Faröer eilanden

Faröer eilanden

Hierbij nemen we je mee op onze roadtrip naar en op de Faröer eilanden met eigen vervoer. We hopen dat je geinspireerd raakt door onze ervaringen en mooie foto’s

De Faröer eilanden zijn een eilandengroep tussen Schotland en IJsland en zijn een autonoom onderdeel van Denemarken. De Faroër bestaat uit 18 eilanden en betekent waarschijnlijk Schapeneilanden. Deze eilanden staan bekend vanwege de prachtige natuur.

Je kan de eilanden bezoeken d.m.v. een vlucht en een huurauto. Wij kozen ervoor om met eigen vervoer te gaan en met de veerboot van Hirtshals (Denemarken) naar Tórshavn. Deze optie is voordeliger, bovendien leek het ons handig om veel (glutenvrij) eten mee te kunnen nemen en wijn. Voor glutenvrije tips zie https://captureplaces.com/glutenvrij-faeroer/.

We boekten de veerboot bij https://www.smyrilline.nl/. Je kan bij dit bedrijf ook reispakketten boeken, maar als je huisjes wilt boeken waarbij je zelf ook kan koken dan ben je het voordeligst uit bij airbnb of booking.com. Wij verbleven 10 nachten in 3 verschillende huisjes van Airbnb, naast de overnachtingen op de veerboot.

Hirtshals is vanaf midden- Nederland zo’n 1000 km rijden. Omdat dit een flinke trip is hebben wij tussendoor na 675 km overnacht in Christiansfeld in Denemarken. Hotel Den Gamle Grænsekro ligt 6 km van de doorgaande route en biedt ook voortreffelijk eten.

Christiansfeld

Christiansfeld is een Moravische nederzetting. De stad is vernoemd naar koning Christian VII, die de vluchtelingen uit Moravië toestond zich in Jutland te vestigen. Ze bouwden een stad met pleinen en rechte straten, met lindebomen beplant. Rond het centraal gelegen plein en in de straten verrezen sobere, gelijksoortige gebouwen in gele baksteen met rode pannendaken. De stad staat sinds 2015 vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO 

Veerboot Hirtshals- Torshavn

De reis van Hirtshals naar Torshavn duurt zo’n 31 uur (2 nachten). Omdat het zo’n lange reis is hadden wij onszelf verwend met een deluxe hut. Deze heeft een 2-persoonsbed, een zitje en een groot raam.

Vermaak op de boot

Vágar

Ons eerste huisje hadden we geboekt in de stad Sørvágurop op het ’twee na grootste eiland’ Vágar. We verbleven in de basement van een woonhuis met uitzicht op zee, met 1 slaapkamer, een woonkeuken en een badkamer. https://www.airbnb.nl/rooms/31730311?adults=2&checkin=&checkout=&children=0&infants=0&source_impression_id=p3_1651163419_LMF8Vg89HPhSu19f

Sórvagur ligt zo’n 45 minuten rijden van de hoofdstad Tórshavn. Om op Vágar te komen moet je door de 4,9 km lange tunnel (Vágatunill). Deze tunnel kost 100 kronen. Deze kan je online vooraf of achteraf betalen via https://www.tunnil.fo/english. Je kan op De Faröer-eilanden met Deense kronen betalen of met kronen uit de Faröer zelf. Op de meeste plekke kan je ook pinnen.

Sórvágur

De gemeente Sørvágur is het meeste westelijk gelegen en heeft 1080 inwoners. Dit is ook de plaats waar de luchthaven zich bevindt en vanwaar de veerboot vertrekt naar Mykines. Een klein eiland dat bekend staat om de vele papagaaiduikers. Helaas voor ons vaart de veerboot pas vanaf 1 mei (wij zijn hier eind april) en de helikopter kan je alleen voor een enkele reis boeken. Ook bleek dat er nog weinig papegaaiduikers te zien zijn in april.

Genoeg papegaaiduikers in de toersitenwinkels:)

Er is gelukkig nog meer moois te zien op Vágar.

Uitzicht op ons Airbnb huis: Bovenaan met gras op het dak

Sørvágsvatn, Trælanipa en Bøsdalafossur

Vanaf het stadje Midvágur loopt een geasfalteerde weg naar de start van de wandeling langs het Sørvágsvatn. Dit is het grootste meer van de Faröer. Er is onder de bevolking een discussie over de naam van het meer. De inwoners van Sørvágur hebben het meer naar de naam van hun dorp genoemd, maar de bevolking aan de oostzijde noemt het Leitisvatn.

Bij de parkeerplaats staat een gebouwtje waar je 200 kronen pp entree betaalt. Je krijgt vervolgens een korte uitleg over de wandeling. Je volgt een pad voor ongeveer 40 minuten. Houdt vervolgens links aan waar een pad en een trap je omhoog leidt naar de Trælanipa, een klif van wel 142 meter hoog. Vlak voordat je de punt van de klif bereikt zie je het bekende plaatje van het meer dat veel hoger ligt dan de zee.

Vervolgens wandel je langs de klif verder richting de Bøsdalafossur (waterval). Hier stroomt het water van het meer 30 meter naar beneden in de Atlantische Oceaan. Om dichtbij de waterval te komen moet je wel wat klimmen en klauteren over de rotsen.

De gehele wandeling is zo’n 8 á 9 km.

Sándavagur

Sándavagur is het laatste dorp dat je tegenkomt voor de tunnel. De naam verwijst naar de zanderige inham naar de zee. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de kerk. Dit wordt beschouwd als één van de mooiste kerken van de Faroër. In de kerk is een rune-steen te zien uit de Vikingen-tijd. Helaas is dit ook één van de dorpen waar jaarlijks grienden worden gedood ondanks wereldwijde protesten.

Bøur

Bøur is een klein dorpje met veel leuke turfhuisjes op de weg naar Gásadalur. Vanuit Bøur is er een mooi uitzicht op de twee rotsen Drangarnir.

Gásadalur en de Múlafossur waterval

Het dorpje Gásadalur heeft zo’n 15 inwoners is pas sinds 2006 makkelijk bereikbaar voor inwoners en toeristen, doordat er toen een tunnel is aangelegd. Voor die tijd kon je het dorp alleen lopend bereiken via een bergpad. De postbode liep deze route 2 keer per week, vandaar dat route de naam ‘postal route’ heeft. Je kan deze route nog steeds lopen, maar deze duurt 3 uur enkele reis. Vanaf het dorp heb je een mooi uitzicht op het eiland Mykines.

Linksboven de tunnel naar Gásadalur

De grootste atrractie van dit dorp is de Múlafossur waterval, die 30 meter naar beneden stort in de Atlantische oceaan. Als je de tunnel uitkomt kan je aan het begin van het dorp je auto parkeren en loop je vervolgens 300 meter richting de beroemde waterval. Op het uitzichtpunt kan je de beroemde foto maken. Vervolgens loop je via het bruggetje over de waterval en kan je langs de kliffen wandelen.

Múlafossur waterval
Over het stroompje dat uiteindelijk de waterval vormt
Wandelpad langs de klif
Uitzicht op het eiland Mykines

The Nix

In het meer van Sørvágsvatn/Leitisvatn staat een beeld van de Nix in de vorm van een paard. Een nix is ​​een waterdier dat in vele vormen kan veranderen. Er zijn verschillende legendes verbonden aan de Nix

Streymoy

Streymoy is het grootste en dichtbevolkste eiland van de Faröer, waar ook de hoofdstad Tórshavn is gelegen. De lengte is ongeveer 47 km en de lengte 10 km.

Saksun

Saksun is een klein dorp in het noordwesten van het eiland Streymoy. Je bereikt dit dorp via een mooie en smalle weg.

Als je het dorp nadert kan je 2 kanten op. Bij het meer kan je linksaf en je auto 500 meter verderop parkeren. Dit leidt naar een prachtige wandeling van ongeveer 3 km door de fjord naar het strand Lónna. Je hebt er een prachtig zich op de kliffen, het dorpje, de schapen enz. Na een geasfalteerd pad volgt een toegangshek, waar je door middel van een creditcard 75 kronen moet betalen. Het hek opent automatisch.

Wandelpad naar Lónna

Als je bij het meer rechtdoor rijdt dan kan je je auto aan het begin van het dorp parkeren. Daar zie gelijk het prachtige kerkje met daarachter de fjord. Er staan wel overal bordjes dat je niet op het gras mag komen.

Tegenover de kerk loop je de heuvel op, zodat je de bekende foto kan schieten van de huisjes met grasdaken met op achtergrond de kerk en de fjord.

Saksun

Tjørnvik

Tjørnvik is het meest noordelijke stadje van het eiland Streymoy. Het ligt in een prachtig gelegen valei en kijkt op de twee rotspilaren Risin & Kellingin. Vanaf Tjørnvik is er een mooie hike naar Saksun.

Zicht op Tjørnvik

Esturoy

Gjógv

Het rustige stadje Gjógv ligt op het noordoostelijke puntje van het eiland Streymoy. Het ontleent zijn naam aan de 200 meter lange kloof die van het dorp naar de zee loopt. De bewoners gebruiken deze natuurlijke haven om hun boten te water te laten.

Links van de kloof, loopt een steil wandelpad en een lange houten trap de berg op. Onderaan de trap is een hekje, waarop staat dat je 50 kronen moet betalen om van het wandepad gebruik te maken. Boven staat een bankje vanwaar je kan genieten van het uitzicht.

Er is een natuurlijke haven waar je d.m.v. een trap in kan lopen. Rechts van de kloof kan je naar een ander uitzichtpunt lopen (Mary’s bænk).

De kloof van Gjogv
De kerk van Gjovg

Op de weg naar en van Gjovg kom je langs het mooie stadje Funningur.

Funningur

Leirvik

In Leirvik staat ons 2e airbnb huisje. Het ligt aan de oostkant van het eiland Esturoy. Vanaf Leirvik loopt de Norðoyatunnilin, een tunnel naar Klaksvík, die werd geopend in april 2006. Daardoor ben je in 10 minuten in Klaskvik, de 2e grootste stad van de Faröer. Deze tunnel kost weer 100 kronen enkele reis. Vanuit Leirvik kunnen we de noordelijke eilanden makkelijk bezoeken.

We worden gastvrij ontvangen door Torhild. In deze Airbnb huren we weer de benedenverdieping. Het huis ziet er mooi uit met dat gras op het dak. We mogen parkeren op de oprit en gebruik maken van de tuin. https://www.airbnb.nl/rooms/52772636?adults=2&checkin=&checkout=&children=0&infants=0&source_impression_id=p3_1651250107_bEHR4U6twhp%2F2WA7

Slofjes in de gang

In Leirvik is een archeologische opgraving te vinden uit de Vikingtijd.

Kalsoy

Kalsoy is een smal en lang eiland in het nooroosten van de Faröer. Je kan dit eiland alleen bereiken met een veerboot vanuit Klaksvik. Onze gastvrouw adviseerde om op een zaterdag een uur van tevoren in de rij te gaan staan, zodat je een plek hebt aan boord. De veerboot vaart in de winter t/m april slechts 4 keer per dag heen en terug en er passen maar 12 auto’s op de boot. Dit was een goede tip, ook voor de terugvaart. In de zomer zijn er meer toeristen en varen er 7 boten per dag. Bij aankomst van de veerboot in Syðradalur staat ook een bus klaar. Je hoeft dus niet persé met een eigen auto het eiland bezoeken.

Vaarschema: https://www.ssl.fo/en/timetable/ferry/56-klaksvik-sydradalur

Op Kalsoy zijn een aantal bekende bezienswaardigheden. Vanaf het dorp Trøllanes, ongeveer 17 km ten noorden van de veerboot, kan je een ongemarkeerd pad lopen naar de vuurtoren Kallur. Dit is een prachtige wandeling die niet te moeilijk is (afhankelijk van het weer). Deze wandeling duurt 30 a 40 minuten en is een flinke klim van ongeveer 3 km. Vanaf de vuurtoren word je beloont door een prachtig uitzicht op wel vijf eilanden.

Wandelpad

Als je links van de vuurtoren het pad oploopt naar boven, kom je bij de grafsteen van James Bond. Het schijnt dat Jmes Bond in de laatste film ‘no time to die’ hier is dood gegaan (we hebben de film zelf nog niet gezien). De opnames waren in de corona-tijd en de inwoners van het eiland moesten dit geruime tijd geheim houden.

In Mikladur staat een beeld van de zeehondvrouw (Kópakanon). Het stelt een naakte vrouw voor die zich ontdoet van haar voormalige zeehondhuid. Dit beeld verwijst naar een legende dat op de 12e nacht de zeehonden naar het strand komen, zich van hun huid ontdoen en dansen in het maanlicht. Ze keren terug naar de zee voordat de zon opkomt. Een man steelt de huid van een vrouw om ervoor te zorgen dat ze niet kan terugkeren naar de zee. Hij dwingt haar om met hem te trouwen en kinderen te krijgen. Na een aantal jaren vindt ze de sleutel van de schuur waar haar huid verstopt ligt. Ze stapt terug in haar huid en verandert terug in de zeehond, die ze was.

Bordoy

Het eiland Bordoy

Klaksvik

Klaksvik is gelegen op het eiland Bordoy en is de tweede grootste stad van de Faröer met zo’n 4700 inwoners. In deze stad kan je supermarkten, een apotheek, café’s, restaurants en ook een zwembad vinden. Ook al werken de meeste mensen in de visindustrie er is ook een bierbrouwerij.

De Christianskerk is een moderne kerkgebouw in Klaksvik. Het is één van de opvallende moderne gebouwen op de Faröer. Het is ontworpen door de Deense architect Peter Koch en het werd ingewijd in 1963.

Christianskirkjan kerk

Múli

Muli is een dorp aan de noordoostkust van het eiland Bordoy. Het is een grotendeels verlaten dorp. Vanaf het dorp heb je een mooi zicht op de hoge bergen van het eiland Vidoy. Er loopt een wandelpad van 10 a 15 minuten naar een kloof. Vroeger werden inwoners aan een touw de kloof in en uit getakeld om eieren te rapen van de vogels die in de kloof nestelen. Dit dorp is gebruikt als filmlocatie voor de opnames van de serie ‘Trom’, die in februari 2022 uitkwam.

De bloem op het bord geeft een mooie route aan
Múla

Vidoy

Vanaf het eiland Bordoy, waar Klaksvik bij hoort rijd je door een tunnel met een stoplicht en een brug naar het eiland Vidoy.

Vidareidi

Vidareidi ligt in het noorden van het eiland Vidoy. Het ligt prachtig gelegen op een stuk vlak land tussen de bergen Villingadalsfjall (844 m) en Malinsfjall (751 m). Vanaf Vidareidi kan je een hike doen naar de Villingadalsfjall en de Enniberg. Dit is de hoogtste klif in Europa. Deze hike duurt 6 a 7 uur heen en terug en er 200 kronen gevraagd als je deze hike wilt doen. Wij zijn een klein stuk omhoog gelopen naar een mooi uitzichtpunt.

Zicht op Villingadalsfjall
Startpunt van de hike

Vidareidi heeft ongeveer 350 inwoners. De huizen staat verspreid over het dorp. Aan de kust staat een mooie kerk, waarin een aantal zilveren voorwerpen te vinden zijn, die een cadeau waren van de Britse regering nadat de bemanning van een Brits schip in 1847 is gered en opgevangen.

kerk in Vidareidi

Na het bezoeken van de noordelijke eilanden keren we terug richting Torshavn, waar we ons laatste airbnb-huisje hebben geboekt. Op de weg daarnaartoe bezoeken we Runavik.

Runavik

Runavik ligt in het zuiden van Esturoy, vlakbij de tunnel richting Torshavn (Esturoyartunnilin). Het is de derde stad van de Faröer en heeft daarom een aardig wat voorzieningen als winkels, een voetbalstadion, een toeristeninformatie en een camping. Achter het voetbalstadion start een leuke wandeling om het Toftavatn meer. Deze deze goed aangegeven wandeling is ongeveer 4 km.

Runavik aan het Toftavatnmeer

Je kan ook doorrijden richting naar de zuid-punt van het eiland. Daar loopt een weg naar de windmolens. De route laat mooie vergezichten zien op Torshavn en het eiland Nólsoy.

Uitzicht vanaf de zuidpunt van Esturoy
Esturoy

Esturoyartunnilin

De Esturoytunnel is een tunnel die de eilanden Esturoy en Stremoy met elkaar verbindt. De 11 km lange tol-tunnel is geopend in december 2020 en bereikt een diepte van 189 meter onder de Atlantische oceaan. De tunnel is y-vormig. Bij de rotonde gaat een weg richting Runavik en de andere weg gaat richting Strendur.

Esturoytunnel

Torshavn

Torshavn is de hoofdstad van de Faröer eilanden. De Vikingen hebben deze plek genoemd naar de Scandinavische goed van de oorlog ‘Thor’.

In Torshavn hadden we onze 3e airbnb huisje gehuurd. Het huisje is recent gebouwd en heeft een prachtig uitzicht op zee. Het ligt op 2,5 km van het centrum. Op 500 meter ligt een bushalte waarvandaan je gratis naar het centrum kan rijden. https://www.airbnb.nl/rooms/575239950601432200?adults=2&checkin=&checkout=&children=0&infants=0&source_impression_id=p3_1651593886_nNdVZqPevv9HYRYH

room with a view

Tinganes

In het jaar 825 stichten de Noorse vikingen het parlement op het schiereiland Tinganes. Het is één van de oudste parlementegbouwen ter wereld. Op de punt van het schiereiland staat een gbouw dat nog steeds een overheidsgebouw is. Veel van de huizen van Tinganes zijn gebouwd in de 16e en 17e eeuw.

Binnenkomst van de veerboot in Torshavn met zicht op Tinganes
Tinganes

Vesturkirkjan

De “Westerse Kerk” is een modern religieus gebouw, het hoogste op het eiland met 40,9 meter. De kerk werd ingewijd in 1975. Ze steekt als een oriëntatiepunt boven de stad uit en lijkt qua vorm geïnspireerd op een schip met een zeil. De toren heeft de vorm van een puntige piramide die verticaal in tweeën is gesneden.

Bij de haven vind je mooie kleurrijke pakhuizen

Pakhuizen bij de haven

Domkerk van Torshavn

De domkerk van Torshavn is de op één na oudste kerk van de Faröer. Hij werd gebouwd in 1788 en is gelegen aan de noordkant van Tinganes.

De dormkerk van Torshavn

Kirkjubøur

Kirkjubøur is een stadje ten zuidwesten van Torshavn. Kirkjubøur is een van de oudste dorpen op de Faeröer en zeker een van de meest historische. Met het bisdom in het dorp Kirkjubøur was het vroeger het centrum van alle religieuze en culturele activiteiten in het land. De omstandigheden van het dorp waren ook zeer geschikt voor bewoning. Het ligt op een plek waar veel wrakhout is aangespoeld en met een groot spoor van de zon is het land vruchtbaar.

turfdaken in Kirjubour


De historische koningsboerderij, de grootste van de Faeröer, is sinds het midden van de 16e eeuw in handen van dezelfde familie met zijn karakteristieke en charmante huizen. Niet te vergeten het eeuwenoude blokhut en roykstova

De koningsboerderij met de Magnuskathedraal
De deur van de eeuwenoude boerderij


Het beroemdste Faeröerse monument is de oude kathedraal (St. Magnus Cathedral) De huidige parochiekerk in Kirkjubø nog ouder en de oudste kerk op de Faeröer.

Parochiekerk
uitzicht vanaf de kerk
Kirkjubour

Helikoptervlucht

De helikopters van Atlantic Airways worden op de Faroër gebruikt als openbaar vervoer naar een aantal dorpen, vooral op de kleinere en meer afgelegen eilanden van de Faeröer. De dienst wordt gesubsidieerd door de overheid en biedt daarom opmerkelijk lage tarieven.
Het is niet mogelijk om een ​​retour te boeken. We wilden het liefst naar Mykines vliegen en met de veerboot teruggaan. Echter de boot vaart pas per 1 mei en deze veerboot vaart niet bij slecht weer. Om toch de ervaring te hebben van een helikoptervlucht, belsoten wij om een enkele reis Torshavn-Klaksvik te boeken voor 1 persoon. De andere persoon zou dan met de auto 45 minuten naar Klaksvik rijden en daar zouden we weer omruilen:)
Een helikoptervlucht boeken kan via https://tyrla.atlantic.fo

Landingsplaats
Uitzicht op de eilanden



Wordt vervolgd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *