Glutenvrij Faeröer
In april 2022 bezochten wij de Faeröer eilanden, een eilandengroep tussen Schotland en IJsland. Zie reisverslag op https://captureplaces.com/roadtrip-faroer-eilanden/. We hadden geen idee hoe en of je daar makkelijk glutenvrij kon eten. Omdat we met de auto en de veerboot daar heen gingen konden we veel glutenvrije producten meenemen. Ook boekten we 3 huisjes, waarin we zelf konden koken. Dat zelf koken hebben we dan ook grotendeels gedaan. We kookten meestal iets teveel, zodat we dit ook voor de lunch voor de volgende dag in een trommeltje weer meenamen.
Op de heenweg hadden we een overnachting geboekt in hotel Den Gamle Grænsekro https://graensekroen.dk/ net buiten Christianfeld in Denemarken. Daar hebben we heerlijk glutenvrij gedineerd. Het staat nergens aangegeven, maar ze konden bijna alles voor ons aanpassen. We aten steak met aardappelen en een salade en gefrituurde schol in grote porties. Ook het onbijt was super. Er was glutenvrij brood, zalm, gekookte eieren, diverse kazen, fruit en zuivel.
In Christiansfeld is ook een supermarkt (Meny) met een ruime keuze glutenvrij voedsel. Ook verkopen ze daar kleine flesjes wijn (makkelijk voor tijdens een picknick)
We hadden voor op de 31 uur durende veerboot van Hirtshals naar Torshavn weer veel glutenvrij voedsel bij ons en een koelbox met maaltijdsalades, kaasjes, yougurt e.d. Bij de cafetaria op de boot hebben we wel een glutenvrije hamburger kunnen eten. De frietjes die daarbij horen waren niet glutenvrij. Deze hebben we apart laten inpakken en deze waren voor mijn partner. Er is naast een buffetrestaurant nog een ander restaurant, maar dan moet je een flink in de buidel tasten.
Vagar
Wij hadden ons eerste huisje op Vagar in de plaats Sorvagur. In de plaatselijke supermarkt is alleen glutenvrij brood te vinden in de vriezer. De medewerker vertelde ons dat in de andere supermarkten op Vagar meer glutenvrije producten hebben. Verder moet je de verpakkingen goed lezen. Op de Faroër gebruiken ze het woord gluten en hvedemel bij producten met gluten.
Op de Faröer-eilanden vindt je niet veel café’s en restaurants, behalve in de grote steden als Torshavn. In Gásaldur, bij de beroemde Múlafossur waterval, vind je één café/ restaurant. Daar zagen wij het volgende bordje:
Leirvik
In Leirvik, aan de oostkust van het eiland Streymoy, hebben wij ons 2e huisje gehuurd. In de supermarkt vind je in de vriezer glutenvrij brood en in het schap een klein aantal producten glutenvrije producten tussen de suikerarme producten.
Torshavn
Op de app ‘find me glutenfree’ staan 7 restaurants die glutenvrij eten kunnen bieden. Op de dag dat de veerboot richting Denemarken om 20.00 uur weer vertrekt, zochten wij een plek waar we konden lunchen. Veel restaurants van de app ‘find me glutenfree’ zijn dan nog gesloten. Bij Kafe Kaspar (onderdeel van Hotel Hafnia) hebben ze glutenvrije bagels en hamburgerbroodjes.
In het winkelcentrum SMS, vind je de grootste supermarkt van de Faröer. Daar is ook een groot schap met glutenvrij eten. Daar hebben we wat voedsel ingeslagen voor de terugvaart. Bij de koelafdeling verkopen ze diverse maaltijden. Deze worden zelf bereid door de supermarktmedewerkers. Bij navraag bleek een maaltijdbox met kip glutenvrij te zijn.
Conclusie: Op de Faroër-eilanden weten de inwoners aardig wat af van glutenvrij eten. Als je het dus vraagt zijn ze welwillend om met je mee te denken.
De Faröer eilanden hebben net als veel andere Scandinavische landen, niet veel restaurants en cafe’s zoals in de landen rond de Middenlandse zee. Je gaat dan ook naar deze eilanden voor de natuur. Bovendien zijn de prijzen flink wat hoger dan in Nederland. Het loont dus de moeite om met de auto te gaan, veel eten mee te nemen en zelf te koken in huisjes. Dat is ons prima bevallen.