Marokko

Marokko

Als je een bijzondere bestemming zoekt en niet lang wil vliegen moet je beslist eens naar Marokko gaan. Binnen 3 uur zit je op een ander continent met een andere cultuur. Marokko is heel veelzijdig. Je kan de woestijn, het atlas gebergte, de kust en historische plekken bezoeken.

Je kan in Marokko makkelijk rondreizen met het openbaar vervoer, maar je kan ook een auto huren. Hieronder zie je een voorbeeldroute, die wij in 3 a 4 weken hebben gevolgd met het openbaar vervoer.

Voorbeeldroute 3 weken

Marrakech

Minaret van de Koutoubia Moskee

Vooraf hadden wij een Riad geboekt (Hotel Sherazade) in Marrakech en de transfer daarnaar toe. Op het vliegveld staat dan een taxi-chaufeur op je te wachten. Zodra je de stad in rijdt heb je al het gevoel dat je in een ander continent rijdt met al die terracotta kleurige gebouwen. Een kamer met airconditioning is aan te raden, want in de zomer is de tempereatuur al snel zo’n 38 graden.

Een riad is een traditioneel Marrokaans huis met een binnentuin. Deze staan in het ommuurde deel van de stad, de Medina.

In een Riad

Veel Riads zijn tegenwoordig hotels, waar je ook kan genieten van een ontbijtje op het dakterras.

Dakterras

Het Djeema el Fna is hét plein van Marrakech en vormt het hart van de Medina. Je kijkt je ogen uit. Je kan er langs de kraampjes slenteren en kijken naar de slangenbezweerders en acrobaten. Langs het plein zijn allerlei restaurantjes, waarvan je een mooi uitzicht op het plein hebt en de minaret van de koutoubia moskee.

Djeema el Fna plein
Tajines
Kraampje met sinaasappels en water

Het Badia paleis gebouwd na de overwinning in de slag van de drie koningen bij Ksar-el-Kebir (1578) was zo groot en indrukwekkend dat het de naam El Badi (onvergelijkbare) kreeg. Tegenwoordig is het een indrukwekkende ruïne, omdat sultan Moulay Ismail het voor een groot deel liet afbreken. Dit omdat het paleis hem deed denken aan zijn illustere voorgangers. Nu nestelen er ooievaars op de muren.

Vanuit Marrakech kan je een meerdaagse excursie boeken richting Mezrouga en Erg Chebbi. Je doorkruist daarbij het Atlas gebergte, je bezoekt de Aïd Benhaddou Kashba, een oase, de Todra-kloof en de filmstudio in Ouarzate. Vervolgens rijd je tegen zonsondergng op een kameel richting een bedoeïenkamp in de woestijn, waar je de nacht doorbrengt in een tent onder de sterrenhemel. Deze tour kan je boeken in je hotel of online. Als je een auto hebt gehuurd, dan kan je deze route ook zelf rijden.

Atlas gebergte

Ouarzazate

Ouarzazate staat bekend als het Hollywood van Marokko. Er zijn hier veel films opgenomen, zoals Asterix en Obelisk: Mission Cleopatra, Gladiator en Jewel of the Nile. De filmstudio bezoek je met een gids en loop je langs allerlei rekwisieten en decors.

Oase

Onderweg stop je bij een grote oase. Dit stadje is een groene plek met een riviertje midden in het rotsachtige droge gebied van het Atlas gebergte.

Todra kloof

De Todra kloof is een lange smalle kloof bestaande uit roestrode rotsen. De kloof is duizenden jaren geleden uitgesneden door de woeste rivier die er toen stroomde. Tegenwoordig is het alleen nog een klein gletsjerbeekje. Op sommige plekken is de rode kloof net iets meer dan 10 meter breed, met enorme loodrechte rotswanden die een hoogte tot 300 meter halen aan beide kanten van de kloof. Je voelt je piepklein tussen deze indrukwekkende wanden.

Erg Chebbi

Vanaf Merzouga ga je met een aantal toeristen op een kameel richting een bedoeïnenkamp, waar je de nacht door gaat brengen. Vanwege de temperatuur vertrek je pas tegen zonsondergang. De gids zorgt ervoor dat je voldoende water bij je hebt. Onderweg stop je ook een keer om een duin te beklimmen en te genieten van het uitzicht.

In het kamp aangekomen wordt er een maaltijd voorbereid en wordt er muziek gespeeld en gezongen bij een kampvuur. Vervolgens gaat iedereen naar zijn tent, want in de ochtend wordt je vroeg gewekt om naar de zonsopgang te kijken. Daarna volgt alweer vroeg de weg terug.

Klim eerst omhoog voor een goed zicht op de zonsopkomst
Zonsopkomst in de woestijn

Kashba van Agdz

In de Draa valei staan veel kashba’s. Nabij Agdz staat Tamnougalt. Deze berberburcht is opgetrokken uit hout en gedroogde aarde vermengd met stro. Sommige kashba’s zijn gerenoveerd en omgetoverd tot gastvrije hotels. Bij zonsondergang leveren deze gebouwen een schitterend kleurenpalet tegen de achtergrond van de roodblauwe rotsen en de duizenden palmen.

Tamnougalt 

Ait Benhaddou

Aït-Ben-Haddou is een middeleeuwse, verstevigde stad langs een rivier. De stad is bekend vanwege de schitterende kasba’s, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. Deze zijn opgebouwd uit leem en worden samen de ksar genoemd. De kasba’s zijn versterkt door muren met hoektorens met daartussen smalle stegen, en hiermee een typisch voorbeeld van Zuid-Marokkaanse architectuur. De stad staat op  Unesco werelderfgoed lijst en trekt jaarlijks veel bezoekers

Aït Benhaddou

De stad heeft zo’n 750 inwoners, van wie de meesten tegenwoordig in moderne huizen in een wijk aan de andere kant van de rivier wonen. Er wonen echter nog steeds een paar families binnen de ksar. Helemaal bovenop staat de graanopslag, ook weer binnen een ommuring. Dit was het best verdedigde deel van de ksar.

Dit stadje is ook het filmdecor geweest in de film de Gladiator en de serie Game of Thrones.

Na de meerdaagse excursie kom je weer terug in Marakech, waar je weer een nacht verblijft, voordat je richting de kust gaat.

Agadir

Na zo’n actieve excursie kan je in Agadir relaxen aan de kust. Dit is de grootste badplaats van het land. Door het klimaat en ligging aan zee is Agadir een populaire vakantiebestemming. Aan de baai ligt een breed zandstrand en staan vele hotels, winkeltjes en horecazaken. 

Fietsjes langs de boulevard

Essaouira

Tegenwoordig is Essaouira vooral bekend als toeristische trekpleister. Ook is het een geliefd oord voor kite-, wind- en golfsurfers. De Medina van Essaouira is UNESCO Werelderfgoed. 

De haven

Er is een kleine vissershaven, waar een aanzienlijke hoeveelheid vis wordt gevangen. Deze kustplaats is zo’n 3 uur rijden van Marrakech en het heeft een hele fijne, ontspannen sfeer.

Uitzicht op de stad vanaf de haven
Assouira boot en meeuwen

Je kan hier dwalen langs de vele kraampjes en winkeltjes van de medina. Bezoek ook de haven en vismarkt en wandel langs de stadsmuren en de Skala de la Ville (een bastion gebouwd langs de kliffen)

Assouira Vrouw kijkt uit over zee vanaf Skala de la Ville
Wandelen langs de winkeltjes langs de stadsmuur

Rabat

Rabat is één van de vier koningssteden in Marokko. Voor ons was Rabat een tussenstop richting Fez. Een aanrader is het bezoeken van de Kasbah des Oudaias. Een soort van dorpje met witte huisjes met blauwe deuren dat je doet ontsnappen uit de drukte van de Marokkaanse hoofdstad.
Hier kan je gezellig op en neer klimmen, of genieten van een uitzonderlijk mooi uitzicht op de zee die naast Rabat stroomt.

Meknes

Meknes is een stad in het midden van Marokko en is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez. Het is een van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Marrakesh en Rabat. Onder de regering van Moulay Ismail werd Meknes voor een korte periode de hoofdstad van het rijk der Alawieten, van 1675 tot 1728. Moulay Ismail liet de hoofdstad volbouwen met prachtige bouwwerken, waaronder zijn mausoleum.

De stad is nog steeds omringd met stadswallen. Vanwege haar schoonheid wordt de stad ook wel het ‘Versailles van Marokko’ genoemd. Door UNESCO werd de stad in 1996 tot werelderfgoed verklaard.

Wij bezochten Meknes vooral vanwege de in de buurt gelegen Romeinse nederzetting Volubilis.

Volubilis.

Volubilis was het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika. In de vruchtbare regio werd grootschalig graan en olijven verbouwd en geëxporteerd naar Rome. Ook werden beide producten in de stad verwerkt tot brood danwel olie en zeep. Ook was Volubilis een plaats waar de Romeinen leeuwen, beren, luipaarden en dergelijk kochten voor de wildedierengevechten in het Circus Maximus en soortgelijke arena’s. Deze dieren kwamen in die tijd in Noord-Afrika nog in het wild voor.

Fez

Als een van de vier koningssteden is Fez een onderdeel in de meeste reizen door Marokko. Het goed bewaarde oude centrum, dat nu als UNESCO Werelderfgoed nog meer aandacht aan behoud en restauratie zal krijgen, trekt bezoekers. Ook zijn er diverse oude ambachten, zoals de tapijtindustrie (berbertapijten), aardewerk (van tajines tot de mozaïeken) en de oude leerindustrie.

De medina van Fez telt heel wat prachtige toegangspoorten. de Bab Boujloud is één van de mooiste. Deze blauwe poort leid je recht naar het hart van de medina. Vooral in de avond is het een drukte van jewelste.

Bab Boujloud
Tapijtverkopers

De Madrassa Bou Inania is een religieuze school in Fez. Deze ligt midden in de Medina. Dat zou je niet verwachten van zo’n impossant gebouw.

De Madrassa Bou Inania

In Fez kan je een  leerlooierij bezoeken. Je krijgt er een prachtig uitzicht over de hardwerkende vakmannen. Nadat je de baden hebt bekeken vanaf het dakterras, daal je af in een gigantisch warenhuis vol met leren spulletjes.

Leerlooierij

Vanaf het mooie treinstation van Fez, keer je weer terug naar Marrakech.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *