Wandelen in de Betuwe

Wandelen in de Betuwe

6 voorbeeldwandelingen in West-Betuwe

Bloesem aan een fruitboom met op de achtergrond grazende schapen

Door de Corona-maatregelen is reizen even niet mogelijk. Wandelen is een nieuwe volkshobby geworden en zeker in het voorjaar is de Betuwe prachtig.
De Betuwe is een mooie regio in het westen van Gelderland met fruitbomen, meanderende rivieren, mooie dijkhuisjes, sfeervolle dorpjes en historische forten, kastelen en landgoederen. Hieronder vindt u 6 voorbeeldwandelingen in de gemeente West-Betuwe.

1. Wandelen over Landgoed Waardenburg en Neerijnen (6 km)
2. Wandelen op Heerlijkheid Mariënwaerdt (Beesd)
3. Rondwandeling Acquoy-Fort Asperen (6 km)
4. Klompenpad Rhenoijsepad (14 of 9 km)
5. Klompenpad Engelenburgerpad (6 of 10 km)
6. Orchideeënroute Heukelum (8 km)

De klompenpaden zijn niet toegankelijk voor honden, maar de andere wandelingen wel.

Glutenvrij eten in deze regio? Kijk dan op https://captureplaces.com/glutenvrij-eten-in-de-betuwe/

Blauwe lucht boven Nederland tijdens de coronacrisis.

1. Wandelen over Landgoed Waardenburg en Neerijnen (6 km)

Waardenburg en Neerijnen liggen in de mooie uiterwaard ‘De Rijswaard’ langs de Waal. Er liggen twee bijzondere huizen, een parkbos, boomgaarden en weilanden. Deze zijn deels omgeven door houtwallen en loofbos.
In en rond Neerijnen zijn vele wandelingen te vinden. Wij vonden deze wandeling van 6 km op https://www.route.nl/wandelroute/738659/wandelen-over-landgoed-waardenburg-en-neerijnen
Het startpunt is bij ‘Uit-spanning het Stroomhuis’, een horecalocatie in een authentiek schakelhuis. Je kan daar je auto parkeren en starten met je wandeling.
Deze wandeling gaat langs de polder naar het landgoed Neerijnen. Daar vind je Huis Neerijnen, dat omstreeks 1350 werd gebouwd. Rond 1600 werd (waarschijnlijk) op de grondvesten van het oude huis een nieuw huis gebouwd. Tegenwoordig is het huis in gebruik als gemeentehuis.

Kasteel Neerijnen

Vervolgens wandel je langs de kasteeltuin van de prachtige Hervormde kerk uit 1865.

Hervormde kerk Neerijnen

Aan de Waalbanddijk loop je langs molen Waardenburg en kasteel Waardenburg.

Waalbanddijk en molen Waardenburg

Kasteel Waardenburg, soms ook Weerdenburg genoemd, is een middeleeuws kasteel uit 1265. Het werd in de tachtigjarige oorlog verwoest. Het huidige kasteel dateert uit de 17e eeuw. Dokter Faust van Waardenburg zou hier zijn laatste jaren hebben doorgebracht.

Kasteel Waardenburg

2. Wandelen op Heerlijkheid Mariënwaerdt (Beesd)

Andere wandelingen in de Betuwe kan je vinden op het landgoed van Heerlijkheid Mariënwaerdt. Dit landgoed en voormalige abdij ligt vlakbij de Gelderse plaats Beesd. https://www.marienwaerdt.nl/landgoed/wandelen-en-fietsen/

Wandelroutes op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

De auto kan je parkeren bij de stapelbakker. Wij hebben de molenroute gewandeld.

Molen De Vlinder

Deze wandelroute is 7,5 km lang. Je komt onderweg langs de witte molen genaamd ‘De Vlinder’. Het is een korenmolen langs de Linge, gebouwd in 1913 ter vervanging van een oude wipwatermolen, die door brand werd verwoest. Verder loopt het pad langs grienden, lanen bij eeuwenoude bomen en akkers, de Hooge schuur, Huize Mariëwaerdt en de bekende Notenlaan.

wandelpad omgeven door raapzaad of koolzaad
Koeien in de wei

Je kan na je wandeling bij de Stapelbakker wat eten of drinken. Deze is tijdens de Corona-tijd helaas gesloten.

3. Rondwandeling Acquoy-Fort Asperen (6 km)

Acquoy is een dorp in de gemeente West-Betuwe van zo’n 550 inwoners. Acquoy ligt aan een voormalige, u-vormige zijtak van de Linge, de ‘Dode Linge’ genaamd. Het langgerekte dorp ligt aan de dijk bij een rivierbocht en is één van de mooiste dorpen langs de Linge. Het heeft daarom de status van beschermd dorpsgezicht gekregen. Ooit was Acquoy een Baronie in het bezit van de Oranjes. Een van de titels van prinses Beatrix is daarom nog altijd ‘Van Acquoy’. In 2019 bezochten André van Duin en Janny van der Heijden het dorp voor het programma ‘Denkend aan Holland”.

Deze wandeling in de Betuwe van ongeveer 6 km gaat door het dorp Acquoy, over een grindpad naar Fort Asperen, langs een gereconstrueerde loopgraaf, langs de Linge en natuurgebied de Lappenheide weer terug naar Acquoy.

Rondwandeling

Als je met de auto komt kan je parkeren bij Cafetaria Route 88 in Rhenoy. http://www.route-88.nl. Vanaf daar loop je een stukje langs de provinciale weg richting Leerdam. Na de basisschool ga je het tunneltje door. Je komt dan op de Lingedijk en vanaf die plek heb je al een mooi zicht op de Linge en de scheve toren van Acquoy aan de overkant.

Scheve toren van Acquoy

Je wandelt over de Lingedijk verder, waar je vervolgens komt bij de Markante Hervormde kerk met de scheve toren. De toren staat al uit het lood sinds de bouw in de 15e eeuw. De scheefheidsgraad is vergelijkbaar met zijn beroemde Italiaanse tegenhanger, de toren van Pisa. Opvallend is dat op het kleine kerkhof met slechts 19 zerken, het graf van ene mevrouw Pisa te vinden is. Cornelia Pisa was getrouwd met de voormalige hervormde predikant Nicolaas Hendrik Kuipéri. Vanwege Cornelia’s achternaam, en omdat de toren scheef staat, wordt gesproken van de ‘Betuwse toren van Pisa’.

graf van mevrouw Pisa

Ga na de toren naar links en aan het eind van de Lingedijk ga je weer linksaf. Je wandelt nu over de Langendijk.

kunst op een bunker langs de Langedijk.

Een grindpad dat loopt naar Fort Asperen. Fort Asperen is een fort dat onderdeel was van de Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig kan je er in de zomer actuele kunst in een historische omgeving bewonderen. Zo is één kunstwerk in het bijzonder de moeite waard: de kleurrijke koepel met glazen leien die de lichtschacht van het fort overkapt.

Fort Asperen in Acquoy

De Taveerne bij het fort is een prettige plek voor lunch, diner, of borrel.

Ga na het fort de Meerdijk op naar rechts. Aan de rechterkant van de dijk vind je een gereconstrueerde loopgraaf ui de 2e Wereldoorlog.

Loopgraafstelsel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ga via de trap de dijk op, steek de dijk over en volg het pad onder aan de dijk aan de linkerkant.

Ga bij het eerste grote hek weer naar boven de dijk op, ga naar links en de 1e weg rechts de Huigenstraat in. Links zie je natuurgebied de Lappenheide, waar je veel verschilende vogels kan spotten.

Eenmaal terug in het dorp ga je linksaf en daarna de Lingedijk weer op. Vanaf hier kan je weer teruglopen naar Route 88.

4. Klompenpad Rhenoijsepad (14 of 9 km)

Een andere leuke wandeling in de Betuwe, die door en om de dorpen Acquoy en Rhenoy voert is het Rhenoijsepad. Je kan een uitgebreide route vinden op https://klompenpaden.nl/klompenpad/rhenoijschepad/

bij cafetaria route 88 in Rhenoy kan je parkeren, maar je kan ook op andere plekken starten. Aangezien wij langs die route wonen starten wij vanaf huis. De route is goed aangegeven en je kan de route lopen met de klok mee of tegen de klok in. De hele wandeling is 14 km, maar als je de routeverkorters neemt is de wandeling zo’n 9 km.

Je wandelt door weilanden, landelijke wegen, over dijkjes langs de Linge en door de dorpjes Rhenoy en Acquoy. As je de lange wandeling neemt loop je ook langs onderdelen van de Hollandse waterlinie zoals Fort Asperen. Onderweg kom je niet veel bankjes tegen, maar ook in het gras langs een slootje kan je even uitrusten.

Zicht op het dorpje Gellicum
Lente in de Betuwe

5. Klompenpad Engelenburgerpad (6 of 10 km)

Het Engelenburgerpad gaat door Herwijnen, langs de dijk en de uiterwaarden van de rivier de Waal. Het is een leuke en gevarieerde wandeling, waarbij er weinig over asfalt wordt gewandeld. https://klompenpaden.nl/klompenpad/engelenburgerpad/

Je start bij de bakker en de spar in Herwijnen. Daar kan je makkelijk je auto parkeren. Vervolgens kan je de route 2 kanten op lopen. Wij wandelden met de klok mee.

Je loopt dan eerst een stukje door een vrij nieuwe wijk naar een park dat naar de Waaldijk gaat. Vervolgens loop je langs een aantal mooie statige huizen. Er zijn opvallend veel ooievaars op palen en op huizen.

Er is namelijk een actieve ooievaarsopvang in Herwijnen. Zij zetten zich in voor ooievaars in en rondom Herwijnen. Rond de jaren ’70 was de ooievaar namelijk nagenoeg verdwenen uit Nederland. Als onderdeel van het landelijk reddingsplan voor de ooievaar in Nederland is in 1979 het Ooievaarsbuitenstation langs de Waaldijk in Herwijnen opgericht. Dit reddingsplan is landelijk gezien succesvol geweest de afgelopen 40 jaar. In 2012 waren er ruim 800 broedende ooievaarsparen in Nederland. De laatste jaren nestelen 18 ooievaarsparen op en rond het ooievaarsbuitenstation van Herwijnen.

ooievaarsnest op huis

Vervolgens loop je richting de uiterwaarden van de Waal, waar je zicht hebt om de mooie omgeving langs de rivier. Je stapt over verschillende hekjes, omdat er ook koeien of schapen lopen.

Als je de lange route van 10 km neemt gaat het pad door het hoge gras onderaan de dijk.

Schapen liggen in de schaduw onder de bomen
Onderweg even pauzeren in het hoge gras

Bij de pont naar Brakel kan je overstappen op een ander pad of de weg oversteken om aan de andere kant van de dijk over een graspad terug te lopen naar Herwijnen. In Herwijnen loopt een deel van de route zelfs door een appelboomgaard.

6. Orchideeënroute Heukelum (8 km)

Je kan deze wandeling starten bij het beeld van de veerman aan de Loswal in Heukelum. Vanaf deze plek vaart een voetveer vanaf eind april elke weekend en vanaf eind juni dagelijks naar het dagrecreatieterrein Galgenwaard te Oosterwijk.

De route staat aangegeven d.m.v. paarse tekens, maar deze zijn soms lastig te zien. Wij namen een foto van bovenstaand bord naast het beeld van de veerman. Je kan de route ook online vinden https://welkomindebetuwe.nl/route/rondje-heukelum-zuid-orchideeenroute/

Als je het centrum van het dorp verlaat, dan wandel je over de Appeldijk langs de Linge richting de Koornwaard. Daar is ook brouwerij
’t Kuipertje gevestigd dat op zaterdagmiddag is geopend, maar controleer dit even i.v.m. de coronaregels https://www.hetkuipertje.nl/index3.htm

Aan de Appeldijk

Vervolgens wandel je over de uiterwaarden, wat drassig kan zijn na veel regenval. Er is deels een houten pad aangelegd. Ook kom je onderweg een trekpontje tegen.

Trekveer

Bij het oversteken van de Zuiderlingedijk staat een bord dat honden daar niet mogen lopen, maar omdat bij de start van de wandeling staat aangegeven dat honden aangelijnd mee mogen, hebben wij onze wandeling toch vervolgd. Via het waterliniepad loop je weer terug richting Heukelum, langs mooie rietvelden en een aantal bunkers van de Hollandse Waterlinie.

2 Replies to “Wandelen in de Betuwe”

  1. Hoi Nathalie,
    Leuk om te zien en te lezen. Ik heb vorige week het Klompenpad Vuren met Marion Dammers gelopen. Ook de moeite waard.
    Bij Neerijnen hebben we ook gewandeld. Een neef van ons woont in het koetshuis aan de overkant van het kasteel.
    Leuke combinatie heb je gemaakt van je fotografie cursus met het wandelen.
    Gr. Ank

  2. Bedankt voor de leuke tips. Ik heb hem gedeeld op mijn zakelijk fb account 🙂 Ik heb toevallig woensdagavond op Mariënwaerdt gewandeld met de hond en volgens mij, aan het kaartje van jou te zien, was dat de stapelroute
    groetjes Michelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *