Roadtrip Italië langs kleine campings
Wij bezoeken tijdens onze vakanties graag naar kleine rustieke campings, vanwege de rust en ook omdat we een hond bij ons hebben. Deze kleine campings kan je vinden op de websites van https://kleineitaliaansecampings.nl/, https://www.kleinenfijncampings.nl/ , https://www.anwbcamping.nl/thema/thema/kleine-campings. Je kan op Google ook zoeken naar agricampeggio. Om er zeker van te zijn dat de campings open waren of plek hadden, hebben we de campings een paar dagen van tevoren gemaild.. We kiezen tevens vaak voor activiteiten “off the beaten track”. Dat is in verband met het het Corona virus ook het verstandigst.
Sinds de diagnose coeliakie waren we niet meer in Italië geweest. Onze ervaringen met glutenvrij eten kan je teruglezen op https://captureplaces.com/glutenvrij-eten/
voorbeeldroute van ongeveer 4 weken
Dag 1/2: Acquoy- Freiburg (Busses Camping am Möslepark) 640 km
Als eerste tussenstop richting Italië kozen we een camping in de buurt van Freiburg, de hoofdstad van de Schwarzwald. We wilden hier 2 nachten verblijven om uit te rusten van de lange rit, Freiburg te bekijken en eventueel in de natuur van het Schwarzwald te wandelen. https://camping-freiburg.com/
De camping konden we vooraf niet reserveren. Vanwege het hoogseizoen nemen ze geen reserveringen aan voor minder dan 3 nachten. Wij kwamen rond 17.30 aan, maar gelukkig hadden ze nog een plekje. Omdat de Duitsers ook veel in eigen land kamperen, zijn veel campings vol. Het was een kleine plek, maar goed genoeg voor 2 nachten. Op de camping moet je een mondkapje op in het toiletgebouw en in de receptie. Verder waren de wasbakken om en om afgedekt, om voldoende afstand te houden.
Vanaf de camping loop je in 2,5 km naar de Altstad van Freiburg. Bij de camping kan je een kaart kopen voor €1,- waarop de bezienswaardigheden staan en een stadswandeling. Op het plein van de Münsterplatz staat de beroemde kathedraal. De toren overleefde de bombardementen uit 1944. Rondom het plein staan mooie middeleeuwse huizen en het mooie rode historische Kaufhaus, een warenhuis uit 1532.
Door het historische centrum lopen goten waardoor het water uit de rivier Dreisam stroomt.
Aan de rand van Freiberg is een kabelbaan naar de Schlossberg, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de stad.
Dag 3/4: Freiburg- Malnate (camping La Famigilia) 365 km
Op deze dag trekken we verder richting Italië. Camping La Famigilia hadden we al eerder bezocht. Het is een fijne rustieke camping bij een klooster. Op deze camping wordt je begroet door een non met een mondkapje. Zij controleert je temperatuur. In het toiletgebouw moet je afstand houden en er staat desinfecterende handgel. Vanaf deze camping kan je met de trein naar Milaan of een dagtochtje doen naar de meren in het noorden van ItaIië. Wij kozen ervoor om het Sacro Monte di Varese te bezoeken.
Sacro Monte di Varese
Dit mooie bedevaartsoord ligt in de buurt van Varese en op slechts 12 km van de camping. Sinds de 4 eeuw staat een Mariabeeld en een kapel bovenaan Sacro Monte di Varese. Later werd de kapel uitgebreid met een klooster. In 1604 werd de Via Sacra, een breed straatkeien pad gebouwd met daaraan 14 kapellen. Je loopt over dat pad zo’n 2 km naar boven. Onderweg kom je een slechts een handjevol Italianen tegen, heb je mooie uitzichten over de vallei en kan je genieten van een koud drankje op een terras
Dag 5 t/m 10: Malnate- Guardistallo in Toscane (Agricameggio Podera de la Corsa) 409 km
Camping Podera de la Corsa staat op een supermooie locatie bovenop een heuvel. https://www.agricampeggiotoscanalacorsa.it/ De voorzieningen zijn basic, maar het uitzicht maakt alles goed.
Het is een camping met 10 staanplaatsen, dus afstand houden is geen probleem. Het stadje Guardistello ligt vlakbij. Je kan lopend via een een steil pad vanaf de camping naar het dorp. Wij waren erg gecharmeerd van dit plaatsje. Het is heerlijk om op het centrale pleintje koffie te drinken of een ijsje te eten. Hier vind je ook restaurants, een kruidenierswinkeltje en een bakker. Een aanrader is Osteria Pinzagrilli http://www.pinzagrilli.it/. Hier kan je heerlijk eten en op het terras kan je de zon onder zien gaan in de Middelandse zee.
Voor een grotere keuze aan boodschappen rijd je in 15 minuten naar de Conan supermarkt in Cecina.
Cecina
Cecina is een badplaats aan de Middellandse zee. Normaal gesproken zijn wij geen strandliefhebbers, maar we hadden ontdekt dat er een strand was waar honden welkom waren, namelijk Beau Beach. Je wandelt vanaf de parkeerplaats 10 minuten door een naaldbos om vervolgens bij het openbare strand aan te komen. Op Beau Beach zijn geen bedjes te huur en er is geen terras, dus neem een parasol en versnaperingen zelf mee. In de zomer is het zand erg heet, dus draag je hond even als je weer vertrekt.
San Gimignano
San Gimignano is een plaats op een uur rijden vanaf de camping. Normaal gesproken is deze plaats heel toeristisch, maar in de Corona-tijd zijn er geen bussen en is het daarom een stuk rustiger. San Gimignano is bekend om zijn mooie torens. De hoogte van deze torens getuigde in de 12e eeuw van de rijkdom van de eigenaar. Tegenwoordig zijn er nog 13 over van de ooit 72.
Volterra
Volterra is een minder druk bezochte stad, maar zeker de moeite waard. Vanaf de camping kan je deze stad boven op een heuvel al zien. Het ligt 23 km verderop. In Volterra zijn veel mooie bezienswaardigheden waaronder een Romeins theater. Daarnaast is Volterra ook de stad van albast. Het is namelijk de enige plek in heel Italië waar albast gewonnen wordt. Deze zachte, kalkachtige steensoort wordt in de verschillende ateliers in en om Volterra bewerkt tot prachtige beelden, gebruiksvoorwerpen, sieraden en souvenirs.
Dag 11/12: Guardistello- Bracciano (Camping Roma Flash) 265 km
Verder naar het zuiden wilden we graag ‘Monterana’ bezoeken. Dat ligt in de buurt van Rome en het Bracciano-meer. Er zijn in die omgeving weinig kleine campings, maar we kwamen uiteindelijk terecht bij Camping Roma Flash. http://www.romaflash.it/nederlands/ Dit is een grote camping aan een kratermeer, met kampeerplekken onder de bomen. Er is een strandje aan het meer met deels gras en zand. Je hebt daarvandaan een mooi uitzicht op het meer en het kasteel van Bracciano.
In dit kasteel schijnt Eros Ramazotti te zijn getrouwd. Door de Corona-crisis wil men dat er tussen de kampeerplaatsen steeds 1 plek wordt vrij gehouden en daardoor oogt het rustig. In de receptie is een mondkapje verplicht. Verder zijn er geen restricties.
Monterano
Monterano is een verlaten stad gebouwd op een heuvel ten noorden van Rome. Het ligt in het gelijknamige natuurreservaat. Het is onbewoond sinds 1799. De ruïnes van deze stad zijn gebruikt als decor voor een aantal films, zoals de film Ben-Hur. Resten van deze stad dateren uit de bronstijd. De kerk, het klooster en het aquaduct dateren uit de 17e eeuw.
In de 18e eeuw verwaarloosde het dorp en vertrokken de bewoners naar het nabij liggende Canale Monterano. In 1799 werd het plaatsje en de omliggende landerijen geplunderd en in brand gestoken door Franse milities. Je kan de ruïnes bekijken, waaronder het aquaduct, de fontein van Bernini en een kasteel met een leeuw (Ook van Bernini). Om er te komen moet je wel over een slechte, smalle weg. Maar daar aangekomen heb je het rijk bijna voor jezelf.
Dag13 t/m 15: Bracciano- Amalfikust (Agricampeggio Oasi Verdi) 299 km
Agricampeggio Oasi Verdi http://www.oasiverdeagricampeggiosorrento.it/?lang=en is een boerencamping met 7 plaatsen op het Sorrento schiereiland. Van hieruit kan je de Amalfikust ontdekken, dat wordt beschouwd als één van de mooiste kusten van de wereld en staat op de Werelderfgoedlijst. Ook zijn Pompeï, de Vesuvius en Herculanuem in de buurt. Je staat op deze camping tussen de citroen- , limoen- en perenbomen. Op de camping kan je van alles van de boerderij kopen zoals tomaten, olijven, jam, wijn en limoncello. Bij aankomst worden we begroet met een elleboog en een mondkapje en de temperatuur wordt gecontroleerd. Bij de twee douches en wc’s hangen voorschriften en desinfecterende handgel. Er lopen een paar honden rond op de boerderij. Daardoor is het geen probleem dat onze hond ook lekker los loopt.
Pompeï
Pompeï is een half uur rijden vanaf de camping. Zelfs tijdens de Corona-tijd moet je rekening houden met een wachtrij van ongeveer een half uur. Helaas mocht de hond niet naar binnen, waardoor één van ons niet mee naar binnen kon. Alleen honden die in een tas vervoerd kunnen worden mogen naar binnen. Pompeï was een Romeinse stad met ongeveer 20.000 inwoners die bestond van de 7e eeuw voor Christus tot in de eerste eeuw na Christus. Osken, Samnieten, Grieken, Etrusken en Romeinen lieten er allemaal hun sporen achter. Pompeï, dat in 62 n.Chr. al door een aardbeving was getroffen, werd in 79 bedekt door as als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden geworden, hoewel de opgravingen gepaard gaan met erosie en vervuiling.
Nadat de eerste overblijfselen al aan het eind van de zestiende eeuw werden ontdekt, worden sinds de 18e eeuw archeologische opgravingen verricht. Sindsdien zijn grote delen van de stad blootgelegd en geeft de plaats een goed geconserveerd beeld van het Romeinse dagelijks leven. Pompeï staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een belangrijke toeristische attractie die jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers trekt.
Sorrento
Sorrento ligt 4 km van de camping. Officieel ligt Sorrento niet aan de Amalfikust, maar velen beginnen hier hun trip langs de zuidkant van het schiereiland. Sorrento staat bekend om de citroenen en de limoncello. Het is een leuk stadje om doorheen te dwalen. Er is maar een klein stukje strand door de steile rotsen, maar het uitzicht op de Vesuvius is prachtig.
De Amalfikust
De Amalfikust is zoals eerder vermeld één van de mooiste kusten ter wereld. Er liggen prachtige dorpjes langs de steile bergwanden. Via Sorrento rijd je een mooie route langs de kust en door vele prachtige dorpjes. Je kan onderweg regelmatig stoppen in een parkeerhaven om foto’s te nemen.
Echter de dorpjes zijn niet berekend op veel autoverkeer. Velen parkeren langs de toch al smalle wegen. Bussen en vrachtwagens hebben moeite om daar langs te komen en daardoor zijn er veel opstoppingen. Omdat dit waarschijnlijk bekend is huren veel toeristen scooters. Dat is denken wij dan ook de beste manier om rond te rijden. Wij hebben de drukke kustweg verlaten en het dorp Ravello bezocht.
Ravello
Naast de kerk ligt villa Rufolo. Deze dertiende-eeuwse villa was behoorlijk vervallen tot in de negentiende eeuw een Schot de villa kocht. Deze restaureerde de villa in zijn geheel en gaf hem zijn huidige uiterlijk. Vanaf de terrassen van de villa heb je een prachtig uitzicht over de Amalfikust en de omgeving van Ravello. In de tuin staat ook een beroemde pijnboom, die op veel foto’s staat.
Een andere bezienswaardigheid is villa Cimbrone, de villa zelf doet tegenwoordig dienst als hotel, maar de tuinen kunnen nog steeds bezichtigd worden. Je moet hiervoor wel een entree betalen. De prachtige aangelegde tuinen van villa Cimbrone vormen een oase van rust in het soms zo hectische centrum van Ravello. Vooral het uitzicht vanaf het terrazza dell’Infinito is indrukwekkend en misschien wel het mooiste uitzicht over de Amalfikust. Een serveerster vertelde ons dat het door Corona vrij rustig is. Zij had het idee dat het slechts 10% is van wat er normaal aan toeristen is. Als je dus naar de Amalfikust wil, dat dit het beste tijdstip is.
Dag 16 en 17: Campeggio Oasi Verdi- Matera (251 km)
In drie uur rijd je naar Matera. Matera is bekend om zijn rotswoningen. Daar aangekomen vonden wij de stad zo mooi en sfeervol, dat we er graag wilden overnachten. We belanden in B&B Le Due Nicci. We zochten een overnachtingsplek in het centrum, waar je een hond mee mocht nemen en kon parkeren. Dat parkeren was helaas niet zo makkelijk. We hebben een paar rondjes gereden om de auto uiteindelijk op een parkeerterrein te zetten voor €0,50 per uur.
Matera
Matera dankt haar bekendheid aan Sassi di Matera, de oude stadskern aan de rand van de kloof. Deze staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Volgens de verhalen zouden deze zijn uitgehouwen door kloosterlingen die waren gevlucht uit het Byzantijnse rijk.
Zij gebruikten de uitgehouwen ruimtes als schuilplaatsen. Uiteindelijk werden dit gehele woningen en ontstond er een heuse stad. Alleen de leefomstandigheden werden door de eeuwen heen steeds slechter en de hygiëne was niet om over naar huis te schrijven. Het waren immers slechts grotten, die door gemiddeld negen mensen plús huisdieren werden bewoond. Veelal bestonden deze woningen uit slechts één ruimte. Het is niet verrassend dat het sterftecijfer hier erg hoog was!
De duizenden bewoners die in 1952 nog in de grotwoningen leefden, werden daarom gesommeerd om naar het nieuwe deel van de stad te verhuizen. Het oude centrum werd geheel vergrendeld en compleet gerestaureerd.
Nu kan je Sassi di Matera weer met al haar pracht en praal bezoeken. De grotwoningen doen nu dienst als restaurants, hotels en ateliers. Sommige grotten doen wél weer dienst als woning; als je hier wilt wonen, heb je als inwoner de plicht om de grot geheel te renoveren.
Doordat alle grotwoningen letterlijk op elkaar zijn gebouwd kan je eindeloos wandelen door Sassi di Matera met zijn smalle straatjes vol trappetjes. Wij hadden online een stadswandeling gevonden op de website van Ciau Tutti. Sassi di Matera beschikt daarnaast over prachtige pleinen en kerken, die door de ligging veelal een prachtig uitzicht over de omgeving bieden.
Dag 18 en 19: Matera- Alberdobello 69 km
Van Matera naar Alberdobello is maar een uur rijden. Alberdobello ligt in de Puglia-streek en is bekend om de vele trulli die er staan. Dat zijn kleine witte huisjes met een kegelvormig dakl. We hadden camping Bosco Selva geboekt. http://www.campingboscoselva.it Een camping op ruim een kilometer lopen van de stad. Op de camping zijn de toiletten om en om afgesloten en draag je in de receptie een mondkapje.
Vanaf de camping lopend kom je eerst aan in de wijk ‘Rione Monti’. We schrokken een beetje van de drukte, ondanks de corona-tijd. In deze wijk staan zo’n 1000 prachtige traditionele trulli, grotendeels gebruikt als souvenirwinkeltjes. In de wijk ‘Aia Piccola’ is het gelukkig een stuk rustiger.
Hier staan zo’n 400 trulli, die nog bewoond worden of verhuurd als vakantiehuisje. Het is heerlijk om hier rond te wandelen. Je mag in veel trulli ook binnen kijken.
Loop ook naar de wijk met Chiesa dei Santi Medici en Tullo Sovrano. In de zijstraatjes staan naast normale huizen ook nog trulli, soms met een Vespa of Ape wagentje voor de deur (driewieler brommer). Onderweg kan je even uitrusten met een espresso of een heerlijke lunch.
Dag 20 en 21: Alberdobello- Agricampeggio Lavande blu (471 km)
Na een lange rit (maar dan ben je ook gelijk een stuk noordelijker) vind je de mooie kleine camping ‘Agricameggio Lavande blu’. https://www.lavandablu.com/nl/ Deze camping ligt op een heuvel en heeft een mooi uitzicht op het dal met olijfbomen, akkers, lavendelvelden en oude dorpjes. Vanwege de corona-crisis is het rustig op de camping. Volgens de Nederlandse eigenaar Hans is het normaal elke zomer volgeboekt. Vanaf deze camping kan je oude middeleeuwse dorpjes bezoeken en het is ook slechts een half uur rijden naar de Adriatische zee. Op deze camping hoef je helemaal niets. Je kan brood bestellen op de camping. Een kleine levensmiddelenwinkel kan je vinden in Carassai (3 km) en een grotere supermarkt ligt in Valmir (5 km). Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de muggen (alles goed dicht houden, muggenspray e.d.)
Dag 22: Agricampeggio Lavanda blu- Bologna (297 km)
Om even bij te komen van de warmte en de muggen hebben wij een verblijf geboekt in de prachtige ondergewaardeerde stad Bologna. in Villa Savioli Room & Breakfast kan je gratis je auto parkeren op het afgesloten terrein en zijn huisdieren toegestaan. https://www.villasavioli.com/ Omdat wij de stad en het verblijf zo leuk vonden hebben we zelfs een nacht bijgeboekt. Villa Savioli is een mooie villa met hoge bewerkte plafonds en klassieke inrichting en van de moderne gemakken voorzien en ligt op 2 km afstand van Piazza Maggiore.
De stad Bologna heeft de bijnamen: “La Rossa”, wegens de vele rode bakstenen gebouwen in het historisch centrum,”La dotta” (de geleerde) wegens een vooraanstaande universiteit en “La grassa” (de vette) wegens de culinaire cultuur. In Bologna heeft de mortadella en de bolognesesaus (Ragü) zijn oorsprong.
Bologna heeft een artistieke en culturele binnenstad. Een echte publiekstrekker heeft het niet, waardoor het massa-toerisme uitblijft. Bologna heeft wel een prachtige oude binnenstad met goed bewaarde monumenten en bouwwerken.
In het hotel en bij de toeristeninformatie op Piazza Maggiore kan je een gratis plattegrond krijgen met een stadswandeling van ongeveer drie uur. Deze wandeling begint ook op Piazza Maggiore, wat ‘groot plein’ betekent. Op dit plein vind je de fontein van Neptunis, een belangrijk symbool van de stad van de beeldhouwer Giambologna. Verder vind je aan dit plein de belangrijkste gebouwen zoals Palazzo D’accursio, het stadhuis waarin de City Art collectie is gehuisvest en de Basilica of San Petronio met de grootste zonnewijzer van de wereld.
In de arcades achter de toeristeninformatie, tussen Palazzo del Podesta en Palazza re Enzo is een soort van fluistergallerij. Als je fluistert tegen één van de 4 hoeken van een arcade kan iemand horen wat je zegt bij de arcade daartegenover. Je kan het een beetje zien aan de verkleuringen tegen de arcade.
Je vindt in Bologna ongeveer 40 km aan booggalerijen langs de straten in de oude stad. Vanaf Villa Savioli loop je de 2 km onder booggalerijen. Dat is fijn tegen de zon.
Via een booggalerij met dure winkelmerken loop je naar Basilica San Petronio. Daar kan je de marmeren altaar bekijken met de resten van San Petronio. Deze is gedecoreerd door Pisano, del’Arca en de jonge Michelangelo.
Als je terug loopt richting Piazza Maggiore, dan vind je rechts de wijk ‘The Quadrilatero’. In deze wijk vind je alles wat met lekker eten te maken heeft. Je wandelt door kleine straatjes gevuld met allerlei lekkernijen. Je kan in die wijk de specialiteiten van Bologna proeven in de restaurants, barretjes, kaas- en vleeswaren- en zoetigheden winkels e.d. Wij hebben daar een heerlijke tagliere di prosciutto e formaggio gegeten. Dat is een plank met vleeswaren (Parma-ham, mortadella) en kaas (parmesan). Wij aten dat glutenvrij, dus zonder brood.
Daarna loop je naar Piazza Santa Stefano. Achter op dit rustige mooie plein zie je één kerk, maar dat zijn er eigenlijk vier en ooit waren dat er zeven.
Even verderop staan de middeleeuwse torens Garisenda en Asinelli. Deze twee torens bepalen de skyline van Bologna. Ooit waren er zo’n 200 torens in Bologna. Deze waren net als de torens van San Gimignano een statussymbool. De toren van Asinelli is de hoogste van de twee torens, is 97 meter hoog en kan je beklimmen. Beide torens staan behoorlijk scheef. Dat is de reden waarom de hoogte van de toren van Garisenda is teruggebracht tot 60 meter. Op die hoogte staat de toren 3.23 meter uit het lood.
Via de voormailge Jewish Ghetto en het University District kom je bij het raam dat over het canal uitkijkt op Via Piella. De ondergrondse kanalen waren tot twee eeuwen geleden open. En bij het raam, dat overigens kleiner is dan het lijkt, naast een restaurant heb je een mooi doorkijkje.
Vandaar loop je weer terug naar het grote plein en kan je nog wat mooie musea bezoeken, zoals het medieval museum.
Dag 23 t/m 25: Bologna- Agrocampeggio Di Scarpa (213 km)
Agrocameggio Di Scarpa is een boerencamping met 25 plaatsen op het schiereiland Cavallino Treporti. Vanaf deze camping is het 500 meter lopen naar het strand en 20 minuten lopen naar de Veerboot naar Venetië. Op de camping kan je dagelijks verse broodjes, groente en fruit kopen bij Stefania. Het is bijzonder om zo’n rustieke camping te vinden tussen de 28 grote campings in de buurt. Er zijn restaurants en een supermarktje op 800 meter afstand.
Venetië
Veerboot 14 naar Venetië vertrekt elk half uur vanaf Punta Sabbioni en kost €7,50 enkele reis. Je koopt een dagkaart voor €20,-. De hond mag mee op de boot, maar heeft officieel een muilkorf nodig. Op de boot zijn mondkapjes verplicht. Vanaf de veerboot heb je al een mooi zicht op Venetië.
Burano
Burano is een eiland in de lagune van Venetië en staat bekend om de felgekleurde vissershuisjes en de gemoedelijke restaurants waar je vis en schaaldieren uit de lagune kunt eten.
In het Museo del Merletto kom je meer te weten over de ontwikkeling van de lokale kantindustrie en in de winkels vind je kantproducten zoals huishoudtextiel en kleding naast lokale boterkoekjes, ofwel ‘bussolai buranei’. De oude Chiesa di San Martino heeft een scheve 17e-eeuwse klokkentoren. Het is heerlijk door de straatjes te dwalen. Ga zeker ook de kleine zijstraatjes in. Vanaf de camping kan je het beste veerboot 12 nemen vanaf Treponti. Deze veerboot is een stuk rustiger, dan die naar Venetië.
Cremona
Cremona is een stad in het noorden van Italië, dat bekend is als de stad van de vioolbouwers. De beroemdste inwoner van deze stad was namelijk de vioolbouwer Antonio Stradivarius. In de stad zijn nog diverse vioolbouwers actief. Deze stad trekt weinig toeristen en daarom is het heerlijk ontspannen rondwandelen. Het heeft één van de mooiste pleinen van Italië. Omdat Lombardije hard getroffen was tijdens de corona-crisis is de bevolking erg voorzichtig. Iedereen loopt met mondkapjes op over straat.
Aan het indrukwekkende Piazza del Comune vind je de prachtige Kathedraal uit de 12e eeuw. Langs 2 imposante leeuwen loop je naar binnen, waar je het mooie interieur kan bekijken.
Naast de kathedraal staat de baptistry, een monumentaal achthoekige doopkapel met een prachtig plafond. De entree kost €3, maar dat is zeker de moeite waard. Voor €6 kan je ook de toren beklimmen van de Terazzo. Door de raampjes in het dak valt het licht op het beeld van Jezus aan het kruis.
De Torazzo (Bell Tower) uit 1245 is de hoogste bakstenen toren van Europa. Hij is zelfs 70 cm hoger dan de domtoren. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht op de stad en het mooie plein, als je de 502 trappen durft te trotseren. Het laatste stukje gaat namelijk over een wiebelige wenteltrap.
In de namiddag is het genieten op Piazza del Comune met een aperetief.
Cremona is ook bekend vanwege de Torrone (een soort noga) en Mostarda di cremona (een soort chutney van fruit en mosterdzaad). Deze verkopen ze o.a. in het oudste winkeltje van de stad aan de via Solferino.
Liefhebbers van klassieke muziek kunnen een bezoek brengen aan het museo del Violino. Daar vind je een indrukwekkende collectie strijkinstrumenten, waaronder een eental van Stradivarius en Guarneri.
In het park van Piazza Roma vind je de replica van de tombe van Stradivarius.
Na Cremona zijn wij terug gereisd richting Nederland met één overnachting in Zwitserland. In de toekomst willen wij geen tussenstop meer doen. In Italië is het genieten van het heerlijke weer en lekkere eten. Daar kunnen Duitsland en Zwitserland niet tegenop.
Terugkijken op onze reis van 4 weken concluderen wij:
- Camping met het mooiste uitzicht en ultime rust: Podere la Corsa (Toscane) en Lavandablu (La Marche)
- leukste etentje: L’Osteria Del Pinzagrilli in Guardistallo (Toscane). Kies het diner van de dag en laat je verassen.
- Leukste stadjes en activiteiten ‘Van de gebaande paden’: Sacre Monte di Varese, Monterano, Bologna, Cremona.
- Wat drukker, maar niet te missen: Matera, Alberobello en Burano
- Zeker doen: Drankje met aperetief op een middeleeuws plein zoals in Cremona
- Het kamperen in Corona-tijd is prima te doen. We hebben altijd mondkapjes op moeten doen in de receptie, in winkels, musea, kerken en op de veerboot. Als je dan terugkomt in Nederland is het dan heel raar als je de Albert Hein ingaat. Je voelt je dan bloot. Zelfs in Nederlandse ziekenhuizen draagt bezoek geen mondkapje.
- Ook reizen met een hond in Italië is ons goed te bevallen. Italianen zijn heel lief voor honden. Er is vaak gevraagd of onze hond geaaid mocht worden en hoe ze heette. De hond mag in elk restaurant komen en vaak krijgt hij/zij dan een bak water. Er zijn veel stranden waar de honden in de zomer mogen zwemmen. Deze moet je dan wel even opzoeken. Honden kosten op de meeste campings en hotels niets extra’s. Honden mogen niet in musea en supermarkten.
3 Replies to “Roadtrip Italië langs kleine campings”
Mooie bijzondere reis maken jullie op deze manier in Coronatijd..
Vooral de tips van de campings vind ik zeer waardevol!
Kleine rustieke campings zijn soms in Italië lastig te vinden.
Dankjewel!