi, sashimi en schelpdieren eten bij de overdekte markt. Ook buiten is er een leuke markt. 

De tempel Sensō-ji, de meest bezochte boeddhistische tempel van Tokyo. Het pad naar de tempel was vol met kraampjes. Ook lopen er veel Japanse toeristen in Kimono, die je daar voor een paar uur kan huren. Vanaf het tempelcomplex heb je ook zicht op de Tokyo Tower. 

Dag 5 en 6 Tokyo> Matsumoto

Bij het treinstation moet je een startstempel halen op de JR treinpas, om deze te activeren. Vervolgens reserveer je een plaats in de trein. Er zijn ook coupés voor degenen die niet reserveren, maar er is kans dat alle stoelen bezet zijn. Op het perron staat aangegeven waar de coupé zal komen en waar je dus netjes in de rij kan gaan staan. Veel Japanners kopen voor onderweg een bentobox op het station. Dat is een doos met verschillende hapjes, sushi en sashimi. Natuurlijk kan je op het station ook koffie, broodjes e.d. kopen. 

Matsumoto ligt in de Japanse Alpen. Onderweg rijd je door een bergachtig landschap. Wij verbleven in Matsukase Ryokan. Een ryokan is een traditionele herberg. Je slaapt op futons (matrasjes op de grond), je moet je schoenen bij de voordeur uit doen en slofjes aantrekken. De toiletten, baden en douches zijn op de gang en in de kamer hangen dan kimono’s om aan te doen als je naar de douche wilt gaan. Er is ook een vrij groot bad, een onsen. 

Matsumoto kan je goed per fiets verkennen. Wij hadden deze geleend van het hotel. Het beroemde kasteel van Matsumoto is een must-see. Het is één van de belangrijkste kastelen van Japan. Het wordt het kraaienkasteel genoemd, vanwege de zwarte kleur. 

In Japan heb je hele bijzondere café’s zoals een konijnencafé, een hondencafé een kattenbar, een uilenbar, een pug-bar (kleine mopshondjes) e.d.

In Matsumoto is een shootersbar. Je kan hier een drankje drinken en schieten met verschillende wapens. Je mikt met luchtdrukwapens op poppetjes, ballonnen of lampjes in een met glas afgesloten gangetje, terwijl daarnaast mensen een drankje drinken. 

Er zijn ook verschillende leuke winkeltjes op Nawatestreet en Nakemachistreet.

Dag 7 Matsumoto> Nagano> Kanazawa.

Voor de trein naar Kanazawa moet je overstappen in Nagano. Je kan daar een tussenstop doen van een paar uur. Je kan op elk station je koffer in een locker doen voor 600 yen (€4,63). 

In Nagano waren de olympische winterspelen van 1998. Er loopt een lange, overzichtelijke straat van het station naar de Zenkô-ji tempel. Eén van de belangrijkste tempels van Japan. Deze dateert uit de 7e eeuw en herbergt het eerste boeddhistische beeld in Japan. Het boeddhisme werd in Japan geïntroduceerd in de 6e eeuw. 

Je neemt vervolgens de shinkansen, die je in 5 kwartier naar Kanazawa brengt. Het is erg handig om op elk terinstation eerst naar de toeristeninformatie te gaan. Daar krijg je een plattegrond van de stad en er wordt haarfijn uitgelegd hoe we bij je hotel kan komen. Als je een sim-kaart hebt, is dat natuurlijk ook heel makkelijk. Met de JR railpas kan je in Kanazawa gratis met de bus. Het station van Kanazwa is een prachtig staaltje architectuur. Het heeft een glazen dak in de vorm van een paraplu en een houten poort.

Het kasteel van Kanazawa is minder mooi dan, die van Matsumoto, maar toch zeer de moeite waard. Aansluitend kan je ndoor het Kenrokuen-park wandelen. Dit is één van de mooiste parken van Japan.

Het 21th Century museum is ook de moeite waard. Er is daar een kunstwerk van een soort zwembad, waaronder je mensen ziet lopen. 

De Higashichaja-wijk is een traditionele wijk, met oude Japanse huizen. Je kan er ook geisha’s spotten. 

Dag 9 t/m 12 Kanazawe> Kyoto

De vroegere hoofdstad van Japan. Hier kan je wel een paar dagen vertoeven. 

De wijk Southern Higashima is rijk aan tempels, bedevaartplaatsen, traditionele winkels en huizen. Zelfs de Starbucks is gevestigd in een traditioneel huisje. Er lopen veel toeristen gekleed in Geisha kostuum, die je kan huren.

Je kan een citywalk lopen uit de lonely planet. Bij de tempel Chion-in staat een gigantische poort onder aan een lange trap. Je loopt over een immense trap.. De tempel zelf was ingepakt in een soort vliegtuighangar. Je loopt vervolgens via een piepende hal (nightingale floor) naar binnen. Dat was om indringers het moeilijk te maken om binnen te komen. 

Het bamboebos is een bekende toeristische trekpleister in Kyoto. Je neemt de trein pakken van Kyotostation (Dit station is ook weer een architectonisch staaltje werk) naar station Saga Arachiyama. Vervolgens loop je in 10 minuten naar de Arachiyama Bamboo grove. Het is er erg druk. Als je foto’s wilt maken, kan je het beste vroeg gaan. 

Een ander hoogtepunt is ‘De Fushimi Inari Shrine’. Om daar te komen neem je de trein naar Inari. Bij deze bezienswaardigheid loop je door duizenden torii poorten een heuvel op naar het heiligdom. Deze poorten zijn erg indrukwekkend.

In de wijk de wijk Gion kan je een geisha of maiko tegenkomen. Een maiko is een geisha in opleiding. Deze dames zijn gezelschapsdames. straat of in een theehuis. Je kan ze goed onderscheiden van de Japanse toeristen in kimono. De haardracht van een geisha is heel erg netjes, de huid is wit gemaakt en de kleding is veel meer gestileerd. 

De Gion corner is een theater, waar je in de avond kan kijken naar optredens van geisha’s. Over de Hanamikooji-Doristraat (de hoofstraat van Gion) loop je naar een charmant paadje langs de rivier. Vervolgens kan je over de Shijo brug naar de wijk Shijo Kawaramachi lopen, ook wel ‘Downtown Kyoto’ genoemd. Daar loop je langs winkelstraten naar de Nishiki Market. In één van die straten kom je langs een uilen- en kattencafé. We kozen alleen voor het uilencafé is het mooi ingericht met een bos. Op de takken zitten allerlei soorten uilen. Sommigen mag je aaien met de rug van je hand. De uilen zijn erg mooi, maar het is ook zielig. De uilen zaten met een kettinkje om hun poot vast.

De Nishiki markt is leuk. Je kan er allerlei souvenirs en eten kopen. 

Northern Higashiyama is ook de moeite waard om te bezoeken. Wandel over het pad of philosophy. Dat is een autovrij pad tussen planten en bomen en langs een beekje. Het is een rustgevend en mooi pad. Dit pad is genoemd naar een 20e-eeuwse filosoof, die graag over dat pad wandelde (Nishida Kitarô). Het pad schijnt in de lente met de kersenbloesem aan de bomen een grote toeristische trekpleister te zijn. Je loopt langs de tempel Nanzen-ji. Je kan daar door de tuinen wandelen. In de tuin staat ook een van bakstenen gemaakt aquaduct. Er hangt een serene sfeer rondom de tempel en het aquaduct.

Dag 13 en 14 Kyoto> Hiroshima

Bij de Shinkansen richting Hiroshima moet je een keer overstappen in Kobe. Die trein gaat ongelofelijk snel. Over de afstand van 360 km doe je er nog geen 2 uur over inclusief overstappen.

De A-Bomb Dome is een voormalig overheidsgebouw waarboven de atoombom op 8 augustus 1945 tot ontploffing kwam. De ruïne is blijven staan als monument voor de afschaffing van nucleaire wapens en is in 1996 uitgeroepen tot UNESCO wereld erfgoed. Naast de Dome is het peace park op een eiland. Dit park is een herdenkingspark. Er staan diverse herdenkingsmonumenten en het Hiroshima National Peace Memorial Hall fort he Atomic Bomb Victims en het Memorial museum. Het is heel indrukwekkend. Er zijn in Hiroshima zo’n 90.000 mensen gestorven tijdens de bom en in de jaren daarna nog eens duizenden ten gevolge van de straling. 

Dag 16 Hiroshima-Miyajima

Het eiland Miyajima is een eiland voor de kust van Hiroshima en met een dagtocht goed te bezoeken. Vanaf het station van Hiroshima neem je een trein 9 haltes naar Miyajimaguchi en daarna de ferry. Dit alles kan met de JR railpas. Het eiland is bekend om de O-torii (De drijvende poort). Deze poort in het water is erg fotogeniek. Als je de ferry verlaat, valt gelijk op dat er veel herten op het eiland rondlopen, die niet bang waren voor mensen. Sterker nog; je moest oppassen dat ze je kleren en de plattegrond niet pakken. Het geeft het eiland wel een leuke sfeer. 

Je loopt via een toeristenstraatje en de boulevard richting de torii. Bij elke stap kan je mooie foto’s maken. Bij het klooster Ituskushima-janja, dat ook bij vloed in het water staat, kan je recht door de doorgang van de beroemde tori kijken. Je kan ook een kabelbaan nemen naar het hoogste punt van de heuvel. 

Dag 17 en 18 Hiroshima> Kagoshima

Kagoshima is het Napels van Japan was met een actieve vulkaan en een relaxte sfeer met palmbomen en zee. Kagoshima ligt op het zuidelijkste puntje van het vaste land van Japan. De rit Vavnaf Hiroshima naar Kagoshima is 550 km. Je doet daar met een directe shinkansen 2 uur en 20 minuten over. 

Er komen weinig toeristen naar Kagoshima en dat is weleens lekker. Bij de toeristeninformatie kan je een plattegrond en kaartjes kopen voor het openbaar vervoer. Daarmee kan je ook met de ferry mee. 

Wij verbleven in het Richmond Hotel Kagoshima Kinseicho. Vanaf dit hotel wandel je vlot richting de zee, vanwaar je uitzicht hebt op de vulkaan van het eiland Sakurajima. Dit is één van de actiefste vulkanen ter wereld. De Dolphin port is een straatje langs de boulevard met winkels, restaurantjes, vermaak voor kinderen en een voetbad met heet water uit een bron. Er is daar ook een heel leuk en goed sushi restaurant (Mekkomon). Het is een restaurant met een lopende band. Iedereen die binnen komt wordt gelijk begroet door alle medewerkers. De koks roepen ook geregeld iets door het restaurant, waar de andere koks dan weer op reageren. Het lijken wel een soort yells. Er is een Engelse menukaart. Daarin word uitgelegd hoe je een kop macha thee kan maken. Je doet een theelepel macha poeder in een kop, op de tafel is een kraantje met heet water en roeren maar. Op de lopende band komen allerlei sushi gerechten voorbij, maar je kan ook bestellen van de kaart. Elke gerecht staat op een bordje met een kleur. Elke kleur bordje correspondeert met een prijs. Aan het eind van het etentje worden alle bordjes bij elkaar opgeteld. Het goedkoopste bordje was 100 (€0,80) yen en de duurste 500 yen (€4,00). 

Je kan met een ferry het eiland Sakurijima met de actieve vulkaan bezoeken. De vulkaan is vaak gehuld in wolken. De ferry ligt naast het City aquarium. 

Je kan de ferry cruise nemen, waarbij je een stukje om het eiland vaart. Dit tochtje duurt 50 minuten en een gewone overtocht duurt 15 minuten. Bij aankomst op het eiland loop je eerst richting het voetbad en het bezoekerscentrum.

Er rijdt bus 1x per uur over het eiland en deze stopt 10 a 15 minuten bij elk uitzicht punt ( Akamizu observatory square en Yunohira observatory). Op dit laatste punt kan je de vulkaan goed zien. Heel langzaam zie je de rookpluimen opstijgen uit de krater. Je kan met de bus niet het hele eiland bezoeken. Dan zou je een auto moeten huren.. 

In Kagoshima kan je met je transit kaart kan een sightseeing doen met de Kagoshima City view bus. Deze bus maakt een rondje langs alle bezienswaardigheden en je kan uit- en instappen waar je wilt. Zo kan je uitstappen bij het Shiroyama uitkijkpunt. Dit ligt boven op een heuvel, waar je een mooi zicht hebt over de stad en Sakurajima met de vulkaan.

Je kan ook naar het strand bij Iso beach. De Japanners zijn geen zwemmers. Er zijn nauwelijks zwembaden en stranden te vinden. Er zijn in het land wel veel onsen (heetwaterbronnen waar de Japanners in soaken) Het strand ziet er een beetje uit als vergane glorie. Er zijn geen terrasjes en eettentjes en het is er ook niet druk. Er staan een aantal overkappingen, waaronder je kan zitten, ter bescherming tegen de zon. De zee is wel lekker verkoelend. Er staan een aantal strandwachten in de zee, die je waarschuwen om niet te ver te gaan, want er zijn hoge golven. Ze kennen in Japan waarschijnlijk geen zwemdiploma’s, want zo hoog zijn de golven niet. In het water drijven een aantal stenen, waarschijnlijk afkomstig van de actieve vulkaan, (basalt lavasteen). 

Dag 20 en 21 Kagoshima> Nagasaki

In Nagasaki hadden we geboekt bij hotel Nagasaki Washington hotel. Dit hotel ligt vlakbij Chinatown en Dejima. Dejima is de eerste Hollandse handelspost in Nagasaki. Deze is in 1634 opgezet. Nederland was het enige land, die 2 eeuwen lang handel mocht drijven met de Japanners, omdat zij niet zoals de Spanjaarden en Portugezen een stroom missionarissen met zich meenamen, die een bedreiging vormde voor het boeddhisme. Je loopt erdoor en langs diverse pakhuizen en kamers, waar je de geschiedenis van Dejima goed kan zien. Er staan ook diverse Hollandse vondsten tentoongesteld zoals Delfts blauwe borden en vazen. De handelspost is door de bom op Nagasaki in 1945 vernietigd, maar deze is weer gerestaureerd.  

Op 9 augustus 1945, 3 dagen na Hiroshima is er ook een atoombom ontploft boven Nagasaki. Door deze bom kwam een derde van de inwoners om het leven. Dat waren er zo’n 75.000. In Nagasaki zijn de bezienswaardigheden verspreid over de stad. Met de tram (streetcar) kan je richting het peacepark. Je stapt achter in de tram en als je eruit gaat, gooi je 120 yen in een apparaat bij de bestuurder (€0,92).

Het Peacepark staat vol beelden als gedenktekens. De beeldvanger is een 10 meter hoog beeld van een man. Met zijn ene hand wijst hij naar de hemel waar het gevaar vandaan kwam en met de andere hand maant hij tot vrede en rust. Bij dit beeld leest de burgemeester van Nagasaki jaarlijks zijn ‘peace declaration tot the world’. Je kan vervolgens naar het hypocenter, waarboven de fatboy tot ontploffing kwam en naar het Atomic bomb museum en de Memorial hall. 

Met de ropeway, de kabelbaan kan je naar boven voor een mooi uitzicht. Nagasaki ligt tussen de bergen en de zee en het schijnt tot de top 3 uitzichten te behoren van de wereld. Zeker met  zonsondergang is het prachtig. 

Dag 22 Nagsaki> Huis te Bosch

Ten noorden van Nagasaki ligt het themapark ‘Huis ten Bosch’. Dit thempark bestaat uit perfect nagemaakte steden van Nederland. Huis ten Bosch is een idee van Yoshikuni Kamichika, die tijdens zijn bezoek aan Europa en Nederland onder de indruk raakte van ons land en het inpolderen. Hij wilde een unieke attractie maken om toeristen te trekken naar de Omurabaai.

Een oude dieseltrein doet er 1 uur en 23 minuten over. Bij aankomst op het station doemen de domtoren en het centraal station van Amsterdam al op. Je kan diverse tickets kopen. Je kan een ticket kopen om rond te wandelen en een ticket waarbij je allerlei attracties in kan. We waren onder de indruk van het park met de Domtoren, molens, stadhuis van Gouda, De poorten van Delft e.d.

Alles is wel wat mooier dan in werkelijkheid, omdat alles zo opgeruimd en schoon is. Er zijn veel Japanners en Chinezen, die een paar dagen in en rond het park verblijven. Er zijn namelijk net als bij Disney een aantal hotels (In Amsterdam CS) en huizen in de Wassenaarwijk. Het Henna hotel wordt gerund door robots. Deze is wel snel volgeboekt. 

Dag 23 Nagasaki> Beppu

Beppu staat bekend om zijn onsen (bron om in te baden) en je kan er ook een zandbad meemaken. Je kan dit ook zien in een aflevering van ‘3 op reis’ waarbij Chris Zeegers Beppu en Nagasaki bezoekt. De treinverbindingen vanaf Nagasaki is niet optimaal. Je moet 2x overstappen en je doet er zo’n 3,5 uur over.

In het Kanawa-district dat aan de rand van Beppu ligt zijn veel warmwaterbronnen, die niet zijn bedoeld om te badderen, maar om naar te kijken. Er zijn in dit gebied 7 hells (in het Japans Jigoku genoemd). Je kan met bus 5 richting het Kanawa-district. Bij de Umi-Jigoku loop je door een prachtige tuin langs een vijver met enorme bladeren naar een azuurblauwe poel, waar de stoom vanaf komt. In die poel hangt ook een mandje met eieren te koken.

Vervolgens loop je over verschillende paadjes met mooi uitzicht over de poel naar een tempeltje en vervolgens naar een bruinrode poel. Bij de ingang staat nog een bron met een kist erboven, waar je eten in kan laten stomen.

De bovenste hell genaamd Oniishibozu-Jigoku (shaven monks head hell) bestaat uit een aantal borrelende modderpoelen. 

Een bijzondere attractie is het Beppu sand beach bath.

Wij betaalden 1030 yen pp (€7,90). Je krijgt een Yukata (een soort kimono) en deze doe je aan zonder ondergoed en zonder schoenen. Vervolgens loop je naar buiten naar een grote zandbak met warm donkergrijs zand. Je gaat liggen in een kuil met je hoofd op een houten hoofdsteun. Vervolgens wordt je met een soort scheppen ingegraven. Alleen je hoofd blijft vrij. Je krijgt ook een parasolletje boven je hoofd. Het zand voelt zwaar aan, alsof er iemand boven op je ligt. Je blijft hier zo’n kwartier liggen in stilte. Na een kwartier krijg je de opdracht om onze handen vrij te maken, vervolgens je voeten en de rest van je lijf. Daarna ga je douchen, doe je de yukatan in een bak en vervolgens plons je in een onsen (een warm zwembadje) en was je jezelf bij een kraan zittend op een krukje.

De Kitahama Onsen Termas is een onsen waar je gemengd kan zwemmen en badderen met zwemkleding aan. 

Dag 25 Beppu> Osaka

Wij wilden graag een capsule hotel uit te proberen in Osaka. Osaka is de derde grootste stad van Japan en is bekend als een stad waar vele culinaire ideeën vandaan komen, zoals de instant noedels, Suntory whisky en de kaiten-sushi (de lopende band). 

Het Astil Capsule hotel heeft een hoge waardering op booking.com en koste slechts €23 per capsule. De capsule is ongeveer een meter breed en hoog en 2 meter lang. Er zijn 2 capsules boven elkaar en wel 15 naast elkaar rechts en 15 links. De vrouwen en mannen zijn apart van elkaar. Als eerste moet je je schoenen uitdoen en slofjes aandoen. De schoenen gaan in een kastje met een sleutel. Dan kom je in een ruimte, waar alle koffers aan een hangslot aan de muur vastzitten. Ook heb je in die ruimte een kluisje voor waardevolle spullen. In dat kluisje ligt ook een pyjama en een handdoek. Daarachter heb je alle capsules. De capsule bevat een dekbed, een kussen, een tv aan de muur, een lampje en een oplaadsnoer. In de achterste ruimte bevinden zich de douches, wastafels en toiletten. Daar staan allerlei flesjes, nieuwe tandenborstels, föhns e.d. klaar om te gebruiken. 

Het hotel bevind zich in de wijk Dōtombori, waar ook het meeste te beleven valt. Deze wijk staat bekend als fotogeniek, levendig en druk. Er zijn veel winkels, restaurants en veel neonreclame. 

In deze buurt vind je ook een straat, waar je alles kan kopen wat te maken heeft met bereiden, consumeren en verkopen van voedsel (Dōguya-suji Arcade). Je moet inderdaad ruimte maken in je koffer voor allerlei spullen, waarvan je dacht dat je ze nooit nodig zou hebben. 

Vanaf het Domtombori-gawa canal en de Ebishu-bashi brug heb je een mooi uitzicht hebt op de neonreclames en lampjes van 2 kanten. Hier hangt ook de bekende Gilco running man. Vanaf de brug zie je ook de massa’s mensen door de arcades komen (overkapte winkelstraten).

Dag 26 t/m 29 Osaka> Tokyo

Vanaf Osaka neem je de laatste Shinkansen richting Tokyo. Als je goed oplet dan kan je vanaf deze treinreis Mount Fuji zien. 

We hadden voor de laatste overnachtingen een airbnb geboekt in de wijk Shibuya. 

Volgens een Tokyo guide was Laforet Harajuku een aanrader. Dit is een groot gebouw vol met bijzondere mode. Je ziet hier ook van die kleding bedoeld voor de Kawaii-meisjes (popperig en kitsch).

Om meer kawaii zien kan je naar het monster café Harajuku. Alles in dit café, van het menu tot het decor ademt Kawaii. Je betaalt eerst entree en vervolgens moet je een menu met een drankje nemen. 

In Shibuya, vlakbij de beroemde Shibuya crossing staat het beeld van de hond ‘Hatchiko’. Het verhaal van deze hond is verfilmd, omdat deze hond na het overlijden van zijn baasje nog dagelijks hem opwachtte bij het treinstation. In deze tranentrekkende film speelt Richard Gere het baasje. In Japan zijn honden populair. Je ziet ze vaak met gekke klere aan en soms is er een speciale kinderwagen voor het huisdier. Er zijn ook winkels waar je puppies kan kopen.

In het Tokyo new Otani Hotel kan je voor een redelijke prijs een tea ceremonie bijwonen. Je moet je schoenen uit doen en plaats nemen op een matje. De Japanners zitten op hun knieën, maar de westerlingen mogen ook in kleermakerszit zitten. Een mevrouw in traditionele klederdracht voert de ceremonie uit en vertelt hoe het moet. Je moet het kommetje met de bloemetjes naar buiten vast houden met 2 handen, vervolgens buig je en draai je het kommetje om en drink je het op, slurp je en draai je de kom weer met de bloemen naar buiten. Je krijgt er ook een zoet hapje bij. Dat hapje bestaat uit gemalen bonen en gelei. Het hotel heeft ook een mooie tuin. 

Een leuk uitstapje is de markt van Ameya-yokocho. Vervolgens kan je nog een City walk doen uit de lonely planet door de wijk Yanaka. Een leuke wijk met veel houten huizen en tempels. De sfeer is heel rustig in vergelijking met Shibuya.

In Tawaramatchi is een straat vol met winkels voor keukenbenodigdheden en food samples. Deze foodsamples zijn net echt.

Elk restaurant heeft voor het raam voorbeelden van eten staan, dat net echt lijkt. In Tawaramatchi kan je bijvoorbeeld een bord spaghetti kopen met de vork erboven hangend. 

Samenvatting:

De Japanners zijn nette, bescheiden, vriendelijke, beleefde en rustige mensen. Als je de weg zoekt op een plattegrond, komt er vaak iemand vragen of ze kunnen helpen en soms brengen ze je naar de goede plek. Als je soms ergens zit of loopt, dan willen mensen soms een praatje maken, meestal in het Japans. 

De steden vonden wij niet erg bijzonder qua bouwstijl, maar alles is wel ordelijk en georganiseerd.

Japan staat bekend als een duur land, maar qua kosten kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Op elke hoek van de straat staan machines met flesjes frisdrank en ijsthee en ook op elke hoek is een kleine supermarkt. Daar kan je drank kopen, sandwiches, sushi, onigiri’s, fruit, verse maaltijden voor in de magnetron e.d.

Met uit eten geldt dat ook. Je kan het zo duur maken als je wilt. Midden in Shibuya betaal je gerust €4,- voor een cola, maar een glas water krijg je overal bij het eten.

Een kaiten-sushi is voordelig en om 19.30 sushi halen in een warenhuis scheelt ook. Dan wordt alles afgeprijsd. Af en toe traditioneel eten en wat meer uit geven kan natuurlijk ook. Duurder dan in Nederland is het niet.

Je vindt er weinig prullenbakken, maar er ligt geen rommel op straat. Iedereen neemt zijn afval mee, totdat je ergens bent waar je het kwijt kan.

Het is in de zomer erg warm in Japan. Meestal zo’n 30 graden met een hoge luchtvochtigheid.

Het openbaar vervoer is perfect geregeld. We hebben zo’n 3150 km per trein afgelegd en dat waren meestal stukken van 2 a 3 uur. Dat gaat heel snel met de shinkansen.

De leukste dingen in Japan vond ik:

– Het eiland Mijajima

– Een zandbad in Beppu

– Restaurant Mekkomon in Kagoshima

– Hiroshima

– Matsumoto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *