Madrid

Madrid

In februari 2022 hebben wij Madrid bezocht. We verbleven in Soho Boutique Hotel. Dit hotel lag heel centraal op 5 minuten lopen van de Gran Via. winkelstraten, terasjes en restaurants. Vanwege corona hadden we deze keer een pakketreis geboekt met TUI. Normaal gesproken boeken wij zelf een vlucht en een hotel. Zorg er wel voor dat je geen kamer krijgt op de begane grond, want dan kan je niet lekker je buitendeur openzetten. Het personeel is zeer vriendelijk en konden we onze kamer omruilen.

Wij vinden het heel fijn om zelfstandig een stadswandeling te lopen, zodat je langs alle bezienswaardigheden wandelt en tegelijk de informatie daarover leest. Je komt dan op plekjes, waar je normaal gesproken niet langs komt. Bovendien kan je zelf het tempo bepalen en waar je wilt pauzeren. Wij kozen voor de gratis wandeling van https://www.reisroutes.nl/stadswandelingen/madrid/madrid-musea-parken-en-pleinen/
Deze wandeling begint op het Plaza de Espana en is zo’n 12 km lang. Je kan de wandeling ook in tweeën splitsen, zodat je bijvoorbeeld tijd hebt om de kusea te bezoeken.

Je kan vaak ook bij de toeristeninformatie een stadswandeling halen.

Plaza de España

Op het plein bevindt zich een monument voor de schrijver Miguel de Cervantes (1547-1616). Het monument bevat onder meer beelden van een aantal bekende romanfiguren van Cervantes, zoals Don Quichot. Aan het plein staan twee van de hoogste gebouwen van Madrid, de Torre de Madrid (142 m) en de Edificio España (117 m).

Plaza de España
Don Quichot

De Gran Vía is een bekende winkelstraat en verkeersader in het centrum van Madrid. De straat is een populair winkelgebied in Madrid. Ook is er een groot aantal hotels en bioscopen te vinden. 

Ter hoogte van Plaza de Callao kan je linksaf slaan en dan kom bij een aantal interssante kerken zoals Iglesia de San Martin de Tours en de Iglesia de San Antonio de los Alemanes. In dit stukje Madrid is het ook vrij rustig en kan je genieten van een koffie tussen de locals.

Terug op de Gran Via zie je de imposante Edificio Telefonica. Het was de allereerste wolkenkrabber van Madrid in 1929 en de telefoonmaatschappij bekostigde de bouw ervan.

Edificio Telefonica

Als je even verderop weer linksaf slaat, kom je bij Iglesia de San Anton. In deze kerk kan je wat drinken. Je doneert dan wat je kan missen. Op een aantal schermen zie je uitzendingen van TV-Vaticaan. Er staan ook enkele beeltenissen van de paus.

Even verderop staat de opvallend vesrierde Casa Palacio Longoria of Sociedad General de Autores de Ēspana. Het gebouw is in Art nouveau-stijl gebouwd en lijkt enigzins op de stijl van Gaudi. Een club van schrijvers en kunstenaars heeft hier hun thuishaven.

Casa Palacio Longoria

Plaza de Colon

Plaza de Colon is een groot druk plein genoemd naar Christopher Columbus, die in het midden op een zuil staat afgebeeld. Deze zuil staat op een druk verkeerspunt. Daarachter vind je het Centro Cultural de la Villa, een theater en tentoonstellingsruimte en een park met 4 blokken, die symbolisch de schepen moeten voorstellen, waarmee Columbus naar Amerika is gereisd. In 2018 werd nog een kunstwerk bijgeplaatst, een 12 meter hoog polyester vrouwenhoofd, Julia, van de hand van Jaume Plensa, geplaatst op het dak van het ondergrondse Centro Cultural. Dit beeld blijft alvast zeker tot eind 2022, een periode die verlengd kan worden.

Julia

In het midden van het plein is een voetgangerszone die leidt naar de plaza de Cibiles, met de imposante witte Palacio Communications. Het Palacio de Cibeles, voorheen Palacio de Comunicaciones (“Paleis van de Communicatie”) geheten, is het stadhuis van Madrid. Het is het voormalige hoofdpostkantoor van de stad. Het wordt vanwege zijn felwitte uiterlijk en de vele torentjes vaak gekscherend met een enorme suikertaart vergeleken.

Palacio Communications

De voormalige stadspoort Puerta de Alcala staat vlak naast Parque del Retiro

Parque del Retiro

Het is fijn om door het grootste stadspark van Spanje te wandelen. Het is ook een perfecte plek om in het voorjaarszonnetje te picknicken. Cetraal in het park ligt een vijver met een zuilengalerij in de vorm van een halve maan. Hier kan je een roeiboot huren.

Het prachtige Palacio de Christal was vroeger een serre, maar doet tegenwoordig dienst als tentoonstellingsruimte.

Station Atocha

Station Atocha is het grootste trienstation van Madrid. Het station werd in 1851 als eerste station van Madrid geopend. Het werd door een brand grotendeels verwoest en in 1892 opnieuw heropend.

In 1992 werd het oude station vernieuwd waarbij ruimte werd gecreëerd voor middenstanders en winkels. In de grote hal werd een ruimte gecreëerd voor tropische planten en een vijver. Treinen reden sindsdien vanuit de nieuwe, moderne terminal, ontworpen door Rafael Moneo.

Station Atocha

Atocha station memorial

Op 11 maart 2004 vond in en bij het station een terroristische aanslag plaats, waarbij 191 mensen om het leven kwamen. Bommen ontploften in vier forenzentreinen, allen op weg naar Atocha, waarbij enkel de eerste al het station was binnengereden. Er werd een memoriaal opgericht ter herinnering aan de slachtoffers, buiten het station. De 11 m hoge cilinder staat boven het station van Atocha, de bestemming van de vier treinen die werden aangevallen. Onder de grond aan de binnenkant van de cilinder zie je teksten van uitingen van verdriet die in de dagen na de aanval van over de hele wereld zijn verzonden. Licht uit de cilinder komt in de lege blauwe kamer beneden. ’s Nachts wordt de cilinder verlicht door lampen en is hij overal in de stationsbuurt te zien.

Wij moesten wel even zoeken naar het memorial, maar eenmaal binnen is het erg indrukwekkend.

Het Atocha station memorial
Het Atocha station memorial

Prado

Het Prado, officieel het Museo Nacional del Prado, is een van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld, gevestigd in Madrid. De collectie omvat werken van de 14e tot de 19e eeuw. Het museum heeft 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles, en zo’n 2000 voorwerpen van toegepaste kunst.

Museo nacional del Prado
Beeld van Velázquez bij de ingang van het Prado
Beeld van Goya, voor het Prado

Reina Sofia museum

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Madrid. Het museum is vernoemd naar de Spaanse koningin Sofía. Het pronkstukvan het museum is het schilderij ‘Guernica’ van de beroemde schilder Pablo Picasso. De schilder kreeg van de Spaanse regering de opdracht om een grote muurschildering te creeëren voor de Spaanse vertoning op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937. De schilder liet zich inspireren door het bombardement op Guernica (een kleine stad in het Baskenland), tijdens de Spaanse burgeroorlog. Je mag geen foto’s nemen van het schilderij, maar wij konden het niet laten:)

De Guernica van Picasso in het Reina Sofia museum

Puerta del Sol

Het zonnepoortplein is een druk plein in het centrum. Dit is ook het plein van de protesten. Hier werd in 1873 en in 1931 de republiek uitgeroepen. Het plein heeft een aantal bezienswaardigheden. Naast Casa de Correos (zetel van de regionale regering), zie je daar de beer onder de aardbeiboom (staat op het wapen van Madrid) en een beeld van koning Carlos III)

De beer onder de aardbeiboom

Plaza Mayor

Het bekendste plein van Madrid is Plaza Mayor. In het midden van dit vierkante plein vind je het standbeeld van Koning Felipe III. In de hoeken staan mooie lantarenpalen met bankjes waar je even kunt uitrusten. Ook vind je over het gehele plein terrasjes waar je wat kunt drinken en snacken.

Het Plaza Mayor (Groot Plein)

Mercado de San Micuel

Op een paar minuutjes lopen van het Plaza Mayor vind je de Mercado de San Miguel. In het glazen en gietijzeren gebouw vind je de lekkerste en verste producten. Leuk om naar binnen te gaan en hier en daar wat te proeven. Dit kan namelijk bij de vele kraampjes en barretjes!

Rastro

Op zondag is in Rastro een immense vlooienmarkt, waar kan je uren langs allerlei kraampjes wandelen. Je kan er van alles vinden zoals kleding, antiek, tassen en andere snuisterijen. De Ribera de Curtidores en de Plaza de Cascorro zijn het centrum van deze markt. Houd er rekening mee, dat het behoorlijk druk kan zijn. Als je een antiekliefhebber bent, zul je merken dat het lastig is om koopjes te scoren.

Het Koninklijk paleis

In het centrum van Madrid vind je het koninklijk paleis. Dit is de werkplaats van de huidige koning van Spanje. Het paleis stamt uit de achttiende eeuw. Daarvoor stond er een ander paleis dat helaas door een brand werd verwoest. Dit nieuwe paleis is het grootste koninklijke paleis van Europa! Tegenover het paleis staat de kathedraal van Madrid.

Muzikant op het plein voor het paleis.

We vonden Madrid zeer de moeite waard. We verbleven er 5 dagen en 4 nachten. We hebben alle bezienswaardigheden lopend bezocht, al kan je natuurlijk ook goed je verplaatsten met de metro. Ook vind je er een ruime keus aan glutenvrij eten. Kijk hiervoor op: https://captureplaces.com/glutenvrij-madrid/

Tip: Vlakbij Plaza Mayor vind je een authentiek winkeltje met alpargatas (Espadrilles). Altijd een leuk souvenir.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *