Maleisië

Maleisië

Hierbij nemen we je mee met onze reis naar Singapore en Maleisië van 5 weken. Onderaan dit reisverslag kun je het totale overzicht zien van onze reis. Deze reis hebben we zelf samengesteld aan de hand van reisgidsen en internet. De verblijven en vluchten hebben we veelal geboekt via Booking.com, Expedia, Air Asia en Skyscanner. Wij hadden alleen de eerste 2 vluchten en verblijven geboekt, omdat we het fijn vinden om de reis aan te passen, als we dat wensen of als we iets leuks horen. Het nadeel is wel dat populaire bestemmingen vol kunnen zijn. Tips om glutenvrij te kunnen eten vind je op: https://captureplaces.com/glutenvrij-eten-in-maleisie/

We zijn dus gestart in Singapore. Zie https://captureplaces.com/singapore/

Na 3 nachten in Singapore zijn we doorgereisd naar Kuching op Borneo met Air Asia. We namen een Grab (Een soort Uber) naar het hotel dat we hadden geboekt. We verbleven in The Marian Boutique Lodging House, een koloniaal hotel uit 1885. We hadden een zwembad en de wing-kamers hadden ook een veranda. http://themarian.com.my/

Kuching

Kuching is de hoofdstad van de deelstaat Sarawak op het Maleisische deel van Borneo. Langs de Sarawak rivier ligt het iconische gouden Sarawak state assembly building. Over de rivier ligt de enige verbinding tussen het noorden en zuiden van de stad, de Danul Hana Bridge. Je kan ook met een traditionele boot naar de overkant voor €0,20. Een oud-collega, die toevallig ook in Kuching verbleef had een verblijf aan de andere kant en we zijn even met haar meegegaan.

In de avond is er een licht show langs de Promenade.

Catcity

Kuching betekent ook wel katten. Niemand weet precies waarom, maar in de stad zie je meerdere katten. Er is zelfs een kattenmuseum.

Old Courthouse

De toeristeninformatie zit in het prachtige Old Courthouse. Daarin zit ook een sfeervol café-restaurant met een grote keuze uit heerlijke taarten, waaronder ook 2 wheatless taarten. Hier hebben we meerdere keren gegeten en gedronken.

Upside Down House Kuching

Een leuk en grappig uitstapje is het Upside Down House. https://www.facebook.com/upsidedownhousekuching/
Hier zijn een aantal kamers gemaakt, waarbij alles op z’n kop staat.

Borneo Cultures museum

In Kuching zijn meerdere musea. Wij kozen voor het Borneo Cultures museum vanwege de indrukwekkende bouwstijl. In dit museum zie je op 5 verdiepingen de geschiedenis van Sarawak met zijn verschillende bevolkingsgroepen en leefgebieden.

Vanuit Kuching zijn verder allerlei leuke dagtrips te maken.

Sarawak Cultural Village

Sarawak Cultural village is een museum op zo’n 45 minuten rijden ten noorden van Kuching. Het is een museum, waarbij je kan zien en ervaren hoe de verschillende etnische groepen leefden in Sarawak (voornamelijk de Bidayuh, Iban, Orang Ulu, Penan, Melanau, Maleis en Chinees). Je kan allerlei traditionele huizen bekijken en ambachten, daarnaast is er 2x per dag een dansuitvoering. We gingen hier met een Grab naar toe en met een gratis bus terug. We vonden de entree voor Maleisische begrippen prijzig.

Aapjes, wachtend op toeristen die iets lekkers eten.

Bako National Park

Het Bako National Park is een national park 37 km ten noorden van Kuching. Het bevat zeven eco-systemen; strand vegetatie, klif vegetatie, heidebos, mangrovebos, gemengd laaglandbos, weiland vegetatie en veenmoerasbossen. Eén van de hoogtepunten van het park zijn de neusapen (proboscis). Deze hebben wij helaas niet gezien. Je hebt meer kans om deze te zien als je blijft overnachten in het park, maar de overnachtingsplekjes zijn snel volgeboekt.

We zijn per Grab richting de Bako terminal gegaan. Daar moet je je registreren, een entreekaartje kopen en een kaartje voor de boottocht van 20 minuten. Het is voordelig om een groepje te formeren van 5 personen om de boot mee te delen. Wij zaten uiteindelijk op een bootje met twee Maleisische bezoekers uit Kuching en 1 jongen uit Indonesië.

De boottocht is al een belevenis op zich.

Als je aankomt bij Bako National Park heb je het gevoel in Expeditie Robinson te zitten. Je moet je schoenen uitdoen om uit de boot het strand op te lopen. Vervolgens krijg je bij het registratiebureau uitleg over de wandelingen en moet je aangeven welke je gaat lopen. Wij kozen voor de wandeling, waarbij je de meeste kans had om de neusapen te zien (wandeling 3). Dit was een korte wandeling van een uur heen en een uur terug, maar gezien de hitte en onze darmproblemen lang genoeg.

Wandeling 3 eindigt op het strand Telok Paku. Je kan er niet zwemmen vanwege de aanwezigheid van krokodillen, maar pootje baden kan wel.

Voor 15.00 gaat de boot weer terug naar de Bako Terminal.

Semenggoh Wildlife Centre

Slechts 20 kilometer ten zuiden van Kuching is een natuurlijke habitat die fungeert als een thuis voor orang-oetans. Het Semenggoh Wildlife Centre van Semenggoh Nature Reserve is verreweg het grootste orang-oetan-rehabilitatiecentrum in Sarawak. In 1975 werd het opgericht als een toevluchtsoord voor orang-oetans die gewond zijn geraakt, wees zijn geworden of gevangen worden gehouden als illegale huisdieren. Momenteel dient het centrum als leefgebied voor de orang-oetans en ook als een plek voor bezoekers om meer te weten te komen over de bedreigde zeldzame soort. Dit natuurcentrum heeft een bloeiende populatie gezonde adolescente en jongvolwassen halfwilde orang-oetans. Ze zwerven het grootste deel van hun tijd door het bos, maar zijn getraind om tijdens de voedertijd terug te keren naar het centrum, waar ze een gratis maaltijd kunnen krijgen van de verzorgers.

Helaas was er voldoende voedsel in het bos te vinden toen wij er waren, want de orang-oetans lieten zich niet zien.

Kota Kinabalu

Na 4 nachten Kuching in Sabah (het zuiden van Borneo) namen we een binnenlandse vlucht naar Kota Kinabalu in Sabah (het noorden van Borneo). Binnenlandse vluchten zijn voordelig en snel. De vlucht duurde zo’n 1,5 uur.

We hadden geboekt bij The Shore suites https://theshore.my/. Dit gloednieuwe complex is pas opgeleverd in mei 2023 en verhuurt mooie appartementen met uitzicht op zee. Ook kan je gebruik maken van het zwembad. Vanaf het zwembad kan je ook naar de zonsondergang kijken en dat alles voor €43 per nacht (juli 2023).

In de Tweede Wereldoorlog werd Kota Kinabalu (destijds Jesselton geheten) vrijwel volledig verwoest. Hierdoor zijn in de stad vrijwel geen historische gebouwen te vinden.

Vrijwel alle toeristen die Maleisisch Borneo bezoeken, zullen in eerste instantie kennismaken met Kota Kinabalu. Het is namelijk een uitvalbasis voor trips naar Mount Kinabalu. De stad kent verder enkele fraaie hotels en overdekte winkelcentra.

Een leuke bezienswaardigheid is de avondmarkt, waar allerlei groenten, vis, vlees en kruiden te koop zijn. Ook kan je hier aanschuiven voor een lekkere maaltijd.

Tunku Abdul Rahman Park

Het Tunku Abdul Rahman Park bestaat uit 5 eilanden, die je kan bezoeken. Vanaf de Jesselton ferry kun je de hele dag door een boot nemen en ook aangeven of je naar 1 of meerdere eilanden wilt die dag. Bij de ferry zijn 11 kantoortjes waar je een boot kan boeken. Ook kan je hier snorkels, zwemvliezen, zwemvesten en strandmatjes huren. Wij kozen ervoor om 2 eilanden te bezoeken namelijk Sapi en Mamutik. Dit zijn 2 prachtige eilandjes met witte zandstranden. Vanaf de boot heb je een mooi uitzicht op de stad en ons appartementencomplex.

Jetty naar het eiland

Atkinson Clock Tower

De Atkinson Clock Tower is gebouwd door Mary Edith Atkinson in 1905 ter nagedachtenis van haar zoon Francis George Atkinson. Een voormalig navigatiebaken voor schepen, totdat de toren overschaduwd werd door grotere gebouwen. Dit is het enige gebouw in Kota Kinabalu van voor de Tweede Wereldoorlog.


Sepilok

Na 3 nachten Kota Kinabalu namen we weer een binnenlandse vlucht naar Sandakan, in het noord-oosten van Sabah. Deze vlucht duurt maar 40 minuten. Na even boodschappen inslaan namen we een Grab richting Sepilok, waar het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre ligt. Veel toeristen komen met een tour, maar wij hebben zelf het Sepilok Jungle resort geboekt https://www.sepilokjungleresort.com/

Dit resort heeft een prachtige tuin met loopbruggen en een mooi zwembad. De kamers zijn wat verouderd, maar het geheel geeft een mooi Jungle-gevoel.

Vanuit onze hotelkamer keken we uit op het zwembad. Op onze laatste ochtend vroeg we dat een oerang-oetan rondscharrelde rond het zwembad en kokers met chips uit de bar openmaakte.

Sepilok Orangutan Rehabilitation Center

Het Orang-Oetan rehabilitatie centrum is een natuurreservaat waar de apen worden opgevangen. De orang-oetans die hier leven zijn ofwel bevrijd uit gevangenschap of het zijn weesjes die hun moeder tijdens de houtkap hebben verloren. In het centrum leren ze (opnieuw) klimmen, nesten bouwen en eten zoeken. Op deze manier leren ze overleven, zodat ze terug kunnen keren naar het wild. De voedertijd is om 10.00, maar je kan al vanaf 9.00 naar binnen zodat je een video kan zien en naar de jonge dieren kan kijken achter geblindeerd glas.

Vervolgens loop je naar het voederplatform. In de ochtend zagen we geen oerang-oetans, maar je mag met hetzelfde kaartje in de middag terugkomen voor de voedertijd van 15.00. Toen hadden we meer geluk.

Sun Bear Conservation Centre

In dit reservaat vind je opgevangen Maleisische honingberen, één van de kleinste beren ter wereld. Er zijn 2 observatie platforms en je loopt over een houten loopbrug. Deze beer wordt in haar voortbestaan bedreigd en daarom is in 2014 dit centrum opgericht. De honingberen zijn donkerbruin-zwart en hebben een gele vlek op de borst. Ze danken hun naam aan het feit dat ze dol op honing zijn. Met hun sterke klauwen maken ze een bijennest open om er vervolgens de honing met hun lange tong uit op te likken. Naast honing eten ze vooral vruchten maar ook kleine dieren en eieren.

Alle beren van de wereld (behalve één)

Rainforest Discovery Centre (RDC)

Het Rainforest Discovery Centre (RDC) vonden wij misschien wel de leukste activiteit in Sepilok. Het is er minder toeristisch, dan de vorige 2 bezienswaardigheden. Vermoedelijk wordt deze door de touroperators overgeslagen.

In het RDC loop je door het oerwoud langs goed aangegeven wandelpaden en over een 360 meter lange wandelbrug met uitkijktorens.

Vooral de vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen, dus vergeet je verrekijker en/of telelens niet. We keken even mee met een groep Taiwanezen met extreem grote telelenzen. Zij hadden net een ijsvogel op de foto gezet.

Wij vonden het zelf erg leuk om met de app ‘Birdnet’ vogels te spotten aan de hand van het geluid. Hieronder staan een aantal vogels, die ons app heeft opgepikt. Ook hebben we de neushoornvogel zien overvliegen.

Na even afkoelen in het café kan je wandelen naar de Kabili Monster, voor de grootste boom van het park.

Ook de botanische tuin is zeer de moeite waard. Hier vindt je allerlei planten uit de regio bij elkaar inclusief vleesetende planten en planten die gebruikt worden als medicijn en om mee te koken.

Sandakan

Na Sepilok hadden we een tripje geregeld naar de Kinabatangan rivier. Dit is een hoogtepunt in de regio en we hadden ervaren dat veel tours en hotels volgeboekt waren. We hadden via via toch een plekje weten te bemachtigen voor 2 dagen en 1 nacht, maar wegens ziekte hebben we deze moeten afzeggen. 2 uur in een auto en vervolgens een boottrip zag ik niet zitten. In plaats daarvan zijn we naar een luxe appartement in Sandakan gegaan om uit te zieken. We verbleven in een homestay, een luxe appartementencomplex met uitzicht op zee. (AJ Familiy work Sandakan)

Sandakan is de tweede grootste stad van Sabah en is vrijwel geheel verwoest in WO II door de Engelsen, om zo de Japanners te verjagen. Toch zijn er een paar leuke bezienswaardigheden te zien, die de meeste toeristen overslaan, omdat zij gelijk doorreizen naar Sepilok en de Kinabatangan rivier.

The waterfont

Agnes Keith House

De Amerikaanse schrijfster Agnes Keith en haar Engelse echtgenoot woonden in Sandakan van 1934-1952. Zij hebben 3 jaar in een Japans kamp gezeten tijdens WO II. Haar belevenissen in haar koloniale huis zijn beschreven in haar bekroonde boeken. Haar huis is na WO II weer opgebouwd in dezelfde stijl. Er is nu een museum en een cafè/restaurant waar je typisch Engels kan eten. Je kan daar ook één van haar boeken kopen.

Agnes Keith museum
Tuna sandwich

100 steps

Vanaf het Agnes Keith house loopt een mooie trap naar het centrum beneden, het zogenaamde Tangga Seribu (100 steps)

Deze trap is onderdeel van een heritage trail

Kampung Buli Sim Sim 

Kampung Buli Sim Sim is een waterdorpje dat op hoge stelten gebouwd is aan de kust van Sandakan en te bereiken is via een houten voetpad dat in de lucht zweeft. Een bezoek aan dit dorp geeft je een kijkje in het leven van de lokale vissers en hun families die hier in houten huisjes leven en hun dagelijkse activiteiten voortzetten. Tevens is dit het echte Sandakan zoals dat in 1979 is opgericht. Je kan er de Sea Garden bezoeken. Dit is een lange steiger vol met planten. Vanaf deze steiger heb je een mooi zich op de paalwoningen.

Puu Jih Syh Temple

Boven de stad is de mooie Chinese Puu Jih Syh tempel te vinden. De oprijlaan gaat stijl omhoog langs enorme beelden en een poort. Vanaf de tempel heb je een mooi zicht op de stad en de zee.

Kuala Lumpur

Na 10 nachten Borneo vlogen we door naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Kuala Lumpur heeft bijna 1,8 miljoen inwoners en kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stedelijke bebouwing; van oude koloniale bebouwing, Chinatown en Little India tot de moderne en vooral hoge gebouwen die sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw het stadsaanzicht bepalen.

Vervoer: In Kuala Lumpur kan je prima Grab gebruiken, maar het is behoorlijk druk op de weg. Je kan ook gebruik maken van een soort OV-chip kaart genaamd My Rapid. Het openbaar vervoer is namelijk prima geregeld en goedkoop. De kaart kan je op het station kopen.

Wij hadden 3 overnachtingen geboekt in de Platinum Victory suites. Dit is een luxe appartementencomplex van 51 verdiepingen. Vanaf het zwembad op de 51e verdieping heb je een heel mooi uitzicht op de Petronas torens.

Petronas torens

De Petronas Twin Towers is een bekend torencomplex. Bij de inwijding van het gebouw in 1998 was het het hoogste gebouw ter wereld. Op 17 oktober 2003 werd het in hoogte overtroffen door Taipei 101. De Petronas Twin Towers blijven met 452 meter echter de hoogste identieke gebouwen ter wereld.

De belangrijkste huurder is oliemaatschappij Petronas die toren 1 huurt en haar naam aan de torens heeft gegeven.

De torens zijn met elkaar verbonden door een luchtbrug tussen de 41e en 42e verdieping. Op de brug worden slechts 1200 mensen per dag toegelaten. De brug is bedoeld om in geval van brand een vluchtroute naar de andere toren te creëren.

Aan de voet van de torens liggen onder meer een winkelcentrum en een concertzaal. Om 20.00, 21.00 en 22.00 vindt er een licht- en watershow plaats.

Batu caves

De Batu grotten zijn een serie Hindoeistische tempelgrotten zo’n 15 km ten noorden van Kuala Lumpur. De grootste grot is bereikbaar met een trap van 272 treden. Onderaan de trap staat een groot beeld van de oorlogsgod. Op de trappen lopen een aantal brutale apen. Jammer dat deze apen gevoerd worden door de toeristen. Daardoor houden ze de brutaliteit in stand.

KL Tower

De Kuala Lumpur Tower, KL Tower of Menara KL Tower is de hoogste toren van de stad. De toren is zelfs een van de hoogste communicatietorens van de hele wereld. Wanneer de antenne mee wordt gerekend komt de toren op een totale hoogte van 421 meter. Onder de antenne is het ronde dek te vinden. Dit dek beschikt over een restaurant en een observatiedek.

KL Forest Eco Park

Aan de voet van de KL Tower, vind je het KL Forest Eco Park. Het is één van de oudste bossen en het heeft een 200 meter lang wandelpad in de lucht. Vanaf hier heb je een mooi zicht op de boomtoppen en de stad daarachter. 

Central Market

Central Market is een leuke plaats om lokale producten en souvenirs te kopen. De Maleisiërs noemen deze markt ook wel de Pasar Seni.

Merdeka plein

Het bekendste plein van de stad is het Merdeka plein. Dit is het plein dat staat voor de onafhankelijkheid van de Maleisiërs. Maleisië is 150 jaar een kolonie van de Britten geweest. Op 31 augustus 1957 werd Maleisië onafhankelijk verklaart. Op dit plein staat een vlaggenmast waar de vlag van Maleisië is gehesen als symbool van de vrijheid van het land. Aan dit plein worden verschillende evenementen gehouden en zijn er nog meer bijzondere gebouwen te vinden. 

Direct naast het plein kom je een schitterend gebouw tegen: Het Sultan Abdul Samad gebouw. Het gebouw dateert uit het jaar 1897 en is gebouwd in mooie Moorse stijlen. De ontwerper van het gebouw was A.C. Norman. In die tijd werd het gebouw gebruikt door de Engelsen als overheidsgebouw. Later werd het gebouw gebruikt als textielmuseum en voor het hooggerechtshof. Tegenwoordig wordt het gebruikt door het ministerie van cultuur, communicatie en informatie.

Masjid Jamek

Maleisië is voor een groot deel een Islamitisch land. In Kuala Lumpur kom je dan ook door de hele stad moskeeën tegen. De oudste moskee van de stad in Masjid Jamek. Deze moskee is zelfs gebouwd op de locatie waar de stad Kuala Lumpur ooit is ontstaan. In de avond is er een mooie lichtshow.

Ipoh

Na 3 nachten Kuala Lumpur vertrokken we met de trein richting Ipoh. Een treinrit van 2,5 uur.

Ipoh is de hoofdstad van de deelstaat Perak en is een van de grootste steden in Maleisie met ruim 750.000 inwoners. 70% van de bevolking van Ipoh is Chinees-Maleisisch. De stad ligt ongeveer 200 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur.

Heritage trail

Ipoh was vroeger een welvarende stad en je vindt er dan ook een aantal koloniale gebouwen. Als je de heritage trail loopt, kom je er een aantal tegen (folder bij de toeristeninformatie). Het treinstation van Ipoh, gebouwd in de typische koloniale architectuur van die tijd, opende in 1917 en valt meer dan 100 jaar later nog steeds op! Het is een volledig functionerend station, met dagelijks veel treinen naar vele bestemmingen in heel Maleisië.

Treinstation
Klokkentoren

Concubine lane

De heritage trail loopt ook door Concubine lane, een schattig smal straatje met oude Chinese winkelhuizen, compleet met luiken en mooie tegels. Je vindt er trendy boetiekjes, fascinerende antiekwinkels en vele cafés die Ipoh’s traditionele witte koffie verkopen.

Ook vind je leuke muurschilderingen in Ipoh.

Kek Long Tong Tempel

Ipoh heeft een aantal mooie grot-tempels in de regio. Wij bezochten de Kek Long Tong Tempel. Als je deze tempel doorloopt kom je uit in een park, waar je om het meer kan wandelen.

Penang

Penang is een schiereiland met 1,7 miljoen inwoners en Georgetown als hoofdstad. Vanaf Ipoh kan je met de trein naar Butterworth, vanwaar je de ferry kan nemen naar het eiland Penang in de straat van Melakka. Penang is ook met 2 bruggen verbonden met het vasteland.

Wij verbleven in Georgetown in Citadines connect, een mooi opgeknapt gebouw in koloniale stijl https://www.discoverasr.com/en/citadines-connect/malaysia/citadines-connect-georgetown-penang?utm_source=google&utm_medium=gmb&utm_campaign=HQ-google-gmb-alwayson-20221117-all-en-my-my-citadinesconnectgeorgetownpenang-eme

Georgetown

Georgetown is de hoofdstad van het eiland Penang en het historisch centrum staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Daarnaast staat Georgetown bekend als culinaire stad waar je allerlei smaken uit Azië proeft. Vooral de Chinese, Maleisische en Indiase keuken vind je er veel terug. 

Het mooie koloniale Town Hall
Ome by spacebar coffee

Streetart

Ook de straatkunst is een bezienswaardigheid. Op elke hoek in het oude centrum vind je wel een schildering op de muur. De straatkunst schijnt ontstaan te zijn om de oude stad en winkels op te knappen en de rijke cultuur een verhaal te geven. De meeste schilderingen zijn ook met een fysiek object gecombineerd zodat de kunst ook echt tot leven komt. Je kan door het centrum en Aremenian street wandelen, maar wij kozen ervoor om ons te laten rondrijden door een fietser op een trishaw. Deze local rijdt je langs alle leuke plekjes.

Penang hill

Net buiten Georgetown vind je de Penang Hill. Deze berg is 736 meter hoog en je kan met een kabeltrein naar boven om te genieten van het uitzicht over Georgetown of te hiken door de rijke natuur van Penang. Deze kabeltrein werd ooit gemaakt om goederen te vervoeren en wordt vandaag de dag gebruikt als toeristenvervoer. Je kan een kaartje kopen voor de fast lane en voor de nomal lane. Pas later is te zien, dat de normal lane een lange wachtrij kan hebben. Gelukkig passen er veel mensen in de funiculare.

Filmen van het ritje met de kabeltrein
Heiig uitzicht vanaf Penang Hill

Kookcursus

Wij vinden het altijd leuk om een (glutenvrije) kookcursus te doen in het land, waarin we reizen. Op die manier leer je niet alleen om een aantal lekkere gerechten te maken, maar meestal ook welke dingen we veilig kunnen eten. Zie voor de volledige beschrijving https://captureplaces.com/glutenvrij-eten-in-maleisie/ onder het kopje Penang.

Chicken Rendang en Indian chicken curry
Uitzicht vanaf het appartement, waar de kookcursus werd gehouden

Langkawi

Vanaf Penang namen we een vlucht naar het eiland Langkawi. Langkawi ligt ten noorden van de Straat van Malakka, niet ver van de grens tussen Maleisië en Thailand.

We verbleven in één van de leukste verblijven ooit, namelijk Kunang Kunang heritage villa’s https://www.kunangkunangresort.com/villas. Dit resort bestaat uit een aantal authentieke houten huisjes, van alle gemakken voorzien, met een floating zwembad. De aankomst was ook heel bijzonder. We kregen een gekoeld handdoekje en een drankje voordat onze bagage naar het huisje werd gebracht.

Het huisje
De half-buiten badkamer
The floating pool

Pantai Cenang

Ons verblijf lag ongeveer 3 km ten noorden van het strand van Pantai Cenang. Dit strand is wat druk en toeristisch. Je kan hier van allerlei activiteiten doen, zoals jetski’s huren en parazeilen. Dit is ook de plek om taxfree te winkelen en naar restaurants te gaan.

Kilim Karst Geoforest Park

We wilden graag een boottour doen in dit gebied vol met kalkstenen rotsen en magrovebossen. We hadden contact gezocht met Wendy (Lankawi Nature Guide) https://www.facebook.com/LangkawiNatureGuide/. Zij organiseert privé boottochten door de mangrove met veel respect voor de natuur. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze niet doet aan adelaars en apen voeren, zodat de toeristen deze op de foto kunnen zetten. Wendy heeft een scherp oog, kan goed dieren spotten en weet veel te vertellen over het natuurgebied. De boottour vertrekt vanaf de steiger bij het strand van Tanjung Rhu.

Een bootje tussen de mangrovebossen
Een langstaart Makaak
Maleisische pit-adder op een tak
Vleermuizengrot
De bruin gevleugelde ijsvogel
Via zee terug naar het startpunt
Wendy

Tanjung Rhu

Bij Tanjung Rhu is het mooiste strand van Langkawi. Dit parelwitte strand is rustig en idyllisch. We zijn hier even geweest voordat onze boottocht starte.

Laman Padi

Vlakbij het strand van Pantai Cenang vind je het kleinschalige en gratis Laman Padi. Laman Padi is een museum, waarbij men laat zien hoe rijst wordt verbouwd.

Rijstvelden van Laman Padi
Jonge rijstplantjes
Door het schudden worden de korrel en het vlies van elkaar gescheiden

Melaka

Melaka is een stad aan de Straat van Malakka. Het historische centrum behoort tot het Unesco wereld-erfgoed. In het verleden speelde de stad een belangrijke rol in de scheepvaart. Na de Portugezen hebben in de VOCtijd ook de Nederlanders Melaka bezet van 1641-1824. Er zijn nog steeds architectonische overblijfselen te zien van de Nederlandse tijd, waaronder het Stadhuys. Ook zijn er nog afstammelingen te vinden van Nederlandse immigranten. In de oude binnenstad vindt men nog veel terug uit het Nederlandse koloniale verleden.

We verbleven in Melaka in het Baba House hotel http://www.babahouse.com.my/, een recent opgeknapt prachtig hotel vlakbij de bekende Jonkerstreet. Op de bovenste verdieping heb je een mooi zonneterras.

Baba House hotel met elke avond een film op het terras.
Het zonneterras

Jonkerstreet

De Jonkerstreet is een bekende straat in Chinatown. Hier is op vrijdag, zaterdag en zondagavond een nightmarket. Helaas waren wij niet in het weekend in Melaka.

Dutch square

Op het Dutch square, in de volksmond het rode plein geheten, bevindt zich bijvoorbeeld nog de rood-witte kerk genaamd Christ Church (oorspronkelijk een Nederlands-Hervormde kerk). Deze kerk is in 1750 gebouwd.

In de directe nabijheid van de Christ Church is het vroegere stadhuis van Malakka, genaamd het Stadhuys, gelegen. Het Stadthuys is in 1650 gebouwd en wordt algemeen beschouwd als het oudste Nederlandse bouwwerk in Azië. Er is momenteel een historisch en etnografisch museum gevestigd. In dit museum vindt de bezoeker attributen uit en informatie over de koloniale tijd.

Op Dutch Square zie je veel trishaws. Foute driewielers met veel lampjes en muziek, maar grappig om je daarin te laten rondrijden.

Kerk van St Paul

Achter Dutch Square ligt een heuvel met een aantal bezienswaardigheden, waaronder de kerk van St Paul. De kerk is gebouwd in 1521 en is daarmee de oudste kerk van Maleisië en Zuid-oost Azië. De kerk is gebouwd door een Portugese edelman en in 1641 is deze kerk door Nederlanders omgebouwd tot een Nederlands hervormde kerk. In de kerk zijn dan ook een aantal grafstenen te zien met oud-Nederlandse teksten.

Uitzicht vanaf de heuvel bij de kerk van St Paul
De kerk van St Paul
Binnen in de kerk

Melaka river cruise

De Melaka rivier stroomt door het centrum, langs mooi gezellige terrasjes en mooi beschilderde huizen. Het is leuk om een rivercruise te doen of te flaneren langs het water.

Rivercruise
Een mooi beschilderd huis in een zijstraat

Melaka’s Straits Moskee

Een paar kilometer buiten het centrum ligt de Straits Moskee. Als het water hoog staat lijkt het alsof de moskee drijft. Wij hadden gehoord dat je deze moskee vooral moest bezoeken tijdens zonsondergang. Echter dan is wel het terrein van de moskee gesloten. Even verderop kan je door een parkje en over rotsen klimmen voor een mooi uitzicht.

Na Melaka zijn wij met een bus teruggereisd naar Singapore. Dit is een rit van 3,5 uur, waarbij je bij de grens uit de bus gaat vanwege de paspoortcontrole. Lees verder op https://captureplaces.com/singapore/

Samenvattend:

Uiteindelijk hebben wij 4 weken rondgereisd door Maleisië en 6 dagen in Singapore en hebben de volgende plekken bezocht:

  • Singapore 3 nachten
  • Kuching 4 nachten
  • Kota Kinabalu 3 nachten
  • Sepilok 3 nachten
  • Sandakan 3 nachten
  • Kuala Lumpur 3 nachten
  • Georgetown 3 nachten
  • Langkawi 3 nachten
  • Kuala Lumpur 1 nacht
  • Melaka 3 nachten
  • Singapore 3 nachten

De Maleisische mensen zijn erg vriendelijk en aardig. We hebben ons geen enkele keer onveilig gevoeld. We hebben veel gebruik gemaakt van autoritjes via Grab. Op die manier hebben we veel leuke gesprekken. We wilden op onze reis ook ontspannen en hebben daardoor vaak 3 nachten op een plek doorgebracht. Borneo vonden we heel leuk. Mooie natuur en de mensen zijn daar super aardig. We vonden jammer dat we door ziekte de Kinabatanganrivier hebben moeten missen en daardoor hebben we 3 nachten in Sandakan doorgebracht, maar dat is overmacht. Als ik het over zou mogen doen, zouden we Ipoh overslaan, zodat we meer tijd hadden op Langkawi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *