Roadtrip Schotland
Voorbeeldroute Schotland (10 dagen)
Deze roadtrip met de eigen auto langs de hoogtepunten van Schotland kan je in zo’n 10 dagen doen. Het is aan te raden om hier iets meer tijd voor te nemen, want alleen de Isle of Sky is al prachtig om in meerdere dagen te bekijken. Vooraf kan je een veerboot boeken van IJmuiden naar Newcastle bij DFDS http://www.dfds.com
en een aantal airbnb’s en/of hotels. Wij kozen ervoor om vrij vlot naar het noorden te rijden en daar de hoogtepunten van Schotland te bezoeken zoals, de Schotse hooglanden, Loch Ness, The Jacobite train, Isle of Skye, Ben Nevis, Eilean Donan Casle en Edinburgh.
Dag 2/3: Newcastle- Taynuilt 375 km
Op de weg naar Taynuilt kan je in Engeland de Hadrian’s wall bezoeken. De Romeinse keizer Hadrianus liet van 121-128 een 117 km lange muur bouwen, als versterkte grenslinie van het Romeinse rijk. https://www.visitbritain.com/nl/nl/engeland/noord-engeland/hadrians-wall
Langs Glasgow en Loch Lomond & The Trossachs National park kom je vervolgens aan in Yaynuilt. Wij hadden daar via airbnb de Corachie farm van van Nial geboekt. Vanuit Taynuilt kan je als dagtrip binnendoor naar Oban door het dal van Glen Lonan. Door dit dal loopt de ‘Road of the Kings’. Over deze weg werden de grote koningen van de 9e tot de 11e eeuw vervoerd naar hun laatste rustplaats op het eiland Iona. In het prachtige dal grazen Schotse Hooglanders.
Oban
Oban is een kustplaats, waarvandaan je allerlei veerboten kan nemen naar de omliggende eilanden. In deze stad kan je de Oban distillery bezoeken, waar ze de Oban single-malt Whisky maken sinds 1794. Bij de rondleiding krijg je informatie over het maken van de Oban-whisky en neem je een kijkje in de verschillende ruimtes. Als laatste is er een proeverij en kan je in de winkel verschillende soorten Oban-whisky kopen.
Ook kan je naar McCaig’s Tower via de trappen van Jacob’s ladder. Deze Victoriaanse folley staat op een heuvel boven de stad. Het is gebouwd in 1890 door John Stuart McCaig, een filantroop die de werkloze metselaars aan het werk wilde helpen. Vanaf deze folley heb je een mooi uitzicht over Oban Bay.
Vanuit Taynuilt kan je Glen Coe bezoeken. Je komt onderweg dan langs een ruïne op een klein eilandje genaamd Castle Stalker. Het is één van de best bewaarde ‘tower-houses’ van West- Schotland. Bij laag water kan je ernaartoe lopen. Je kan het ook goed bekijken vanaf boven op de parkeerplaats van een restaurant of vanaf beneden in het stadje. Van origine was Castle Stalker een klein fort gebouwd in 1320 door Clan macDougall. Het is in de zomer toegankelijk voor publiek.
De diepe valleien en hoge bergen van Glen Coe zijn eeuwen geleden uitgesleten door gletsjers en vulkaanuitbarstingen. Deze regio komt voor in films als skyfall en verschillende Harry Potter films. Je kan hier genieten van de mooie landschappen. Breng een bezoekje aan het Glencoe bezoekerscentrum. Je kan daar informatie krijgen over de streek en wat drinken. In Glen Coe kan je diverse wandelingen doen. Wij wilden graag ‘The Wee White House’ bekijken. Dit is het meest fotogenieke huisje van Glen Coe. Deze cottage kan je zien liggen vanaf de weg.
Dag 4/5 Taynuilt- Carbost (Isle of Sky) 246 km
Als je vanauit het zuiden naar het Isle of Sky rijdt kan je beste vooraf de veerboot boeken van Mallaig naar Armadale. Wij hadden dat niet gedaan en omdat de veerboot vol was moesten we de langere route nemen.
In de buurt van Fort William kan je naar Ben Nevis, Schotlands hoogste berg en onderdeel van Grampian mountains.
Je kan mooie wandelroutes lopen, de berg beklimmen, het bezoekerscentrum bekijken en/of rondrijden in de regio met de auto. Een mooie wandeling is een wandeling naar de Steall Waterfall in de buurt van Fort William. Deze wandeling door de heuvels, over rotspaadjes gaat zelfs over een touwbrug richting de waterval.
Het Glennfinnan viaduct is een spoorbrug tussen Fort William en Mallaig. Het is een hoogtepunt voor de Harry Potter fans. De betonnen brug telt 21 bogen, hij is 380 meter lang en werd is 1898 afgewerkt.
Vlakbij staat een monument uit 1815 gebouwd ter herdenken van het hijsen van de vlag van Bonnie Prince Charles tijdens de Jacobitische opstand uit 1745. Het is leuk om voor je reis de Netflix-serie ‘Outlander’ te bekijken. Dan weet je wat meer over de geschiedenis van de Jacobieten. In de museumwinkel zijn ook wat gadgets te koop van die serie.
Als je niet doorrijdt naar Mallaig, maar richting de Isle of Skye gaat via de brug, dan kom je langs Eilean Donan Castle. Het meest gefilmde en gefotografeerde kasteel van Schotland. Je kan het bezoeken, maar je kan het kasteel vanaf de parkeerplaats ook bekijken Zeker bij zonsondergang is het prachtig.
Het Isle of Skye heeft een van de mooiste stukjes ongerepte natuur van Schotland. De ruige landschappen zijn meerdere malen gebruikt als decor bij films en televisieseries. Het is het op één na grootste eiland van Schotland. Je kan het eiland dus bereiken per veerboot vanaf Mallaig of over de Skye Bridge, die geopend is in 1995. Je rijdt vervolgens over de mooie Cuilin Hills naar het noorden.
Wij hebben een airbnb geboekt in Carbost, dat ligt in het zuidwesten van het eiland.
Daarvandaan kan je mooie dagtrips maken.
Neist point is landtong met een vuurtoren op de punt. Vanaf de parkeerplaats heb je al een mooi uitzicht op de rotsen en de vuurtoren daarachter. Vervolgens loop je via een trap naar beneden en wandel je zo’n 2 km naar de vuurtoren. Helaas was het toen wij er waren vrij mistig, maar dat had wel een mystieke sfeer.
Old man of Storr is één van de rotspilaren op een steile wand. Vanaf de parkeerplaats aan de weg kan je een mooie wandeling maken volgens een aangegeven wandelpad van 4,5 km.
Dag 6/7 Carbost- Aviemore 222 km
Als je weer naar het oosten van Schotland reist kan je via Loch Ness richting Inverness. In Drumnadrochit vind je het Loch Ness bezoekerscentrum, waar je in het museum alles kan zien over de legende van het monster van Loch Ness.
Even buiten Drumnadrochit ligt Urguhart Castle. Deze ruïne was vroeger één van de grootste kastelen van Schotland. Het kasteel ligt mooi gelegen aan het meer van Loch Ness.
Helaas heb ik Schotland onverwacht moeten verlaten vanwege familieomstandigheden vanaf het vliegveld in Inverness. Vandaar dat de reisverslagen wat minder compleet zijn, maar wel incusief de mooie foto’s van Richard.
In de buurt van Inverness lig Culloden. Als je de serie ‘Outlander’ hebt gekeken, dan herken je dit waarschijnlijk wel. Dit is het slagveld waar op 16 april 1746 de laatste slag was tussen de Jacobieten en de Engelsen. Er zijn hier duizenden Schotten om het leven gekomen. Tegenwoordig is het slagveld in handen van de National trust fot Schotland. Er staan meerdere gedenkstenen als herinnering aan de slachtoffers van 1746. Op de massagraven zijn de namen van de clans vermeld. De Outlanderfans zullen de steen van Clan Fraser wel herkennen.
Aviemore ligt in het Cairngorms National park. Het is een speelveld voor allerlei buitenactiviteiten zoals wandelen, paardrijden, quad rijden en een kabelbaan in de boomtoppen.
Dag 8/9 Aviemore-Edinburgh
Op de weg tussen Aviemore en Edinburgh kan je de Kelpies bezoeken. Het zijn watergeesten uit de Schotse mythologie. De 30 meter hoge paardenkoppen staan op de oevers van het Forth en Clyde Canal in Falkirk.
Edinburgh is niet alleen de hoofdstad, maar ook een bruisende stad vol leuke activiteiten en een Unesco werelderfgoedlocatie. https://www.visitscotland.com/nl-nl/destinations-maps/edinburgh/
Dag 10: Edinburgh- Newcastle
Onderweg naar de veerboot in Newcaste kom je langs Melrose Abbey. Dit is een abdij, gewijd aan de maagd Maria, die in 1136 gesticht is in de plaats Melrose in de regio Scottish Borders. Rond 1590 stierf de laatste monnik en raakte de abdij geleidelijk verder in verval. Momenteel staat alleen nog een deel van de kloosterkerk overeind. Van het eigenlijke klooster zijn alleen de fundamenten te zien. Een gedeelte van het koor, de apsis en een gedeelte van het zuidelijke transept zijn nog overdekt. De westelijk muur van de kerk, waarin de ingang zich bevond, is geheel verwoest. Langs de zuidelijke zijde van de kerk staan nog acht kapellen. Langs de muren zijn overal nog fijne details van het voormalige beeldhouwwerk te zien.