Dublin en Belfast

Dublin en Belfast

Een voorbeeld voor een stedentrip naar Dublin en Belfast voor 5 dagen.

Voor een stedentrip naar Dublin en/of Belfast vlieg je in anderhalf uur vanaf Schiphol naar Dublin. Als je via http://expedia.nl de vlucht en hotel boekt ben je meestal voordeliger uit.

Je kan met de taxi, eigen auto of met de bus naar het centrum van Dublin. Het goedkoopste zijn de Airlink Express bussen. Deze dubbeldekker brengt je in 20 minuten richting het centrum. https://www.allesoverdublin.nl/airlink-express-bus-dublin-airport-transfer/ De opstaplocaties zijn direct voor terminal 1 en 2 te vinden. De Airlink bussen rijden op 2 verschillende routes (747 en 757). De kaartjes voor de bus kosten €7 enkele reis en €12 retour en zijn te koop bij de travel information desk, bij de spar, bij automaten bij de bushalte of online via https://www.getyourguide.nl/dublin-l31/airlink-expressdublin-airport-naar-centrum-en-heuston-t25604/?partner_id=3675C Als je online je buskaart koopt, print deze dan uit. Als je instapt met deze voucher krijg je van de chauffeur een kaartje voor de terugreis. Kijk bij de terugreis even waar je weer op moet stappen. Wij hadden te maken met het veranderen van de route, maar Google Maps had dit niet in de gaten.

Wij hadden een kamer in de ‘Temle Bar Inn’ geboekt. Dit hotel ligt heel centraal bij de uitgaanswijk ‘Temple Bar’ en vlakbij Trinity college. Je hoeft niet persé een ontbijt te boeken van €10 of €15, want verse broodjes en fruit zijn in de Tesco onder het hotel makkelijk te verkrijgen. Op de kamer en bij de receptie zijn koffie en thee gratis te pakken.

Voor glutenvrije tips zie: https://captureplaces.com/glutenvrij-eten-in-dublin/

Je kan diverse tours boeken bij het hotel of online, maar wij vinden het fijn om een gratis stadswandeling te lopen. Deze wandelingen kan je vaak vinden op https://www.reisroutes.be/stadswandelingen/ierland/dublin-wandeling-langs-highlights/. Deze wandeling voert je langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Je krijgt dan gelijk een beeld van de stad.

Bezienswaardigheden Dublin

O’Connell Street

In het midden van O’Connell street staan allerlei monumenten en standbeelden, waaronder het O’Connell monument en The Spire. The spire (de naald) was oorspronkelijk bedoeld om het nieuwe millenium in het jaar 2000 luister bij te zetten echter door vetraging werd deze pas in 2003 afgerond. Deze roestvrij stalen naald is 120 meter hoog en heeft aan de voet een diameter van 3 meter en aan de top 15 cm.

General Post Office

Het iconische postoffice uit 1818 is dankzij zijn 76 meter lange voorgevel en zuilengang een herkenbaar gebouw in de stad. Tijdens de Paasopstand van 1916 was dit het hoofdkwartier en is het door brand vernield. De heropbouw gebeurde bij de start van de Ierse Vrijstaat regering.

Post office

St Mary’s Church

Deze kerk heeft vanaf 1986 een andere bestemming. Tegenwoordig is het een restaurant en een pub. Leuk om even wat te drinken in een kerkbankje. Zelfs het orgel staat nog op zijn plaats.

Ha’penny Bridge

De Ha’penny bridge is de eerste ijzeren brug over de Liffey. Deze werd gebouwd in 1816. Voor de bouw van deze brug werden de passagiers door een ferry naar de overkant gebracht. De eigenaar van de ferry koos ervoor om een brug te maken en mocht 100 jaar lang een halve penny tol vragen aan iedereen die de brug overstak. De tol werd in 1919 opgeheven, maar de naam is blijven hangen.

Temple Bar

Temple Bar is de uitgaanswijk van Dublin. het heeft een bruisend nachtleven dat vooral bij toeristen erg populair. Er zijn veel pubs en restaurants, waar ook dagelijks life muziek wordt gespeeld. De prijzen voor een biertje zijn vrij fors.

Pubs

Als je in Dublin bent, moet je zeker een pub bezoeken.Wij kozen voor een pub buiten de wijk ‘Temple Bar’ genaamd Darkey Kelly’s Pub, waar op een doordeweekse dag ook live muziek te horen was en waar glutenvrij bier te koop was. Je kan hier ook lekker eten.

Christ Church Cathedral

De Christ Church Cathedral is de oudste van 2 middeleeuwse kathedralen in Dublin. Het werd gebouwd rond 1030 en is in de 19e eeuw gerenoveerd. Daardoor is moeilijk te zeggen welke delen echt uit de middeleeuwen dateren. Je kan voor €8 de kathedraal bezoeken. Er is een stenen boog vanaf de kathedraal naar Dublinia. Dit is een museum over Dublin ten tijde van de middeleeuwen en de Vikingen.

Dublin Castle

Het Dublin Castle is niet één complex, maar bestaat uit meerdere gebouwen. De meeste gebouwen dateren uit de 18e eeuw. Alleen de Record Tower is het enoge overblijfsel van het oorspronkeleijke kasteel. Het is tegenwoordig een belangrijk gebouwencomplex van de Ierse regering.

Dublin Castle

Molly Malone

Molly Malone is een personage uit het liedje ‘In Dublins Fair City’ https://www.youtube.com/watch?v=ruNdU6bGE5E

In het lied is Molly een visverkoopster die haar waar aan de man brengt in de straten van Dublin. De boezem van Molly is al zo vaak betast dat het brons wat aangetast is:)

Molly Malone

Famine Memorial

Deze indrukwekkende beelden aan de Custom House Quay is een herdenkingsmonument aan de grote hongersnood die tussen 1845 en 1850 het leven kostte aan zo’n miljoen Ieren en waardoor er nog eens een miljoen Ieren emigreerden. Ierland was in die tijd sterk afhankelijk van aardappels, maar door een aardappelziekte ging de oogst verloren.

Famine Memorial

National Gallery Ireland

De National Gallery of Ireland is het nationale kunstmuseum van Ierland. Het museum opende zijn deuren in 1864 en bezat destijds 125 schilderijen. Dankzij aankopen en schenkingen omvat de huidige collectie ongeveer 14.000 stukken, waaronder, naast 2500 schilderijen, ook prenten, meubilair en beelden.

Het gebouw heeft met de groei van de collectie in de loop van de jaren diverse uitbreidingen gekend; de laatste toevoeging was de Millennium Wing in 2002. De toegang is gratis en je vindt er onder andere kunstwerken van Rembrandt, Vermeer en Jan Steen.

Trinity College

De universiteit van Dublin is de oudste universiteit van Ierland. De universiteit is opgericht door koningin Elisabeth I in 1592. Je kan een rondleiding boeken of zelf over het terrein wandelen.

Trinity College

Het meest bekend is de Trinity College Library. Dit is de grootste bibliotheek van Ierland met 4,5 miljoen boeken en manusscripten zoals o.a. Het book of Kells (Manuscript gemaakt door monikken rond het jaar 800). Je kan een ticket kopen om de bibliotheek te bezoeken en een tentoonstelling over het book of Kells. Een entreekaartje kan je ter plekke kopen voor €12.

De Trinity College Library

Guinness Storehouse

Als je van bier houdt kan je het Guinnes Storehouse bezoeken. Het is een toeristische attractie bij de brouwerij van Guinness gelegen in het centrum van Dublin. In de imposante hoge opslagtoren van de oude bierbrouwerij zijn diverse audiovisuele presentaties gemaakt over hoe het bierbrouwen in zijn werk gaat. Onder andere wordt duidelijk waaraan het Guinness bier zijn zwarte kleur te danken heeft. Inbegrepen bij de prijs is een glas Guinness, dat kan opgedronken worden op de bovenste verdieping van het Storehouse, met een mooi uitzicht op Dublin. Bij de winkel op de begane grond zijn vele Guinness souvenirs te koop.

Wij zijn zelf niet binnen geweest. We vonden de prijs best stevig en één van ons drinkt geen alcohol en één van ons is glutenintollerant. Je kan buiten ook mooie foto’s maken van het fabrieksterrein.

Guiinnes Brewery

Een dag in Belfast

Als je vanuit Dublin een dag naar Belfast wilt, dan kan je een tour boeken, maar je kan het ook zelf regelen. Dat is een stuk voordeliger en je bent dan met z’n 2-en in plaats van met een groep. Pak de Aircoach vanaf O’Connelstreet. Deze bus stopt alleen bij het vliegveld en gaat daarna rechtstreeks naar Glengallstreet in het centrum van Belfast. De bus rijdt eens per uur, doet er zo’n 2.20 uur over en kost €20 voor een retour. Je kan ook online een kaartje kopen of in de bus (cash, pinnen ofcreditcard).

de grens tussen Ierland en Noord-Ierland

Black Cab tour

Wij wilden graag een Black Cab Tour doen door de straten waar de troubles tussen de katholieken en protestanten plaats vonden. Online vind je veel bedrijven die deze tours aanbieden voor een stevige prijs. Wij besloten om in de bus richting Belfast ‘Paddy Campbell’s Famous Black Cab Tours’ te bellen. Deze stond aangegeven in onze reisgids. In de winter is het vrij rustig, maar in de zomer is het verstandiger om vooraf te boeken. Wij kregen telefonisch te horen welke richting we op moesten lopen, welke kleur taxi er stond te wachten en dat Joe onze chaufeur zou zijn. Joe rekende 35 Engelse pond voor 1,5 uur.

Mural in protestante wijk

De Black cab tour is een tour in een traditionele bolhoed-taxi langs de politieke muurschilderingen. Joe vertelde ons van alles over het conflict tussen de katholeieken en de protestanten. De muurschilderingen vertellen hun eigen grafische verhaal van wat in de recente geschiedenis van Ierland “The Troubles” wordt genoemd. Ook bezoek je de beruchte Peaceline, een muur gebouwd om beide groepen uit elkaar te houden en deze verdeelde daarbij de gemeenschappen. De Belfasters voelen zich verbonden met de Palestijnen en andere gebieden waar bevolkingsgroepen worden onderdrukt. Dat is terug te zien op de muurschilderingen.

De bekendste muurschildering in Belfast

Het is indrukwekkend om te zien en te horen, dat er hede ten dage nog steeds spanning heerst tussen de katholieken en de protestanten. De hekken gaan op één na nog steeds dicht in de avond.

Eén van de gates die in de avond dicht gaan

Vooral rond 12 juli, de dag van de grootste oranjemars (De viering dat William of Orange de Engelse koning versloeg in 1690) is het erg onrustig. Er worden dan vreugdevuren aangestoken vlakbij de vredesmuur.

De peacewall vlakbij de plaats waar op 11 juli vreugdevuren worden aangestoken op de vooravond van de belangrijkste Oranjemars

Omdat er veel genuttigd werd, werden er vaak dingen over de muur gegooid naar de katholieken. Daarom werd de muur meerdere keren verhoogd.

De peacewall in Belfast, gebouwd om de 2 bevolkingsgroepen uit elkaar te houden
Op de peace wall

De taxi kan je vervolgens afzetten in het centrum. Als je naar de Titanic Square wilt gaan, betaal je een paar pond extra.

Titanic Quarter

Aan de oostkant van de Lagan ligt het Titanic Quarter. Deze regio is de geboortegrond van RMS Titanic. Er is veel tijd en geld gestoken om het terrein van de vroegere scheepswerven nieuw leven in te blazen.

Titanic Belfast

Op dit terrein vind je ook de Titanic Belfast https://titanicbelfast.com
één van ’s werelds meest uitgebreide musea gewijd aan de Titanic-reis van 1911.

Titanic Belfast

Je loopt op eigen gelegenheid door het museum langs allerlei interactieve tentoonstellingen over de nalatenschap van het schip en de tragische reis. Je ziet bijvoorbeeld hoe tot de bouw van het schip is gekomen, de constructie van het staal, de hutten, de locatie waar het schip ter water ging en ook zie je filmopnames van het schip op de zeebodem.

In het museum; datum en tijd dat de Titanic vertrok

Vanaf het Titanic Quarter wandel je langs de kades naar het centrum van Belfast, waar de bus richting Dublin weer vertrekt. Je steekt de rivier over via de Lagan Weir footbridge. Rechts na de brug zie je ‘Bigfish’, een grote keramische zalm. Deze zalm is bedekt met tegels, die de geschiedenis van Belfast laten zien.

Aan de overkant van de weg zie je de Albert Memorial Clock Tower. Deze dateert uit 1869 en staat net als de toren van Pisa enigzins scheef.

Sla vanaf de Clock Tower linksaf naar Victoriastreet. rechts op de hoek voor het Victoria Square vind je Bittles Bar. Het gebouw dateert uit 1868 en heeft een bijzondere vorm. Het ligt op de hoek van een straatblok en is dus heel smal aan één kant.

Het winkelcentrum van Victoria Square is erg de moeite waard. Je vind er wel 70 merken winkels, een bioscoop en restaurants. Het gebouw heeft een mooie architectuur met een mooie glazen koepel. Je kan met de lift helemaal naar boven voor een mooi uitzicht over de stad.

Binnen bij Victoria Square

Loop langs de mooie City Hall weer terug naar de bushalte tegenover het busstation in Glengallstreet, waar de bus altijd op het halve uur weer vertrekt richting Dublin.

City Hall

Wij hadden voor onze trip 4 nachten een hotel in Dublin, maar wij adviseren je om Belfast en Dublin combineren door bijvoorbeeld 2 a 3 nachten Dublin en 2 nachten Belfast. Belfast is namelijk echt de moeite waard om meer dan één dag te bezoeken.

Souvenirs kopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *